loader
Foto

„Cel mai iubit dintre pământeni”, duminică la TVR i

„Cel mai iubit dintre pământeni”, filmul din 1993 al lui Şerban Marinescu, este difuzat duminică, 21 iunie, la TVR Internaţional, la ora 22:00.

 

Filmul românesc la TVRi

Ecranizarea romanului omonim al lui Marin Preda îi are în rolurile principale pe Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Dorel Vişan, Maia Morgenstern şi Mitică Popescu.

În alte roluri îi regăsim pe Tora Vasilescu, Mariana Mihuţ, Mircea Albulescu, Valentin Uritescu, Victor Rebengiuc, George Constantin, Colea Răutu.

În drama politică realizată acum 20 de ani - după cartea apărută în 1980 - filosoful Victor Petrini ajunge victimă a Securităţii, din cauza unei scrisori interceptate pe care unul dintre foştii săi colegi de facultate o încheia cu un banc folosit frecvent între ei: „Aştept ordonanţe”.

Experienţa de deţinut îi lărgeşte orizontul, nesărăcindu-l interior. Partea a doua a filmului descrie eforturile lui Petrini de a-şi relua viaţa, în urma experienţei concentraţionare.

„Cel mai iubit dintre pământeni”, operă în trei volume, este ultimul roman scris de Marin Preda, iar filmul lui Şerban Marinescu este singura ecranizare.

Criticul Alex Ştefănescu scria, în „România literară”: „Biografia lui Victor Petrini este aproape în întregime imaginară. Se spune că în descrierea vieţii din închisoare scriitorul a folosit amintiri ale lui Ion Caraion, cu care era prieten. Se mai spune că pasajele referitoare la calvarul vieţii conjugale sunt inspirate din propria sa experienţă. În rest, însă, este vorba de o pură ficţiune, construită după logica lipsită de logică a romanului picaresc (foarte potrivită pentru a sugera caracterul arbitrar al biografiei unui cetăţean dintr-o ţară comunistă), dar, într-o oarecare măsură, şi după logica literaturii senzaţionale. … Nici un scriitor de după război nu s-a bucurat de atâta încredere din partea cititorilor ca Marin Preda (cu toate compromisurile - numeroase şi vizibile - pe care le-a făcut). Succesul său în această privinţă se datorează calmului şi sobrietăţii cu care a tratat problemele de morală. În acest domeniu apar frecvent inşi patetici şi turbulenţi, care, înainte de a înţelege sufletul omenesc, vor să-l reformeze. Marin Preda n-a bruscat nimic. El s-a apropiat cu sfială de misterul vieţii sufleteşti.”

Vă invităm să (re)vedeţi la TVR Internaţional, duminică, 21 iunie, „Cel mai iubit dintre pământeni”, începând cu ora 22:00.

22:00 Dosar România

*Conspiraţii, lovituri militare, revoluţie, căderea comunismului, Virgil Măgureanu la Dosar România (II)

Producător Răzvan Butaru

23:40 Monocrom

Producător Ionela Gogoţ Studioul teritorial Timişoara

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri