loader
Foto

Ce probleme digestive apar toamna, aflaţi la „Un doctor pentru dvs.”

De luni până joi, de la ora 18:30, la TVR Internaţional şi online pe TVR+, emisiunea „ Un doctor pentru dumneavoastră” vine cu informaţii noi despre orice tip de afecţiune.

 

Cristina Timuș
Ana Maria Ghiur
Irninis Miricioiu
Sorin Sîrbov

Luni, 7 noiembrie

Subiectul primei părţi - Răcelile și homeopatia

Irninis Miricioiu a vorbit în prima parte a emisiunii despre acest subiect cu dr. Ileana Rîndaşu, medic specialist recuperare, medicină fizică şi balneologie, competenţă în homeopatie şi acupunctură, secretar general al Societăţii Române de Homeopatie.

Gripa, virozele sau răcelile sunt afecţiuni care dau târcoale în sezonul rece, afectând puterea de concentrare şi de muncă. Când tratamentele medicamentoase nu dau rezultate iar simptomele bolii persistă, remediile homeopate pot fi o alternativă. Alegerea remediului se face întotdeauna în funcţie de simptomele prezente şi de individualitatea bolnavului, ceea ce necesită o investigaţie atentă.

În partea a doua a emisiunii s-a discutat despre accidentul vascular cerebral (AVC).

Invitatul celei de-a doua părţi a fost prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru, medic primar neurolog, membru corespondent al Academiei Române, Preşedinte de Onoare al Societăţii de Neurologie din România, şeful Clinicii de Neurologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, spune că: „sunt aproximativ 50 de cauze care determină accidentul vascular cerebral însă, două mari cauze, ateroscleroza și bolile cardiace provoacă 20-25% dintre accidentele vasculare cerebrale”.

Până nu demult, se credea că AVC-ul este boala oamenilor în vârstă. Din nefericire, în ultimul timp, afecțiunea se întâlnește tot mai des la tineri însă, cauzele și simptomele sunt cu totul altele decât la vârstnici. Aproape un milion de cazuri de AVC se înregistrează anual, în Europa. În România, din cele aproximativ 70.000 de cazuri, doar o pătrime dintre pacienți au șanse să își reia activitatea, fapt care dovedește că există viață după AVC.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Marţi, 8 noiembrie

Subiectul primei părţi - Toamna şi afecţiunile digestive

Cristina Timuş discută despre acestă temă cu prof. dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterologie şi medicină internă, competenţă în endoscopie diagnostică, endoscopie terapeutică, șeful Clinicii de Gastroenterologie şi Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni .

Dr. Mircea Diculescu: „Schimbările regimului alimentar produc cele mai multe din efectele asupra aparatului digestiv. În mod tradițional, alimentația cu fructe și legume locale, endemice, ducea uneori la boli diareice acute. Astăzi, nu mai constituie o problemă „de sezon” odată cu „occidentalizarea” stilului nostru de viață și existența fructelor și legumelor de import pe tot timpul anului. Trebuie doar să ținem cont de principiile elementare, adică să spălăm bine fructele și legumele și să le consumăm proaspete. Orice regim monoton poate duce la dezechilibre ale florei intestinale”.

În partea a II-a, dr. Daniela Opriş, medic reumatolog, Centrul de Cercetare în Patologia şi Tratamentul Bolilor Reumatice (RCRD) din cadrul Spitalului Clinic Sf. Maria, vorbeşte despre reumatism.

Aparatul locomotor, la fel ca întreg organismul, suferă un proces de îmbătrânire, de degradare. În plus, apar și boli degenerative. Artroza este una dintre cele mai frecvente boli reumatismale degenerative. Durerile de la nivelul articulațiilor sunt influențate în mod semnificativ de starea vremii. De reţinut: nu frigul ne imbolnăvește de artroză, el doar accentuează suferinţele de la nivelul articulaţiilor.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 9 noiembrie

În prima parte a emisiunii, Ana Maria Ghiur îl are invitat pe acad. prof. dr. Ioanel Sinescu cu care vorbeşte despre durerea renală și transplantul hepatic.

Dr. Ioanel Sinescu este medic primar urolog, șeful Centrului de Urologie, Nefrologie și Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila.

Infecția urinară reprezintă cea mai ascunsă și tăcută boală, mai ales la adult. Agravarea bolii, odată cu infectarea căilor urinare superioare şi chiar a rinichiului, se face simțită prin apariţia durerilor lombare, renale. De foarte multe ori, bolnavul ajunge târziu la medic, atunci când rinichiul este total infectat și trebuie eliminat. Singurul tratament pentru recuperarea funcţiei renale pierdute este transplantul renal.

Despre bolile venelor, vorbim în partea a II-a cu dr.Toni Feodor, medic primar chirurgie generală, competenţă în ecografie generală, specializare în flebologie, CMDTAMP al Academiei Române.

Printre altele, vorbim despre tromboza venoasă profundă a cărei incidenţă creşte (se dublează) în perioda rece (noiembrie-februarie).

Varicele pot să apară la orice vârstă dar, în general, frecvenţa maximă de apariţie la femei este în jurul vârstei de 30 de ani (după sarcină) iar la bărbaţi creşte după 40 de ani. Această afecţiune este asociată cu umflarea picioarelor şi a gleznelor, oboseală, senzaţia de greutate sau durere în membrul respectiv. Care sunt principalele măsuri de prevenţie, aflăm în această ediţie.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Joi, 10 noiembrie

Sorin Sîrbov şi dr. Dan Pereţianu, medic primar endocrinolog, au ca temă de discuţie, în prima parte, glandele endocrine şi îmbătrânirea.

Dacă ar lipsi sistemul endocrin, unul dintre cele mai importante sisteme, cu funcții esențiale în menținerea echilibrului intern al organismului, strâns legat de sistemul nervos, imunitar și de celelalte organe vitale, nu am simți plăcere, nu am putea să ne mișcăm, să gestionăm stresul, să luptăm cu bolile, să ne înmulțim sau să fim fericiți. Orice dereglare endocrină, hormonală, va duce la îmbolnăvirea celorlalte sisteme, până la acțiuni autoimune grave de la nivelul sistemului imunitar. Avem zece glande endocrine care ajută organismul să îndeplinească funcții diverse. O dată cu îmbătrânirea, funcționarea multor organe și sisteme ale corpului se dereglează, datorită strânsei legături dintre ele.

Probleme în cuplu? În partea a doua, le rezolvăm împreună cu dr. Nadia Gorduza, psihoterapeut.

Nadia Gorduza reprezintă Institutul Gottman din Statele Unite ale Americii şi vine cu informații mai mult decât interesante.

„Cred în terapii de scurtă durată, strategice și centrate pe resurse si rezultate precise, măsurabile, care au dovedit că funcționeză rapid”, afirmă singurul psihoterapeut și trainer din România specializat atât în terapia de cuplu prin metoda Gottman cât și în terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii şi Adicţii.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie sau pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021 492.04.42

(w100) Livia dent Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: Număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro 0733.045.855 sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322. 40.04

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dvs. transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact:office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)

3:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri