loader
Foto

Galerie foto

Bucureşti-Berlin via Ierusalim, cu muzicianul Michael Abramovici

Miercuri, 11 mai, la „Lumea şi noi” am intrat în universul fascinant al lui Michael Abramovici, un muzician evreu de origine română, care acum susţine concerte pe cele mai cunoscute scene ale Europei. De la ora 21:00, la TVR Internaţional.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Michael Abramovici, pianist şi dirijor evreu de origine română, s-a născut în 1970 la Bucureşti într-o familie de muzicieni: tatăl său, violonistul Avy Abramovici, a fost timp de 24 de ani – până la plecarea sa din România – prim-violonist şi maestru de concerte al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

La 13 ani a emigrat, împreună cu familia, în Israel. A început să studieze pianul de la 5 ani cu Doina Pop Soare, la București. Intră cu brio la Conservatorul din Ierusalim unde va studia cu Esther Narkiss şi Viktor Derevianko. Profunzimea interpretării, graţia şi emoţia pe care le transmite, îi aduc nu numai cronici foarte bune, dar şi o bursa în SUA, din partea Fundaţiei Culturale America-Israel. Îşi va perfecţiona studiile la clasa Ninei Svetlanova la Manhattan School of Music din New York.

(w882) Michael Ab

În 1997 s-a stabilit la Berlin, unde desfăşoară o bogată activitate, atât ca solist, cât şi ca dirijor. A cântat pe marile scene ale lumii alături de nume celebre (Anne-Sophie Mutter, Sergiu Comissiona, Leon Botstein, The Jerusalem Quartet, Reiner Goldberg, Wolfgang Meyer etc.), este cofondator al ansamblului Alkan (împreună cu Misha Aster, în 2009) şi a realizat seria de concerte „Im Buntesten Chaos” la Jewish Museum în Berlin.

(w882) Michael Ab

Concertează şi dirijează în întreaga lume, acum 5 ani a susţinut o serie de concerte de excepţie în România, dar are şi o foarte bogată discografie. Cu formaţia de muzică de cameră Esart Trio Berlin, a iniţiat proiectul Rising Stars în cadrul Uniunii Europene, susţinând concerte la Cité de la Musique din Paris, Symphony Hall din Birmingham, Kölner Philharmonie, la Stockholms Konserthus, Mozarteum Salzburg, la Palais des Beaux Arte Bruxelles și la Megaron Atena.

(w882) Michael Ab

Michael este un muzician cu vocaţie de cercetător, un pianist profund, cu o deschidere către toate zonele muzicii culte. Cântă cu bucuria de a trăi, îl stimulează lucrurile noi, este flexibil şi se poate adapta rapid. Muzica lui are un anumit sarcasm care se potriveşte perfect cu felul lui de a fi. Este de-a dreptul încântător prin eleganţă, graţie, simplitate şi, mai ales, printr-o grijă deosebită, specială pentru sunet. Pe măsură ce îl asculţi, te convinge tot mai tare de calităţile sale muzicale de excepţie.

Vorbeşte româneşte perfect şi, mai ales, încă „gândeşte româneşte”.

Un reportaj de Irina Ifrimache şi Sorin Chivulescu

***

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Descărcați aplicaţiile TVR+pentru IOS și Android!


11:00 Antidot la uitare

*Grigore Moisil

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

11:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

*Ep. 112-116

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

 

#tvri