loader
Foto

Ce sărbătorim în ziua de 9 mai, aflaţi de la „Punctul pe AZi”

Joi, 5 mai, de la ora 21.00, la TVR MOLDOVA şi vineri, 6 mai, de la ora 9:00, la TVR Internaţional, Vasile Munteanu împreună cu invitaţii săi au vorbit despre evenimentele legate de data de 9 mai.

 

Vasile Munteanu
Punctul pe AZi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Ziua Europei, Ziua Independenţei României, proclamată în anul 1877, şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial (1945) sunt motivele de sărbătoare în ziua de 9 mai.

Ziua Uniunii Europene se serbează în fiecare an pentru a marca istorica declaraţie - de la 9 mai 1950 - a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în anul 1985.

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe Unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei. La 18 aprilie 1951 a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România, şi ulterior Croaţia. În prezent, Uniunea Europeană are 28 de state membre.

Un alt eveniment pe care îl marcăm în data de 9 mai este victoria obţinută de Aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial împotriva Germaniei naziste. (1945)

Despre aceste evenimente vorbim la „Punctul pe AZi” cu istoricii Ion Varta și Anatol Petrencu.

**

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!


14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Film românesc la TVRi:

Dramă, inspirată din nuvelele "Moartea înghiţitorului de săbii", "Revoltă în port" de Alexandru Sahia şi din schiţa "Vine doamna şi domnul ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul

La „Biografii necesare”, invitatul artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait este pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte ...

Invitație la spectacolul de teatru de la TVR - „Ciuta

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 19 mai, la ora 20.00 pe TVR3 și la ora 23.10 pe TVR Internațional, spectacolul cu piesa ...

 

#tvri