loader
Foto

Cercetători români la Geneva - reîntâlnire specială la TVRi

Joi, 24 septembrie, de la ora 21:00, v-am propus să revedeți, într-o ediție Best of a "Corespondentului TVRi", interviurile realizate de Corina Dobre cu echipa de cercetători români participanți la proiectele CERN, în Elveția.

 

Corina Dobre

Producătorul tv Liliana Văduva și moderatorul Corina Dobre v-au invitat să revedeți o ediție elvețiană a emisiunii Corespondent TVRi. Reîntâlnirea este una de colecție, din Arhiva TVRi.

Corina Dobre vi i-a prezentat pe cercetătorii români care fac istorie în cadrul Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară. 100 de specialişti din ţara noastră participă la proiectele CERN. Şi ei au fost pe urmele Bosonului Higgs, supranumit „Particula lui Dumnezeu”.

Gabriel Stoicea a lucrat în Large Hadron Collider și se ocupă de Experimentul Atlas. Marta Bajko ţine în frâu, cu ajutorul magneţilor săi vrăjiţi, Acceleratorul de Particule. Mihai Petrovici este şeful echipei românești de la detectorul Alice, o maşinărie subterană de 10.000 de tone care simulează Big Bang. Elvin Şindrilaru are în grijă Centrul de Date, memoria acestui experiment ştiinţific de importanţă mondială.

(w882) Cern

Sorina Popescu este una dintre persoanele importante de la acceleratorul de particule și conduce echipa de la Experimentul CMS, un detector de mărimea unei catedrale și care are precizia unui ceas elvețian.

(w882) CERN

***

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+.

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptănaru

Producători: Anastasia Ciuleacu şi Mihaela Ursu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri