loader
Foto

”Cancer, coregrafiat”, un spectacol inedit la ”A doua Românie”

Joi, 26 octombrie, de la ora 21.00, TVR Internaţional a difuzat o nouă ediţie a emisiunii ”A doua Românie”, care a adus în atenţia publicului un exerciţiu de colaborare româno-română și totodată transatlantică. Un proiect inedit, care demonstrează o dată în plus că graniţele sau bariele de orice fel pot fi anulate atunci când există empatie, determinare şi o motivaţie comună puternică.  

 

Corina Dobre
A doua Românie

Invitatele Corinei Dobre au fost scriitoarea Cătălina Florescu din SUA şi coregrafa Cristina Lilienfeld, care au realizat în colaborare un spectacol unic.

Cătălina Florescu, scriitoare şi profesoară la Pace University din New York, este stabilită de 25 de ani în SUA, deţinătoarea unui doctorat în medicină umanistă şi autoarea mai multor cărţi despre corp, exil, maternitate şi alte subiecte care o pasionează.

(w882)

Cel mai recent proiect al său, “Cancer, coregrafiat” - un spectacol inedit, unic în România, dacă nu şi în lume, rezultat al colaborării cu coregrafa Cristina Lilienfeld, deţinătoarea unui atestat în consiliere psihologică.

(w882)

Cristina Lilienfeld a studiat coregrafia și psihologia căutând în permanență punctul în care cele două discipline se întâlnesc. În ultimii ani a colaborat și continuă să lucreze cu diferiți coregrafi și dansatori, dar și cu artiști vizuali și muzicieni făcând parte din mai multe grupuri artistice interdisciplinare.

Prezentat în premieră în luna aprilie la București, New York și New Jersey și reluat în această toamnă, spectacolul „Cancer, Coregrafiat”, creat de coregraful Cosmin Manolescu, prezintă durerea și viziunile unui personaj masculin, care se confruntă cu boala cancerului de sân, o formă rară însă prezentă și la bărbați, foarte puțin cunoscută și mediatizată în România.

Textul face parte dintr - o trilogie gândită de Cătălina Florescu şi este rezultatul unei munci de cercetare, realizate în Statele Unite ale Americii.

În galeria oamenilor de cultură care îşi dedică viaţa unui ideal se numără şi profesorul de muzică Ionel Chiriţă, fiind unul dintre artiştii români din afara graniţelor care promovează bogaţia folclorului românesc în ţara de adopţie.

(w882)

Când a plecat din România, a dus cu el dragostea pentru cântecele și tradițiile de acasă. Ideea de a-şi dezvolta propria şcoală de muzică a venit din dorinţa de a promoava tradiţiile româneşti în multiculturalitatea din Germania. Dragostea pentru folclor a profesorului Chiriţă s-a concretizat în Școala de Muzică Meloakustika din Mannheim, care atrage tot mai mulţi cursanţi români, germani, dar şi de alte naţionalităţi.

 

 

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Vaduva

 

22:00 Dosar România

* Trei zile cu Natalia. Documentar

Realizator Catălin Apostol

Producător Răzvan Butaru

23:30 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Lucian Maxim:

Lucian Maxim, muzician, compozitor şi percuţionist în Orchestra Naţională Radio este invitatul Danielei Zeca Buzura într-o nouă ediţie "Mic Dejun ...

Ambasadori culturali ai României în lume

Ambasadori culturali ai României în lume

publicat: joi, 09 mai 2024

Ediția ”A doua Românie” de joi, 9 mai, ne-a prilejuit întâlnirea cu pianistul Cristian Niculescu, directorul Institutului Cultural Român de la ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvri