Prof. dr. Theo Trandafirescu, specializat în medicină internă, pneumologie și terapie intensivă, face parte din Asociația Medicilor Români din New York. Aflăm la ”Un doctor pentru dumneavoastră” despre misiunea Societăţii Americane Federale de Cercetare și cum se face cercetare dincolo de ocean.
Afecţiuni musculoscheletice – profesie – stil de viaţă
Invitat: dr. Georgiana Tache, şef secție Recuperare Medicală, Spital Clinic Urgență Floreasca, şef lucrări UMF Carol Davila, vicepreședinte Societatea Română de Reabilitare Medicală
30% din populația adultă a Europei suferă de boli reumatice, iar 50% din populație prezintă durere musculo-scheletică. Acestea, prin reducerea mobilităţii, generează 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. Netratate, scad capacitatea de muncă, induc absenteism crescut, pensionări premature și costuri indirecte masive. În România, 38% din pacienții cu poliartrită reumatoidă se pensionează prematur, în timp ce pacienții cu spondilită anchilozantă, în primii 15 ani de evoluție a bolii. Vorbim despre cultura şi educaţia românilor de a face mişcare comparativ cu alte popoare. Punctăm greşeli frecvente atunci când ne desfăşurăm activităţile profesionale şi zilnice oriunde am fi în lume, cum remediem pentru a evita îmbolnăvirea şi cât de mult ajută dacă optăm pentru mişcare şi recuperare medicală. Iată câteva direcţii care fac diferenţa dintre sănătate şi boală cronică musculoscheletică. Ca specialist în nutriţie, invitata noastră declară: „Misiunea mea e să îi ajut pe cei interesați să găsească cel mai bun combustibil pentru ei. Ca să le ofere sănătate, echilibru energetic, longevitate, să îi ajute să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat un stil de viață sănătos.”
Contribuţiile cercetării şi tehnologiilor în sănătate
Invitat: din SUA, prof. dr. Theo Trandafirescu, specializare medicină internă, pneumologie și terapie intensivă, vicepreședinte Societatea Americană Federală de Cercetare
“Educația este scumpă. Este sufletul societății, dar este mai ieftină decât ignoranța. Educația populației cu medicina preventivă - somn, dietă sănătoasă, exerciții, liniște, bucurie sufletească și mintală - duce la creșterea sistemului imunitar și la prevenirea bolilor grave. Vitaminele C și D sunt esențiale pentru imunitatea organismului, mai ales acum, în contextul pandemiei. E dovedit că vitamina D protejează organismul împotriva virusurilor, în special în cazul celor respiratorii“, spune medicul român, Theo Trandafirescu, care face parte din Asociația Medicilor Români din New York. Aflăm despre misiunea Societăţii Americane Federale de Cercetare, cum se face cercetare dincolo de ocean și la ce proiecte lucrează.
Moderator Ana Maria Ghiur
Producător Monica Ancuţa
O ediție difuzată în premieră în 25 octombrie 2022
Foto: Pixabay