loader
Foto

Galerie foto

Comedii din Filmoteca de Aur, ecranizări de succes

Mai multe ecranizări din anii 50 ale unor opere clasice ale literaturii române sunt propunerile TVR Internaţional pentru acest sfârşit de săptămână.

 

Sâmbătă, 9 ianuarie – orele 10:00 şi 18:00, Doi vecini

(w882) Doi vecini

Regia şi scenariul filmului din 1959 sunt semnate de Geo Saizescu. Producţia îi are în distribuţie pe Grigore Vasiliu-Birlic, Nineta Gusti, Carmen Stănescu şi Ion Lucian.

Comedia este ecranizarea schiţei „Doi vecini" de Tudor Arghezi, "singura operă cinematografică a maestrului Arghezi", după cum sublinia cineastul Geo Saizescu.

Sâmbătă, 9 ianuarie – orele 10:35 şi 18:35, Două lozuri

Filmul „Două lozuri” a fost regizat în 1957 de Gheorghe Naghy şi Aurel Miheleş, după un scenariu scris de Jean Georgescu, Aurel Miheleş şi Gheorghe Naghy, cu Grigore Vasiliu-Birlic, Dorina Done, Marcel Anghelescu, Alexandru Giugaru şi Radu Beligan în distribuţie.

Comedia este inspirată de schiţa lui I. L. Caragiale „Două loturi”.

Filmul are, sub aparenţă comică, note de un tragism apăsător şi de amărăciune. Personajul principal Lefter Popescu trăieşte toată gama de emoţii cauzate, pe rând, de aflarea veştii că a câştigat la loterie, de pierderea, căutarea şi găsirea lozurilor, apoi de încheierea dramatică a experienţei.

Duminică, 10 ianuarie – ora 22 : 00, D-ale carnavalului

(w882) D-ale carn

În aceeaşi formulă de scenariu şi regie de la „Două lozuri”, filmul din 1959 (regia: Gheorghe Naghy, Aurel Miheleş, scenariul: Gheorghe Naghy, Aurel Miheleş) îi reuneşte pe marele ecran pe Grigore Vasiliu-Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian, Ion Anghel, Vasilica Tastaman, Jeana Gorea.

Este o nouă ecranizare inspirată din opera lui Caragiale, de această dată este vorba despre piesele de teatru „D-ale carnavalului” şi "Conu Leonida faţă cu reacţiunea".

Nae Girimea (Ion Lucian), un frizer dintr-o mahala bucureşteană a sfârşitului de secol XIX, îşi găseşte o nouă amantă, pe Didina (Vasilica Tastaman), ceea ce o înnebuneşte de gelozie pe cealaltă amantă, Miţa Baston (Jeana Gorea), dar şi pe Pampon (Alexandru Giugaru), amantul „oficial” al Didinei. În derularea de secvenţe amoroase şi năbădăioase din timpul unui carnaval, apare şi Crăcănel (Grigore Vasiliu-Birlic), amicul Miţei.

DE 20 DE ANI, FILMUL ROMÂNESC ESTE LA TVR INTERNAŢIONAL!

13:00 Tradiţii

*Glad de dor

Invitati: Madalina Ungureanu, Olga Ilies

Prezentator şi producător Tatiana Slivca

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
Film românesc la TVRi:

Dramă, inspirată din nuvelele "Moartea înghiţitorului de săbii", "Revoltă în port" de Alexandru Sahia şi din schiţa "Vine doamna şi domnul ...

Cassian Maria Spiridon:

În emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura Cassian îl va avea invitat pe Cassian Maria ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul

La „Biografii necesare”, invitatul artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait este pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte ...

 

#tvri