loader
Foto

„Corespondent TVRi”: Activitate culturală bogată pe agenda românilor

Joi, 17 noiembrie, de la ora 21:30, în emisiunea "Corespondent TVRi", la TVR Internaţional şi pe TVR + ați aflat ce premii şi ce proiecte culturale animă viaţa românilor de pretutindeni.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Românii din întreagă lume se gândesc la sărbătoarea naţională de la 1 Decembrie şi pregătesc o serie de evenimente speciale dedicate acesteia. Ca în fiecare an, TVR Internaţional vi le aduce în atenţie şi începe cu un spectacol organizat pe 27 noiembrie la Florenţa.

Invitat prin Skype: Ştefan Stănăşel, preşedinte al organizaţiei Coordinamento Nazionale Cittadini Romeni in Italia, care a organizat spectacole artistice cu participare internaţională.

(w882) Stanasel

Documentare Gold la TVR Internaţional, un proiect de excepţie, care se va lansa pe 24 noiembrie la Londra: este vorba despre o serie de portrete dedicate marilor români care trăiesc departe de ţară.

(w882) Leorent

O serie de documentare biografice vor fi difuzate la TVR Internaţional, începând din această lună, iar documentarele care deschid seria Biografii de ţinut minte” au în centru două dintre cele mai admirate personalităţi ale comunităţii româneşti din Marea Britanie: soprana Nelly Miricioiu şi Remus Azoitei.

(w882) Constantin

Invitaţi în studio: Cristina Leorenţ, director TVR Internaţional, şi Marius Constantinescu, producător TVR. Pentru mai multe detalii, l-am invitat prin telefon, să se alăture discuţiei noastre, şi pe Dorian Branea, directorul ICR Londra.

(w882) Branea

Seria expoziţiilor Elenei Murariu Peste Vârfuri” este dedicată Sfinţilor martiri brâncoveni, cu prilejul tricentenarului martiriului acestora.  Discutăm despre acest subiect cu invitatele Elena Murariu, care şi-a dedicat peste 10 ani din viaţa artistică realizării suitei de icoane închinate dinastiei Brâncovenilor, şi Mona Şerbănescu, personalitatea care a înfiinţat singurul Liceu Pedagogic Ortodox din România, Liceul „Anastasia Popescu”, unde a lansat Proiectul pentru Educaţie Culturală.

(w882) Serbanescu

Primul eveniment din cadrul acestui proiect a fost expoziţia intitulată „Peste Vârfuri".

(w882) Murariu

Evenimentele organizate de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin sunt următorul subiect al emisiunii „Corespondent TVRi”.

(w882) Jicman

Invitaţi: Liviu Jicman, vicepreşedinte al ICR, în dialog prin telefon cu Claudiu Florian, director adjunct al ICR Berlin, despre expoziţia de fotografie „Bumbata” a lui Cosmin Bumbuţ, despre cea a pictorului şi restauratorului Mihail Gavril, care poate fi văzută la Ambasada României de la Berlin, despre Festivalul Internaţional de Filme de Scurtmetraj, precum şi despre spectacolul „Zidul“ al Teatrului Masca.

(w882) Florian

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni organizează Ziua Naţională a României. Iubitori ai sărbătorii autentice româneşti, cu muzică populară şi cu divertisment, se găsesc în majoritatea comunitaţilor româneşti. În parteneriat cu Asociaţia Socio-Culturală Română „Decebal – Traian” cu sediul în localitatea San Donà di Piave, Veneţia – Italia, se vor organiza trei spectacole de muzică populară şi divertisment, cu o durată a câte trei ore. Invitat în studio pentru a detalia acest subiect este Nicolae Brînzea, director general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”.

(w882) Brinzea

Teatrul „Stela Popescu” a câştigat Trofeul Grand Prix la „Vienna Stars 2016”. Invitate în studio: Stela Popescu şi Smaranda Oţeanu-Bunea, compozitor şi critic muzical, fondatoarea Operei Comice pentru Copii şi a Teatrului „Stela Popescu”, înfiinţat în urmă cu şase luni.

(w882) Oteanu

Noua instituţie culturală a obţinut deja trei premii internaţionale, între care şi Grand Prix „Vienna Stars 2016”. Un amănunt foarte interesant din activitatea Teatrului „Stela Popescu” este implicarea în programe educaţionale.

(w882) Stela

***

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri