Luni, 26 februarie, de la ora 19:00, la TVRi, vă invităm să revedeți o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre cum poate fi îmbunătăţită calitatea vieţii seniorilor.
De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate, dezbat teme de actualitate şi răspund întrebărilor dvs.!
* Căi de vindecare pentru vârsta a treia
Invitați: prof. dr. Gabriel Ioan Prada, medic primar geriatrie și gerontologie, psihogeriatrie, președinte Societatea Română de Geriatrie și Gerontologie
și Maria Cerasela Măciucă, preşedinte Asociaţia Directorilor Instituţiilor pentru Vârstnici din România (ADIV), președinte Asociația pentru persoane vârstnice „acad. Nicolae Cajal”
La nivel mondial, omenirea se confruntă cu o îmbătrânire rapidă, iar bunicii noştri reprezintă o categorie vulnerabilă, o resursă umană preţioasă care poate transmite patrimoniul cultural generaţiilor viitoare. Conform raportului Institutului Naţional de Statistică, aproape 20% din populaţia ţării are peste 65 de ani, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că îmbătrânirea este printre primele probleme de sănătate ale lumii.
Mulți seniori suferă de singurătate, se simt izolaţi de comunitate, traumatizaţi de schimbările din viaţa lor şi, în acest context, sunt acaparaţi de depresie pentru că le lipseşte căldura celor dragi, aflaţi departe de ei. Fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, suntem o sursă de energie și înțelepciune pentru comunitatea din care facem parte, iar interacțiunea și dialogul între generații valorifică potențialul.
* Cum poate fi îmbunătăţită calitatea vieţii seniorilor?
Invitat: din Franţa, dr. Mihai Bădescu, specializare geriatrie și gerontologie, coordonator Comitetul pentru Îngrijiri Paliative Spital Geriatric, membru al Societăţii Franceze de Asistenţă şi Îngrijiri Paliative, al Societăţii de Geriatrie şi Gerontologie şi al Asociaţiei Medicilor Coordonatori de Cămine Vârstnici din Picardia
Interesat de îngrijirile paliative, invitatul nostru este medic în Franţa de 18 ani. Din 2009 până în prezent, a coordonat mai multe cămine de vârstnici şi lucrează, ca geriatru, într-un spital privat. A profesat 5 ani într-o instituție publică şi 4 ani ca medic coordonator într-un serviciu de spitalizare la domiciliu. Colaborează ca instructor la Universitatea Paris Cité, în vederea dobândirii competenţei de Coordonare gerontologică pentru medici/asistente în cămine de vârstnici şi îngrijiri la domiciliu. Aflăm cum se face prevenţie pentru seniori în Franţa, comparativ cu România şi cum poate fi îmbunătăţită calitatea vieţii acestora.
* „Metafizica celulei” & ”Cioran și tămăduirea disperării” – lansare cărţi prof. dr. Mircea Leabu, cercetător științific gr. I, dir. științific (2014-2023), Institutul Naţional de Patologie "Victor Babeş”
După ce a lucrat 5 ani în Canada, prof. Leabu a aplicat în România tot ce a învățat în străinătate. La 70 de ani a încununat cariera de succes cu lansarea a două carți provocatoare, scrise într-o manieră inedită, care ne îndeamnă către umanitatea din noi. Aflăm de la autor ce au în comun cele două lucrări, dincolo de actul de generozitate și provocarea neuronilor la întrebări fundamentale, dar şi cât de important este ce face fiecare român oriunde ar fi în lume.
***
Moderator Ana Maria Ghiur
Jurnalist tv Lucian Băbeanu
Documentarist Giorgiana Șușurincă-Enache
Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc
Un doctor pentru dumneavoastră, de 16 ani împreună cu publicul TVRi