Joi, 17 noiembrie, de la ora 21:30, în emisiunea "Corespondent TVRi", la TVR Internaţional şi pe TVR + ați aflat ce premii şi ce proiecte culturale animă viaţa românilor de pretutindeni.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Românii din întreagă lume se gândesc la sărbătoarea naţională de la 1 Decembrie şi pregătesc o serie de evenimente speciale dedicate acesteia. Ca în fiecare an, TVR Internaţional vi le aduce în atenţie şi începe cu un spectacol organizat pe 27 noiembrie la Florenţa.
Invitat prin Skype: Ştefan Stănăşel, preşedinte al organizaţiei Coordinamento Nazionale Cittadini Romeni in Italia, care a organizat spectacole artistice cu participare internaţională.
Documentare Gold la TVR Internaţional, un proiect de excepţie, care se va lansa pe 24 noiembrie la Londra: este vorba despre o serie de portrete dedicate marilor români care trăiesc departe de ţară.
O serie de documentare biografice vor fi difuzate la TVR Internaţional, începând din această lună, iar documentarele care deschid seria „Biografii de ţinut minte” au în centru două dintre cele mai admirate personalităţi ale comunităţii româneşti din Marea Britanie: soprana Nelly Miricioiu şi Remus Azoitei.
Invitaţi în studio: Cristina Leorenţ, director TVR Internaţional, şi Marius Constantinescu, producător TVR. Pentru mai multe detalii, l-am invitat prin telefon, să se alăture discuţiei noastre, şi pe Dorian Branea, directorul ICR Londra.
Seria expoziţiilor Elenei Murariu „Peste Vârfuri” este dedicată Sfinţilor martiri brâncoveni, cu prilejul tricentenarului martiriului acestora. Discutăm despre acest subiect cu invitatele Elena Murariu, care şi-a dedicat peste 10 ani din viaţa artistică realizării suitei de icoane închinate dinastiei Brâncovenilor, şi Mona Şerbănescu, personalitatea care a înfiinţat singurul Liceu Pedagogic Ortodox din România, Liceul „Anastasia Popescu”, unde a lansat Proiectul pentru Educaţie Culturală.
Primul eveniment din cadrul acestui proiect a fost expoziţia intitulată „Peste Vârfuri".
Evenimentele organizate de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin sunt următorul subiect al emisiunii „Corespondent TVRi”.
Invitaţi: Liviu Jicman, vicepreşedinte al ICR, în dialog prin telefon cu Claudiu Florian, director adjunct al ICR Berlin, despre expoziţia de fotografie „Bumbata” a lui Cosmin Bumbuţ, despre cea a pictorului şi restauratorului Mihail Gavril, care poate fi văzută la Ambasada României de la Berlin, despre Festivalul Internaţional de Filme de Scurtmetraj, precum şi despre spectacolul „Zidul“ al Teatrului Masca.
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni organizează Ziua Naţională a României. Iubitori ai sărbătorii autentice româneşti, cu muzică populară şi cu divertisment, se găsesc în majoritatea comunitaţilor româneşti. În parteneriat cu Asociaţia Socio-Culturală Română „Decebal – Traian” cu sediul în localitatea San Donà di Piave, Veneţia – Italia, se vor organiza trei spectacole de muzică populară şi divertisment, cu o durată a câte trei ore. Invitat în studio pentru a detalia acest subiect este Nicolae Brînzea, director general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”.
Teatrul „Stela Popescu” a câştigat Trofeul Grand Prix la „Vienna Stars 2016”. Invitate în studio: Stela Popescu şi Smaranda Oţeanu-Bunea, compozitor şi critic muzical, fondatoarea Operei Comice pentru Copii şi a Teatrului „Stela Popescu”, înfiinţat în urmă cu şase luni.
Noua instituţie culturală a obţinut deja trei premii internaţionale, între care şi Grand Prix „Vienna Stars 2016”. Un amănunt foarte interesant din activitatea Teatrului „Stela Popescu” este implicarea în programe educaţionale.
***
Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+
***
Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.