loader
Foto

Galerie foto

„Cei care plătesc cu viaţa”, o ecranizare clasică şi o lecţie despre limite

TVR Internaţional vă invită duminică, 5 iulie, de la ora 22:00, să urmăriţi filmul românesc „Cei care plătesc cu viaţa”.

 

Filmul românesc la TVRi

Regia şi scenariul le semnează Şerban Marinescu, cineastul fiind inspirat de opera lui Camil Petrescu: romanul „Patul lui Procust” , piesa de teatru „Jocul ielelor” şi nuvela „Cei care plătesc cu viaţa”.

Adrian Pintea, Gheorghe Visu, Marcel Iureş, Ovidiu Ghiniţă, Maia Morgenstern, Mariana Mihuţ, Ştefan Iordache sunt actorii din distribuţia acestei drame care a avut premiera în România anului 1989.

Sub ochii telespectatorilor, se derulează destinul unui ziarist moral, obsedat de ideea dreptăţii absolute şi care, sub influenţa unei revelaţii din viaţa tatălui, ajunge să se sinucidă.

Filmul a primit în 1989 Premiile Asociaţiei Cineaştilor din România pentru regie-Şerban Marinescu, muzică-Dan Ştefănică, interpretare feminină-Maia Morgenstern, interpretare masculină-Ştefan Iordache, interpretare feminină rol secundar-Mariana Mihuţ, interpretare masculină rol secundar-Ovidiu Ghiniţă.

Tot în 1989, la Festivalul de Film de la Costineşti, producţia primeşte Premiile pentru regie-Şerban Marinescu, imagine-Vlad Păunescu, interpretare masculină-Ştefan Iordache, interpretare feminină-Maia Morgenstern, muzică, sunet-Horia Murgu, debut-Ovidiu Ghiniţă.

Lui Camil Petrescu îi aparţin formulele clasice „Am văzut idei” şi „Câtă luciditate, câtă conştiinţă pură, atâta dramă" – consideraţii care i-au definit creaţia şi existenţa. El a creat o operă literară cu numeroase niveluri, ca dramaturg, cronicar dramatic, teoretician şi regizor. Teza lui de doctorat are titlul Modalitatea estetică a teatrului". Piesele sale sunt investigaţii psihologice, personajele trăiesc în lumea ideilor şi cunosc drame de conştiinţă.

În februarie 1933, Eugen Jebeleanu publica în „România literară” un interviu cu Camil Petrescu, realizat înainte de apariţia romanului „Patul lui Procust" şi reluat de jurnalul.ro în 2010. Eugen Jebeleanu i se adresa lui Camil Petrescu: „De la Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război", Patul lui Procust" este singurul roman pe care-l dăruieşti cititorilor.” „Este singurul şi - probabil - şi ultimul, căci nu mai am de gând să mai scriu”, răspundea autorul cu aproape un sfert de veac înaintea dispariţiei sale şi înainte de a mai publica mai ales dramaturgie şi proză scurtă. E adevărat, nu a mai scris niciun roman, „Un om între oameni” rămânând neterminat.

(w882) Cei care p

Filmul se înscrie în seria primelor patru realizări ale lui Şerban Marinescu, toate patru ecranizări după scrieri clasice din literatura română: Moara lui Călifar (1984) după Gala Galaction, Domnişoara Aurica (1985) după Eugen Barbu, Cei care plătesc cu viaţa (1991) după Camil Petrescu, Cel mai iubit dintre pământeni (1993) după Marin Preda.

„Ștefan lordache este un Sinești copleșitor în dimensiunea jocului cu puterea; Ruscanu, (Adrian Pintea) ascetic, încorsetat în blindajul ideilor sale absolute, a căror ardență o trădează combustia ochilor; Maria Sinești (Maia Morgenstern), o victimă la dispoziția bunului plac al soțului etc. Desăvârșită osmoză actor−rol! Dincolo de orice rezerve asupra purității redării capodoperei „Jocul ielelor”, Șerban Marinescu face încă o dată dovada talentului său viguros, de constructor al unui univers cinematografic, sigur pe mijloacele cele mai subtile de expresie, a unui om de echipă care reușește să coordoneze perfect jocul. Un Gelu Ruscanu al ideilor... cinematografice?”, scria într-o cronică a filmului apărută în „Noul Cinema”, în 1990, sub semnătura Mădălinei Stănescu.

16:30 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

*Ediţia 3

De 17 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate!

*Terapia prin călătorii și pasiuni

Povești care inspiră... cu prof. dr. Alexandru Radu Mărmureanu, medic primar chirurgie toracică și cardiovasculară, director Secție Chirurgie Cardiotoracică din Los Angeles, SUA

Stresul face parte din viața noastră. Când este continuu, pot apărea probleme de sănătate. Este important să îl gestionăm, să ne adaptăm și să ne deconectăm de la acest inamic, cât mai des cu putință. Invadat constant de stres, chirurgul Mărmureanu a reușit să găsească metode de combatere a acestuia și să mențină un echilibru între viața personală și cea profesională. Afecțiunile apar din cauza stilului de viață dezechilibrat iar alimentația, mișcarea, socializarea, drumețiile pot preveni apariția bolilor. Echilibrul în toate este cheia pentru sănătate! Vorbim despre întoarcerea Acasă, reconectarea cu propria istorie, despre lucruri care contează, despre identitate și rădăcini.

*Experți din 38 de țări la EABM 2024, cel mai mare congres de chirurgie cardiovasculară din România

Recent, sub egida Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, orașul Iași a găzduit cel mai mare eveniment științific de Medicină Cardiovasculară organizat în România. Sute de specialiști au împărtășit idei inovatoare ce vor stimula dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare și toracice. Evenimentul s-a desfășurat sub președinția dlui. prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, membru de onoare al Academiei de Ştiinţă a Moldovei din Chişinău, membru al Academiei de Științe Medicale și al Academiei Oamenilor de Știință din România, carepunctează faptul că diferențele de acces la tehnologie între țări reprezintă o problemă reală și aceste reuniuni ajută să învățăm unii de la alții, să dezvoltăm parteneriate internaționale și să identificăm soluții comune pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților.
Prezentator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist Lucian Băbeanu

Realizator şi producător Monica Ancuţa-Tiuntiuc

(Reluare)

17:30 Prezenţe româneşti

*Bulgaria

Episodul 6

În data de 25 noiembrie, o nouă serie de interviuri tematice cu personalități românești care trăiesc în Bulgaria începe cu episodul 6, dedicat Ruxandrei DUMITRU, managerul unei galerii de artă din Sofia, 100% investiție românească. Ruxandra Dumitru vorbește despre industria artei în Bulgaria, despre ce și cum se vinde cel mai mult, dar și despre ce înseamnă să deschizi o afacere și să angajezi oameni în țara vecină.

Director de imagine Claudiu Petringenaru

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

 
Prezențe românești în Bulgaria: Ruxandra Dumitru

Prezențe românești în Bulgaria: Ruxandra Dumitru

publicat: luni, 25 noiembrie 2024

În data de 25 noiembrie, o nouă serie de interviuri tematice cu personalități românești care trăiesc în Bulgaria începe cu episodul 6, dedicat ...

Noi poveşti ale românilor de pretutindeni, la TVR Internațional, în pregătirea Zilei Naționale a României

Pe parcursul săptămânii care precede sărbătoarea din 1 Decembrie, de luni până vineri, de la ora 17.30 și sâmbăta de la 19.30, telespectatorii ...

Scriitoarea Narine Abgarian, invitată la „Garantat 100%”

Scriitoarea Narine Abgarian, invitată la „Garantat 100%”

publicat: sâmbătă, 23 noiembrie 2024

„The Guardian” a inclus-o pe lista celor mai buni șase autori contemporani europeni. E una dintre cele mai importante voci ale literaturii ...

 

#tvri