loader
Foto

Biserica „Sfânta Treime”, Craiova

Biserica „Sfânta Treime” completează ansamblul construcțiilor religioase din centrul Craiovei. Construcția bisericii actuale datează din anul 1906, dar istoria locului este mai veche, tocmai din anul 1768. Biserica a fost paraclis domnesc al familiei Știrbei-Bibescu care a dat Țării Românești doi domnitori: Barbu Dimitrie Știrbei (n.1799) și Gheorghe Bibescu (n.1804), ambii născuți la Craiova.

 

Proiectul construcției îi aparține arhitectului și restauratorului francez André Lecomte du Noüy, cel care a reclădit mănăstirea Curtea de Argeș.

Prima biserică ridicată pe acest loc a fost ctitoria bătrânei jupânese Dumitrana Știrbei Stolniceasa, zisă Știrboaica, văduva marelui logofăt Constantin Știrbei, fost caimacam al Craiovei în anul 1741. Dumitrana era mama vornicului Barbu Știrbei, cel care a fost unul dintre ctitorii Bisericii Mântuleasa.

După cutremurul de la 1838, acestă biserică  a fost refăcută de Ecaterina Catinca Bibescu și fiul său, marele logofăt Barbu Dimitrie Știrbei, viitorul domn al Țării Românești.

Ecaterina și Dumitrache Bibescu au fost părinții domnitorilor Barbu Dimitrie Știrbei și Gheorghe Bibescu, frați de sânge, dar cu nume diferite pentru că Barbu a fost adoptat de unchiul său cu condiția să-i poarte numele.

Începând cu 1842 și  apoi în 1848, cei doi frați Barbu Dimitrie Știrbei și Gheorghe Bibescu ajung, pe rând, domnitorii Țării Românești și astfel Paraclisul boieresc al familiei Știrbei se transformă în Biserică domnească.

Familia Știrbei-Bibescu a fost una dintre cele mai importante familii boierești din Țara Românească din secolul al XIX-lea.

(w882) Biserica â

Mai multe informații interesante despre Biserica „Sfânta Treime” din Craiova aflați din emisiunea „Memoria locului” difuzată la TVR Internațional, vineri, 30 mai, de la ora 8:35.

Producător: Simona Carauleanu

Sursa foto: capturi din emisiune

0:00 Jurnal Cultural

Prezintă: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru, Nadine Vlădescu

Producător Anca Lăzărescu

1:00 Istorii de bun gust

* Ruta cafelei

Ruta Cafenelelor Istorice,sau Historic Cafes Route, reprezinta felul în care Consiliul Europei vrea să ajute la dezvoltarea turistică a oraselor europene prin promovarea gastronomiei, traditiilor si patrimoniului local. Palatul Brukenthal din Avrig, se numără printre cele 90 de Cafenele Istorice din Europa. Ridicat in1778, acesta este deja prezentat pe pagina oficială a proiectului, descris astfel: „Cafeneaua în stil baroc este o bijuterie de la poalele Carpatilor, o parte a unui mare palat si găzduieste constant diverse evenimente culturale. Datorită particularitătii locului, acesta a găzduit recent un important festival european de modă. În timpul verii, oaspetii îsi pot savura cafeaua în grădina încântătoare, iar iarna se pot relaxa la cafeneaua interioară”. Restaurantul din cadrul Palatului Brukenthal Avrig este prima locatie din România admisă în ”Historic Cafes Route”-”Ruta Cafenelelor Istorice”, o retea ce face parte din Programul Traseelor Culturale ale Consiliului Europei. Arnold Klingeis, ambasador onorific al Historic Cafes Route, ne povesteste despre secretele cafelei, nu doar de astazi, ci si din apusele vremuri baroce.

Realizator Camelia Moise

 
Biserica „Sfânta Treime”, Craiova

Biserica „Sfânta Treime”, Craiova

publicat: marţi, 27 mai 2025

Biserica „Sfânta Treime” completează ansamblul construcțiilor religioase din centrul Craiovei. Construcția bisericii actuale datează din anul ...

Telefonul și tableta: ajutoare virtuale sau inamici reali?

Cristi Tabără aduce în dezbatere temele care astăzi divid societatea, invitându-i la dialog nu doar pe cei implicați direct, ci și publicul. ...

„Ziua românilor de pretutindeni”, la TVR Internațional. Programe speciale pe 25 mai

Televiziunea Română urează „La Mulţi Ani” românilor din întreaga lume. „Ziua Românilor de Pretutindeni” este sărbătorită duminică, 25 mai, prin ...

 

#tvri