loader
Foto

"Corespondent TVRi", despre noi festivaluri şi întâlniri speciale

La TVR Internaţional, pe 8 iunie, de la ora 21.30 - o nouă ediţie "Corespondent TVRi"

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

V-am pregătit şi în ediţia din 8 iunie câteva întâlniri memorabile cu mai mulţi „corespondenţi ai TVR Internaţional” din diferite colţuri ale lumii, cei care promovează România oriunde s-ar afla, aşa cum şi TVRi face de ani buni.

Vă prezentăm un adevărat cetățean al lumii, de origine română, deținător al cetățeniilor română, britanică şi canadiană și care a studiat și profesat pe mai multe continente. Își propune să contribuie activ la definirea viitorul comun al Europei și al omenirii.

(w882) Olteanu

Invitat - Alexandru Olteanu, avocat, profesor universitar, analist politic şi fondator al organizaţiei internaţionale ”Stronger United”

Suntem cu inima alături de românii din Cernăuţi, Ucraina, acolo unde a avut loc, pe 26 mai anul acesta, prima ediție a Şcolii jurnalistului român din Cernăuți - un atelier de media dedicat jurnaliștilor de limbă română din regiune.

(w882) Dan

Ne vorbesc despre subiect Sergiu Dan - președintele Asociaţiei Convergenţe Europene şi Liliana Simionescu – coordonator de proiecte la Asociaţia Convergenţe Europene.

(w882) Simionescu

Vă aducem în atenţie o asociaţie ce reprezintă o interfaţă între cultura românească şi cea a lumii arabe. Asociaţia are scopul să impulsioneze cunoaşterea limbii române în comunităţile din ţările arabe, să promoveze valorile româneşti acolo şi pe cele arabe aici, să sprijine buna integrare a cetăţenilor vorbitori de limbă arabă în România şi să construiască poduri de prietenie şi înţelegere, pentru depăşirea clişeelor şi a prejudecăţilor.

(w882) Kutaini

Îi avem oaspeţi pe Dr. Dirar Kutaini, preşedintele Centrului Cultural European Româno-Panarab, şi, prin telefon, pe Ahmet Harrati, vicepreşedintele Centrului Cultural European Româno-Panarab.

Alianţa Românilor din Cipru, Ambasada României, Institutul Cultural Român şi Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film au fost organizatorii primei ediţii a Zilelor filmului românesc din Cipru.

(w882) carmazan

Vine să ne dea detalii regizorul şi profesorul Ioan Cărmăzan.

Asociaţia Românilor din Frankfurt şi Împrejurimi, ARO, a împlinit trei ani de activitate. Vorbim despre comunitatea românească din regiune şi despre cele mai recente evenimente organizate de această asociaţie.

(w882) kara

Prin telefon, ne-a oferit informaţii Kara Molnar – membră a Consiliului de conducere al Asociaţiei Românilor din Frankfurt.

În  zilele de 3-4 iunie, Asociaţia socio-culturală "Mihai Eminescu" din Tarragona, Spania, a organizat cea de-a doua ediţie a Festivalului Trandafirilor.

(w882) Ancu

Dan Ancu, preşedintele Asociaţiei Culturale "Mihai Eminescu", a intervenit în emisiune cu mai multe amănunte despre eveniment.

***

Moderator: Corina Dobre

Producător: Liliana Văduva

***

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri