Pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac” din Chişinău s-au întâlnit mari artişti de pe ambele maluri ale Prutului. Concertul „Limba Română e PATRIA mea” s-a difuzat la TVRi de la ora 23.00, ora României. Grila de primăvară TVR Internaţional a debutat luni, 27 martie.
Grila de primăvară la TVR Internaţional a debutat luni, 27 martie 2023, de Ziua Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, telespectatorii postului au urmărit, de la ora 23.00, ora României, concertul-eveniment „Limba Română e PATRIA mea”, care a avut loc la Chişinău în prezenţa miniştrilor Culturii din România şi Republica Moldova.
Pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac” s-au întâlnit mari artişti de pe ambele maluri ale Prutului: Gheorghe Zamfir, Grigore Leșe, Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Marius Bodochi, Diana Decuseară, Alexandru Pleșca, Vali Boghean Band, Cristi Teodorovici. Capela Corală Academică „Doina”, conducător artistic Ilona Stepan, a fost dirijată de Daniel Jinga, directorul general al Operei Naționale București şi dirijorul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”; Orchestra Națională „Lăutarii”, dirijor - maestrul Nicolae Botgros; Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, conducător artistic - Mihail Agafița.
Spectacolul de la Chişinău a fost regizat de Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Chişinău, iar Mihaela Crăciun a stat de vorbă cu el despre importanţa recursului la memorie: „Teatrul Național din Chișinău este opera de cultură realizată în urma Unirii de la 1918. În virtutea unor circumstanțe istorice, Chișinăul a avut șansa de a fi reconectat unui spațiu românesc, în plină efervescență, al mișcărilor culturale animate de ideea coeziunii naționale și a sincronizării la tendințele europene de modernizare”. Este vital să nu uităm contribuția oamenilor de cultură în construirea conștiinței identitare şi amintim doar câţiva: Grigore Vieru, Petru Cărare, Nicolae Testemițanu, Emil Loteanu, Vlad Ioviță, Ion Aldea Teodorovici, Ion Ungureanu, Nicolae Mătcaș, Andrei Strâmbeanu, Alexandru Moșanu, Ion Hadârcă.
Mihaela Crăciun, director TVR Internaţional şi Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Chişinău
Seria transmisiunilor în direct pe care TVR Internaţional le realizează special pentru românii din străinătate a debutat luni, 27 martie.
În fiecare luni și marți, în direct, de la ora 19.00, medici români din întreaga ţară sunt invitaţii Anei-Maria Ghiur la „Un doctor pentru dumneavoastră” şi le oferă telespectatorilor informaţii şi recomandări cu privire la prevenţie, metode moderne de diagnosticare şi tratament.
De la ora 21.00, ora României, la TVR Internaţional se difuzează următoarele programe:
Luni, la „Avocatul dumneavoastră”, Angela Avram şi invitaţii ei le aduc membrilor diasporei române, în direct, detalii despre aplicarea sau modificarea legilor din România. Specialişti şi reprezentanţi de seamă ai domeniilor puse în discuţie răspund atât la întrebările telespectatorilor, cât şi la cele ale moderatoarei.
Marţi, la „Investiţi în România!”, Cristina Leorenţ promovează mediul de business românesc şi pune accent pe antreprenori creativi, afaceri de tradiţie şi investiţii inovative din diverse sectoare economice.
Miercuri, TVR Internaţional aduce în atenţie „Articolul VII” al Constituţiei României: „Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt”. Mihaela Crăciun şi Vlad Ungar pornesc de la acest articol al Legii fundamentale şi dezbat cu miniştri, parlamentari, specialişti sau jurnalişti cele mai importante teme pentru diasporă.
Joia, membri activi ai comunităților românești din diaspora, precum și personalități din lumea artei, literaturii, sportului sau afacerilor îi împărtășesc Corinei Dobre, la „A doua Românie”, detalii despre evenimentele pe care le organizează, despre performanțele lor internaționale, legătura cu România, dar și despre întâlnirile de suflet cu conaționalii din diferite colțuri ale lumii.
Serile de vineri se petrec în marea familie a românilor din lumea largă împreună cu artistul Kyrie Mendél şi invitaţii săi. Gazda emisiunii „Vineri seara în direct” propune o agendă a evenimentelor culturale şi de divertisment, internaționale şi naţionale, readuce în atenţie fragmente valoroase din arhiva televiziunii şi trimite „gânduri bune” prin dedicații muzicale.
Tot vinerea, la ora 19.00, ora României, se difuzează „Info diaspora”, principalul program informativ al TVR Internaţional, realizat de Aura Iosif, adresat vorbitorilor de limba română din străinătate. Emisiunea cuprinde informații pe teme juridice, consulare, economice, medicale, sociale, însoțite și de explicații pentru o bună și corectă înțelegere a acestora de către telespectatori.
De la ora 19.30, Bogdan Stănescu este gazda programului săptămanal „Romania News Report”, cu ştirile realizate de jurnaliştii Televiziunii Române, traduse în limba engleză – un proiect realizat de TVR Internaţional în colaborare cu Universitatea din Bucureşti, Masteratul pentru Traducerea Textului Literar Contemporan - Engleză. Fie că sunt apropiaţi ai comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării, fie fac parte din familii mixte sau din categorii socio-profesionale interesate de actualitatea din România, telespectatorii TVR Internaţional au acum posibilitatea de a urmări ştirile realizate de jurnaliştii Televiziunii Române, traduse în limba engleză.
„diaspoRAdar”, calendarul cultural al diasporei româneşti, aduce românii din diaspora mai aproape de casă prin TVR Internaţional. Zilnic, sunt prezentate expoziţii la marile muzee sau galerii ale lumii, concerte şi lansări de carte ale artiştilor şi scriitorilor români prezenţi pe întreg mapamondul.
TVR Internaţional transmite în fiecare zi, de luni până vineri, la ora 10.50, emisiunea „5 minute de istorie”, iar de la ora 14.45, „Discover Romania” invită telespectatorii să cunoască şi să iubească România. Sâmbăta, la ora 12.00, câte o jumătate de oră cu retrospective „5 x 5 minute de istorie”, fascinanta incursiune în trecutul istoric al României, unde gazdă şi profesor este Adrian Cioroianu, care ne asigură că istoria rămâne cea mai frumoasă poveste!
De la ora 16.00, primim „Antidot la uitare”, un portret dedicat unor personalităţi precum: Anghel Saligny, Edmon Deda, Carol Popp de Sathmary, Grigore Moisil, Jean Moscopol şi mulţi alţii, cu imagini din Arhiva TVR.
TVR Internaţional va continua să aducă noi poveşti de viaţă ale românilor din jurul graniţelor ţării şi din diaspora şi să fie puntea de legătură între România şi românii stabiliţi peste hotare.