"Corespondent TVRi" cu noutăţi editoriale pentru românii de pretutindeni
miercuri, 29 noiembrie 2017
Ediţia din 30 noiembrie a emisiunii "Corespondent TVRi" este dedicată unor apariţii editoriale recente, cu subiecte din istoria modernă şi contemporană a României. Vă invităm să o urmăriţi de la ora 21.30 la TVRi.
Corina Dobre

La întâlnirea din această săptămână cu „corespondenții TVR Internațional” din toată lumea, vorbim despre cărți și despre programe dedicate cunoașterii limbii române, mai ales că multe dintre noile volume lansate la Târgul Gaudeamus le sunt dedicate românilor de pretutindeni.

„Cunoaşte România" este invitația lansată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Institutul Limbii Române din Bucureşti, copiilor români de vârstă şcolară mică din Spania, Italia și din alte țări unde există comunități românești.

(w640) Corina Che

Ne vorbesc despre iniţiativă Corina Chertes  – director al Institutului Limbii Române şi, prin telefon, Mihaela Elena Bogdan, coordonatoarea proiectului.

(w640) Mihaela Bo

Târgul Internațional de Carte Gaudeamus a prilejuit, zilele trecute la București, multe apariții interesante, între care și o serie de volume istorice, de larg interes. „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, o călătorie în timp, prin imagini rare și documente inedite, este unul dintre volumele dedicate Centenarului Marii Uniri.

Îl avem alături de noi pe autorul cărții, istoricul Bogdan Bucur, lector universitar la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA București.

(w640) Bogdan Buc

O dezbatere, două lansări și noi apariții editoriale au alcătuit oferta Institutului Cultural Român la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, ofertă din care nu au lipsit numele unor autori români consacrați în străinătate.

Invitatul Bogdan Popescu, director al Centrului Național al Cărții, Institutul Cultural Român, oferă detalii.

(w640) Bogdan Pop

Vă semnalăm o nouă reușită a echipei TVR Internațional, mai exact a emisiunii Articolul VII, unul dintre cele mai longevive și mai apreciate talk-show-uri dedicate românilor de  pretutindeni. De aceasta dată, nu este vorba despre un proiect de televiziune de succes, ci despre o carte: „Povestea poveștilor de călătorie: istorie, evoluție, tendințe”.

(w640) Raluca Tud

Vin cu amănunte realizatoarea și producătoarea emisiunii Articolul VII la TVR Internațional, dr. Raluca Tudor, autoarea cărții, și conf. univ. dr. Antonio Momoc, moderator al emisiunii Articolul VII.

(w640) Antonio Mo

Tot despre călătorii a scris și colega noastră Marina Almășan. Ea vă invită la o plimbare „Cu ricșa prin orașul viitorului”, nu printr-un simplu jurnal, ci printr-o provocare la călătorie și cunoaștere.

Istoricul și publicistul Adrian Cioroianu a lansat la Târgul de Carte Gaudeamus volumul „Margareta a României – o principesă în serviciul țării regăsite”. Cartea, tiparită de editura Curtea Veche, se adresează în special cititorilor tineri și prezintă viața fiicei celei mari a Regelui Mihai. Urmăriţi în emisiune un reportaj de Virginia Ghiță.

Daniela Cupșe este o jurnalistă  din România care s-a stabilit în Canada, dar a rămas conectată la țara natală. Chiar dacă realizează emisiuni la o televiziune canadiană, Daniela  a găsit timp să-și transpună trăirile într-un volum de poezii de dragoste, pe care l-a lansat la Târgul de Carte Gaudeamus. De asemenea, Daniela Cupșe este realizatoarea documentarului „Un alt colț de Românie”, care prezintă povestea primilor imigranți români ajunși în Canada, la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe care îl puteți urmări la TVR Internațional, pe 1 Decembrie, la ora 21.00, ora României.

***

Corespondent TVRi este programul care uneşte românii din toate colţurile lumii, aducându-i mai aproape de casă, mai aproape de ţara de origine.

***

Moderator: Corina Dobre

Producător: Liliana Văduva

***

Emisiunea poate fi urmărită în livestreaming pe TVR+.

