loader

Evenimente culturale la "Corespondent TVRi"

Despre muzica poeziilor lui Grigore Vieru, concertul #dinBasarabia şi despre prima platformă de teatru online aflăm joi, 28 martie, de la ora 21:30, la TVRi.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Despre "Anotimpuri şi culori" vorbim în ediţia din această săptămână, dar şi despre muzică şi poezie, aşa cum le-a trăit şi simţit poetul Grigore Vieru şi cum  doreşte să le transmită generaţiilor următoare compozitorul Eugen Momot. Acesta a adunat poeziile lui Vieru, într-o frumoasă culegere de cântece pentru copii, lansată recent şi la Bucureşti.

(w882) Mamot

Invitat: Eugen Mamot, dirijor, compozitor, profesor şi scriitor.

Ca în fiecare an, în jurul datei de 27 martie, pe ambele maluri ale Prutului au loc evenimente dedicate aniversării Unirii Basarabiei cu România. Concertul #dinBasarabia este unul dintre cele mai îndrăgite şi aşteptate astfel de evenimente, de cinci ani încoace. Alternosfera, una dintre cele mai apreciate trupe de rock alternativ din spaţiul românesc, Gândul Mâţei şi Via sunt capetele de afiş ale ediţiei din acest an.

(w882) Racila

Invitat: Sergiu Răcilă, membru fondator al Centrului pentru Integrare şi Dezvoltare Prut

Aducem în atenţia publicului un proiect dedicat românilor din afara graniţelor ţării. E-theatrum este prima platformă digitală de teatru online, unde români din toate colţurile lumii şi de orice vârstă pot viziona spectacole de teatru pe telefon, tabletă, laptop sau televizor.

(w882) Dumitriu

(w882) Gugu

Invitaţi: Cătălin Dumitriu şi Cristian Gugu-  antreprenori, iniţiatorii proiectului.

***

Realizator: Corina Dobre

Producător: Liliana Văduva

 

12:00 Tu votezi România!

*Promovare electorală alegeri prezidenţiale Producător Emilia Rădina

12:30 Exclusiv în România

In acest episod „Exclusiv in Romania” continuam calatoria noastra prin Bucurestiul interbelic si nu numai.

Probabil că toți bucureștenii-și nu numai ei-au auzit, mai în glumă, mai în serios, despre Mița Biciclista. Ce este adevăr și ce este doar o legendă in povestea sa putem afla vizitând casa care i-a aparținut, în apropiere de Piața Amzei.

Iar clădirea-monument istoric are de oferit mult mai mult decât propria poveste, prin expozițiile inedite pe care le găzduiește.

Vă invităm la o călătorie în timp prin sălile ei! Și nu, destinația nu e cea interbelică, la care v-ați putea aștepta.

Călătoria noastră prin Bucureşti continua şi ajungem pe cel mai şarmant bulevard din capitală-Calea Victoriei unde, aproape la tot pasul, putem admira clădiri din secolul trecut, cu arhitectură deosebită. Câteva dintre ele au fost proiectate de renumitul arhitect francez Paul Gauttereau, un apropiat al regelui Carol I-primul om de stat care a început un amplu proces de modernizare a României. Astăzi pătrundem în cea mai frumoasă bibliotecă universitară din Europa: Biblioteca Centrală Universitară Carol I-o bijuterie arhitectonică a cărei poveste impresionantă vă invit s-o aflați chiar acum.

Muzeul Abandonului este un muzeu-forum digital și participativ, care își propune să cartografieze cultura abandonului și să ofere o narațiune istorică a fenomenului abandonului și instituționalizării copiilor în România. Este un loc de întâlnire între publicul larg și comunitatea invizibilă a copiilor abandonați din România, un spațiu sigur unde această traumă colectivă poate începe procesul de vindecare.

Se estimează că la începutul anilor ‘90, țările ex-comuniste aveau în grijă peste jumătate de milion de copii abandonați. În România se vorbea despre aproape 100.000 de copii abandonați în grija statului-atâția copii se aflau oficial în 1989 în registrele caselor de copii. În realitate, numărul lor era mult mai mare.

Muzeul Abandonului a fost înființat în 2021, cu misiunea de a scoate la lumină o imensă rană ce influențează profund felul în care România arată astăzi.

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristian Tabără şi Marin Găbudean

 
Articolul VII: Modificarea Legii cetăţeniei române

Articolul VII: Modificarea Legii cetăţeniei române

publicat: miercuri, 16 aprilie 2025

Legea cetățeniei române se va obține mult mai greu decât în prezent, dar solicitanții vor avea parte și de o serie de beneficii. Se introduce ...

Matematicianul Vasile Brînzănescu în

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 20 aprilie 2025, ora 13:00, cu ...

„Lumina din oameni” - Nu te întrista, creştine!

„Lumina din oameni” - Nu te întrista, creştine!

publicat: marţi, 15 aprilie 2025

De Înviere, pașii sufletului fiecărui creștin se întorc către Dumnezeul știut din cămara inimii. Cu teamă, cu speranță, cu dragoste și cu ...

 

#tvri