Urmăriți cel de-al cincilea film din seria "Mărgelatu" sâmbătă, 26 iunie, ora 23.00, pătrunzând în sfera aventurilor din perioada premergătoare Revoluţiei de la 1848 din Ţările Române!
Împuternicitul băncilor vieneze, Von Wilensdorf, şi fiica acestuia, Ursula, sunt răpiţi, iar domnitorul Ţării Româneşti, Gheorghe Bibescu, pentru a evita un scandal diplomatic, promite că-i va salva în şapte zile. Răpitorii pot fi dibuiţi numai de Mărgelatu şi prietenul său Buză de Iepure.
Ei ajung la punctul de trecere a frontierei, unde găsesc câteva mărgele de peruzea pe care domnișoara Ursula Wilensdorf le aruncase pe jos. Ei pornesc pe urmele răpitorilor și descoperă trăsura trimisului imperial austriac ascunsă sub o căpiță de fân și lângă ea o mărgică de peruzea.
Cei doi ajung la un han ținut de jupân Potoroacă și de soția sa, Maria, fosta bucătăreasă a boierului Vâlcu din Masca de argint. Hangiul și hangița îi spun lui Mărgelatu că pe la hanul lor a trecut o caleașcă cu doi străini, însoțită de șase călăreți care păreau a fi comedianți.
Luând-o pe drumul Bucureștiului, Mărgelatu și Buză de Iepure ajung la conacul Aspasiei Șuțu, sora Agathei. Buză de Iepure găsește acolo câteva mărgele de peruzea. Trăsura și călăreții plecaseră apoi spre București.
Cel care organizase răpirea celor doi austrieci era Troianoff, care susține că cei pentru care lucrează sunt gate să dea 20 de milioane principatului pentru înființarea unei bănci naționale. Răpirea trimisului băncilor vieneze avea rolul de a-l determina pe domnitor să nu negocieze cu Austria pentru înființarea unei bănci naționale. În această afacere, Troianoff este aliat cu Fuad, trimisul sultanului, care-i făgăduise lui Troianoff 20% din afacere.
Mărgelatu deduce că ostaticii sunt ținuți la teatrul Momolu. El ajunge acolo, dar actorii și Agatha fug cu prizonierii cu o altă trăsură. Mărgelatu își dă seama că ostaticii au fost duși probabil la sediul Consulatului austriac. În aceeași seară, locotenentul Deivos este vizitat de Iordache Despa, cumnatul lui Rosetti. El îi aduce la cunoștință că Wilensdorf era o momeală pentru a-i pune pe o pistă falsă pe Troianoff și Fuad, în timp ce adevăratul trimis al băncilor vieneze se numea Pater Fortunatos.
Deivos îl anunță pe Mărgelatu de sosirea lui Pater Fortunatos. Mărgelatu îl așteaptă pe trimis la primul han de după barieră și provoacă o cacealma, făcându-i pe oamenii lui Troianoff să urmărească o altă trăsură decât cea a trimisului imperial. Pater Fortunatos ajunge cu bine la sediul consulatului, iar Mărgelatu și cu Buză de Iepure îi găsesc acolo, într-un subsol, pe Wilensdorf și pe fiica sa. Gonfalone, Troianoff și Agatha sunt prinși, legați și pus sub paza lui Buză de Iepure. Mărgelatu se duce la palat cu Wilensdorf și fiica sa, iar conflictul diplomatic se stinge. În același timp, sosește la palat și Pater Fortunatos.
România, 1986
Regia: Gheorghe Vitanidis
Scenariul: Eugen Barbu, Nicolae Paul Mihail
Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Szobi Cseh, Alexandru Repan, Ion Besoiu