 • 16:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 17:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  O istorie care nu se învaţă la şcoală Poetul pătimirii naționale-Octavian Goga Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Victoria Coleşnic, Victoria Ocară, Irina Bejenaru Producători: Anastasia Ciuleacu, Ruslan Grabari, Irina Bejenaru Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  * Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Exclusiv în România
  Prezintă Cristian Tabără Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 19:50
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 20:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Transmisiune directă Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 21:10
  O dată’n viaţă
  * Irina Loghin şi Maria Ciobanu Jurnalişti: Steluţa Matios, Anamaria Voicu Producător Iuliana Tudor
 • 23:00
  Teatru TV
  * Hamlet de William Shakespeare Teatrul Tamási Áron. Adaptare scenică de Rita Sebestyén şi László Bocsárdi, după traducerea lui János Arany. Versiunea romana de Veress Ildikó si Nagy B. Sándor pe baza traducerilor facute de Violeta Popa, George Volceanov; Leon Levitchi, Dan Dutescu Un Hamlet rătăcit în vecinătatea noastră László Bocsárdi porneşte pe urmele personajelor lui Shakespeare într-un spaţiu aproape fără decor, unde nu întunericul stârneşte întrebarea “Cine-i acolo”, ci cada şi duşul din vecinătatea / intimitatea noastră : cine-i acolo, sub jetul de apă care tot curge peste un trup complet dezgolit? ce gânduri l-au pironit sub duşul lucidităţii şi în hainele cui se va îmbrăca el? În interpretarea lui László Mátray, Hamlet refuză masca nebuniei, recurge doar din când în când la gesturi şi vorbe de bufon şi îşi dezvăluie povestea sub semnul lucidităţii şi al simplităţii. Povestea lui Hamlet devine o poveste din vecinătatea noastră, unde se poate întâmpla nu doar să minţim pentru a ascunde adevăruri mărunte, ci să ascundem minciuna prin impunerea ei drept adevăr. Un adevăr pe care Hamlet îl restabileşte cu preţul vieţii celor dragi şi al propriei căderi. Distribuţia: Hamlet / Fortinbras: László Mátray Claudius: Tibor Pálffy Polonius: László Szakács Gertrude: Annamária D. Albu Ophelia: Ágnes Benedek Laertes: József Kolcsár Horatio: Bence Kónya-Ütő Duhul: Levente Nemes Rosencrantz: Alfréd Nagy / Dezső Derzsi Guildenstern: Attila Diószegi Primul gropar: Zsuzsa Gajzágó Al doilea gropar: Gábor Erdei Regia Tv Silviu Jicman Producător Iulian Foișor Producător Delegat Dana Andriescu Producător Coordinator Demeter András István Echipa de productie: Sufleur Szende Gazda Regia tehnică Edit V. Bartha Dramaturgia Rita Sebestyén Scenografia József Bartha Costume Judit Dobre Kóthay Muzica Bence Kónya-Ütő Regia László Bocsárdi Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 01:25
  Drag de România mea
  * Prima parte Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 02:10
  Drag de România mea
  * Partea a II-a Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti: Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 03:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Dacii România-Franţa, 1967
  Film * Regia Sergiu Nicolaescu Scenariul Titus Popovici Cu: Amza Pellea, Pierre Brice, Emil Botta, György Kovács, Georges Marchal Dramă. Acţiunea se petrece în anii 86-88 d.Hr, când Domiţian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia. Expediţia a fost condusă de generalul roman Cornelius Fuscus. „Reconstituire a posibilei vieţi a „celor mai viteji dintre traci”, în Dacia anului 87, când primul atac al legiunilor romane, condus de Cornelius Fuscus, general ros de ambiţii deşarte, e respins de vitejii daco-geţi. Dar răgazul păcii nu mai poate dura mult. Primul şi cel mai bun lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu, inspirat servit de Titus Popovici-scenaristul, într-o superproducţie de nivel european, rezistentă nu atât datorită anvergurii montării cât, mai ales, fanteziei poetice. Amplele pânze epice ale bătăliilor sunt reţinute doar ca fundal spectaculos din care se detaşează drama propriu-zisă, regizorul urmărind în primul rând elocvenţa efectului vizual. Violenţa unor fraze de montaj cu chipuri şi trupuri însângerate ca şi remarcabila dinamică a cadrelor protejează filmul de decorativism. Depăşind locurile comune ale genului, realizatorii reuşesc performanţa unei drame istorice spectaculare într-un climat specific local”- Tudor Caranfil. * 1967-Selectat pentru premiul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago; * 1968-Festivalul filmului muncitoresc de la Praga-Premiul III. Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV exclusiv pe tvrplus.ro
 • 05:45
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica