loader
Foto

″Capcana mercenarilor″, sâmbătă, la TVR Internațional

TVR Internațional a programat un film al regizorului Sergiu Nicolaescu, din 1981, filmat în România şi Germania, sâmbătă, 10 decembrie, ora 23.00.

 

Filmul românesc la TVRi

Acţiunea dramei are loc în toamna anului 1918, cu puţin timp înainte de Marea Unire. Ţăranii dintr-un sat transilvănean sunt acuzaţi pe nedrept că ar fi incendiat un depozit de cherestea şi ar fi jefuit castelul aflat în proprietatea baronului von Görtz, ofiţer de carieră. Acesta tocmeşte un grup de mercenari care să împuşte câte un om din fiecare casă a satului.

Doar un mic detaşament al armatei române, condus de maiorul Andrei, se încumetă să intervină. Între cele două tabere urmează o luptă pe viaţă şi pe moarte. Chiar dacă se baricadează în castelul baronului, mercenarii sunt decimaţi. Dramatic şi plin de acţiune, cu scene de luptă bine ţinute în frâu, filmul recreează atmosfera socială şi istorică din perioada care a precedat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Regizat de Sergiu Nicolaescu, lungmetrajul a fost filmat în studiourile Centrului de Producție Cinematografică București şi în fosta Republică Democrată Germană. În „Istoria filmului românesc (1897-2000)”, autorul Călin Căliman spune că muzica filmului a fost cea compusă de Ennio Morricone pentru westernurile regizate de Sergio Leone, dar pe generic numele compozitorului italian nu este însă menționat, precizându-se doar că aranjamentul muzical a fost realizat de Ileana Popovici.

Filmul reuneşte „o distribuţie solidă”, cu actori ca Gheorghe Cozorici, Sergiu Nicolaescu, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Amza Pellea şi Violeta Andrei.

Deşi e un film mai puţin cunoscut şi mai puţin relevant pentru aşa-zisa identitate naţională, aş apăra „Capcana mercenarilor” (1981) pentru realizarea tehnică. Econom din punct de vedere narativ, corect ca regie, relatează urmările imediate ale unui masacru petrecut în Transilvania cu puțin timp înaintea Unirii Principatelor din 1918. Fără să fie nici mai precis istoric decât media filmelor lui Nicolaescu, nici mai ferit de clișee naționaliste (și deci alienându-i pe spectatorii foarte sensibili la așa ceva), ca spectacol popular, e destul de bine construit cât să fie antrenant. (Irina Trocan, Filmmenu.wordpress.com)

***

* 1981-Festivalul Internaţional de Film Mystfest, Riccione, Italia, nominalizat la Premiul pentru cel mai bun film

Regia: Sergiu Nicolaescu

Scenariul: Liviu Gheorghiu, Sergiu Nicolaescu

Cu: Gheorghe Cozorici, Sergiu Nicolaescu, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Amza Pellea, Violeta Andrei Dramă

 

 

3:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

4:00 A doua Românie (R)

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri