loader
Foto

Cercetarea de la nivel de celulă, la studii clinice

Luni, 27 februarie, de la ora 19:00, la TVR Internațional, echipa „Un doctor pentru dumneavoastră" v-a invitat la o ediție dedicată cercetării în domeniul sănătății și inovațiilor medicale românești.

 

Ana Maria Ghiur
Un doctor pentru dumneavoastră

* Institutul “Victor Babeş”, 135 ani de cercetare

Invitat: dr. Mircea Leabu, cercetător științific gr. I, director științific Institutul Naţional de Patologie "Victor Babeş"

(w882)

„Iubește-ţi profesiunea, socotește-o cea mai frumoasă dintre toate și, astfel, izbânda va fi deplină”, spunea renumitul om de știință Victor Babeș, cel care a scris primul tratat de bacteriologie din lume.

Deși instituții de anvergură din străinătate se luptau pentru a-l atrage pe Babeș, patriotul și umanistul român a ales să se dedice învățământului și cercetării din țara căreia simțea că îi aparține, pentru a crea din nimic o școală medicală românească devenită, în scurt timp, de prestigiu internațional. Fondează, în 1887, primul institut de cercetare biomedicală din România şi din arealul geografic unde vieţuim, printre puţinele existente pe atunci în Europa. Era, de fapt, primul institut de cercetare din România în toate domeniile. În 1888, V. Babeș a organizat în institutul pe care îl înființase al doilea centru de vaccinare antirabică din lume, după cel creat de Louis Pasteur, la Paris. Dr. Leabu a lucrat 5 ani în Canada. După experiența occidentală, a decis să se întoarcă în țară și să aplice ceea ce a învățat în străinătate. Crede în cercetare, în puterea științei, în tineri și în capacitatea lor de a crea un viitor aparte pentru omenire.

„Toți oamenii au sădită în firea lor dorința de a cunoaște”, spunea Aristotel, idee pentru care militează și invitatul nostru.

Astăzi, banii alocați cercetării sunt tot mai puțini, medicii care părăsesc România, tot mai mulți, dar, în ciuda unor auspicii nu tocmai fericite, cercetarea din domeniul medical face progrese reale. Sunt români care-și lărgesc orizontul cunoașterii dincolo de granițele României și revin, apoi, acasă.

* Microscopia de expansiune

Invitat: din SUA, dr. Octavian Bucur, coordonator grup de cercetare, Institutul "Victor Babeș", profesor asociat la Institutul de Medicină Moleculară Viron, Boston

(w882)

După ce a studiat tainele cercetării ca student al dr. Leabu, ia drumul străinătății și revine după 15 ani din SUA, după 12 ani petrecuţi la Universitatea Harvard. În 2021 a înființat propriul laborator în instituția în care fostul său mentor este director științific la Institutul V. Babeş. A adus inovație în microscopia optică şi diagnosticul patologic, dezvoltând o tehnică patentată: microscopia/patologia de expansiune, care permite mărirea fizică a oricărui tip de țesut uman de aproximativ 100 de ori în 3D.

* Cercetarea de la nivel de celulă, la studii clinice

Invitați: din SUA, dr. Adrian Salic, prof. biologie celulară, Universitatea Harvard şi dr. Doru Paul, oncolog și cercetător, prof. asociat Universitatea Cornell din New York

(w882)

Românul Adrian Salic s-a remarcat prin cercetări la nivel molecular, descriind în amănunțime mecanismele care stau la baza proceselor canceroase. Dr. Doru Paul este autor de studii clinice translaționale și creatorul unui model original al cancerului. Vorbim atât despre importanța cercetării fundamentale, cât și a studiilor clinice și stârnirea interesului românilor pentru acestea, pentru progresul științei în România. Invitații noștri discută chiar de viitoare colaborări cu Institutul "Victor Babeș".

***

Moderator Ana Maria Ghiur

Producător tv: Monica Ancuța

Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+

6:00 Exclusiv în România (R)

În duminica Paștelui, Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă propun o ediție de sărbătoare, într-o comunitate etnică în care nu au mai fost până acum. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Botoșani, supranumit și “leagănul geniilor”, pentru că aici s-au născut zeci de personalități care au scris istorie în domeniile lor. Una dintre explicațiile oamenilor de știință este că în zonă s-au amestecat diverse etnii și rase, fapt care ar favoriza apariția unor indivizi cu o inteligență superioară, ca Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Stefan Luchian, etc. Tocmai de aceea, în această ediție punem reflectorul pe una dintre etniile stabilite aici acum sute de ani, iar pentru asta, facem o incursiune în satul Rogojești, din comuna Mihăileni, unde populația este preponderent ucraineană. Petrecem sărbătoarea Învierii Domnului în maniera în care o fac ucrainenii în continuare aici la Rogojești. Vedem cum localnicii transformă ouăle de Paște în adevărate bijuterii, cunoaștem oameni gospodari, ansamblul popular ucrainean Vesna, fanfara Florile Bucovinei și explorăm întreaga zonă, pentru că este extrem de interesantă din toate punctele de vedere. Istoria aici este de câteva sute de ani, poate chiar de milenii, dacă luăm în serios cercetările care se fac în zonă. De asemenea, vizităm și Mănăstirea Vorona, mănăstire întemeiată în 1600 de călugări veniți din spațiul slav, cel mai probabil ruși, la care s-au adăugat bănățeni și moldoveni-un spațiu de interferență foarte interesant, unde există, de exemplu, chilia Patriarhului Teoctist al României, care a ucenicit în Mănăstirea Vorona, dar și un fond de carte veche absolut impresionant, în chirilică și slavă-4000 din cărți, dintre care 2000 sunt în patrimoniu național. Și tot în comuna Vorona, stăm de vorbă cu badea Costică Ciubotărița din satul Joldești, Tezaur Uman Viu UNESCO și cetățean de onoare al comunei Vorona, specialist în prelucrarea pieilor de oaie. Meșterul popular Ciubotărița confecționează căciuli din blană de oaie, meșteșug transmis în familia lui de 5 generații, dar cântă și la fluier și la muzicuță.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvri