loader
Foto

Galerie foto

Călătorie muzicală în România, la Reportajele TVRi

Începând de sâmbătă, 14 martie, timp de cinci ediţii, vă invităm să ne însoţiţi, alături de asociaţia germano-română ATHENEUM din Düsseldorf, într-o nouă călătorie prin România.

 

Reportajele TVR Internaţional

Primul episod este disponibil online pe TVR+

Al doilea episod este disponibil online pe TVR+

Al treilea episod este disponibil online pe TVR+

Al patrulea episod este disponibil online pe TVR+

Al cincilea episod este disponibil online pe TVR+

Proiectul călătoriei, demarat în octombrie 2014, a vizat descoperirea culturii şi artei româneşti, a realităţiilor cotidiene, a peisajelor şi tradiţiilor noastre. De această dată, călătoria începută şi sfârşită la Bucureşti, a fost una muzicală, grupul fiind alcătuit preponderant din muzicieni, membri ai unui cor reunit din regiunea metropolitană a oraşului Düsseldorf.

Creat special în scopul acestei călătorii desfăşurate pe urmele istoriei şi culturii, corul “Res Musica” a cântat în mai multe locaţii din România, fiind alcătuit din reprezentanţi ai celor trei coruri coordonate de muzicianul Guido Harzen la Düsseldorf şi Neuss.

Dirijorul Guido Harzen are o bogată activitate concertistică şi muzicală în Germania, cu înregistrări discografice, iar colaborarea cu Livia Grama Medilanski, preşedinta Asociaţiei Atheneum, a constituit un demers cultural exemplar în conturarea unei mai bune imagini a ţării noastre.

(w882) Călători

Cu acest prilej, au fost vizitate lăcaşuri de cult catolic, ortodox şi luteran, muzeele satului din Bucureşti şi Dumbrava Sibiului, Castelele Bran, Peleş şi Pelişor, Palatul Parlamentului şi Palatul Cotroceni, staţiuni precum Cozia, Poiana Braşov şi Sinaia, Valea Oltului şi Valea Prahovei. De un interes aparte s-a bucurat descoperirea moştenirii germane din sudul Transilvaniei, la Sibiu, Braşov şi Bran, ca şi la reşedinţa de vară a foştilor regi ai României din Sinaia sau la Bucureşti.

Proiectul a fost rodul cooperării dintre Asociaţia Atheneum şi corul reunit din Neuss şi Düsseldorf, cu sprijinul Ministerului Culturii din ţara noastră. În fapt, această călătorie muzicală a fost şi turneul de răspuns al unui concert româno-german organizat la Neuss pentru orgă şi cor, în urmă cu câţiva ani. În România, programul corului “Res Musica” a inclus trei concerte cu orgă: la Catedrala romano-catolică “Sf.Iosif” din Bucureşti, la Biserica romano-catolică “Sf. Treime” din Sibiu şi la Biserica Evanghelică “Sf.Bartolomeu” din Braşov.

(w882) Călători

S-au acumulat impresii şi experienţe nebănuite, s-au vizitat locuri încărcate de istorie, s-au admirat peisaje, clădiri şi opere de artă, s-a cântat la orgi de patrimoniu, s-au făcut daruri muzicale reciproce. Iar muzica tradiţională românească oferită în ultima seară a sejurului a stârnit curiozitatea şi dorinţa acestor prieteni germani de a reveni pe meleagurile noastre.

Bucureştiul, primul oraş vizitat, a constituit, pentru cei mai mulţi membri ai grupului de maeştri cântăreţi din Neuss-Düsseldorf, o neaşteptată surpriză. Nepreţuita, istorica moştenire a regelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen evidenţiază urbanismul de secol 19 al Bucureştiului vechi, de stil eclectic şi istorist: Atheneul Român, cu medalionul central al fondatorului său, Fundaţiile Regale Carol I, cu statuia ecvestră a primului nostru rege, refăcută şi reamplasată după Revoluţia din ’89, Palatul Regal construit de Carol al II-lea pe locul vechiului palat, adăpostind astăzi Muzeul Naţional de Artă, format în jurul pinacotecii aceluiaşi mare rege…Carol I.

(w882) Biblioteca

Conservatorul din Bucureşti, în prezent Universitatea Naţională de Muzică, a fost fondat în 1864 în vremea principelui Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii Munteniei cu Moldova. Se numea pe atunci Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune, iar peste timp a devenit o instituţie europeană specializată în educaţie muzicală vocală, instrumentală, componistică şi pedagogică, unde au fost pregătite mari nume ale muzicii româneşti şi internaţionale.

Primul popas muzical bucureştean al germanilor s-a consumat în Sala de Concerte a Conservatorului, imediat după sosirea pe aeroportul Otopeni.

Nu rataţi fiecare popas din această călătorie muzicală în România!

Realizator: Sandrino Gavriloaia

23:40 Monocrom

*Studioul teritorial Timişoara

*Generaţia Flora

Monocrom prezintă spațiul urban în general, în mod special pe cel din Timișoara. Poveștile sunt despre prezent, dar și despre trecut, despre această îmbinare a timpurilor din care a rezultat un spirit al locului unic, irecognoscibil în alt oraș. Sunt filme conduse de un singur personaj și pornesc de la preocuparea acestuia, de la carțile și articolele pe care le-a scris, filmele și fotografiile pe care le-a realizat. Titlul emisiunii este justificat de imagine, care conține mult alb-negru. Toate episoadele au un aspect unitar, fiecare episod fiind introdus prin prezentarea realizatorului.

Teatrul de copii si tineret Timisoara „Merlin”-75 de ani

Producător Ionela Gogoţ

0:05 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri