loader
Foto

Bilanţ cultural, economic şi social, joi la “Corespondent TVRi”

La ultima întâlnire din acest an cu Corespondenţii TVRi, joi, 18 decembrie, de la ora 22.00, trecem în revistă principalele evenimente ale anului 2014 din comunităţile româneşti din diverse colţuri ale lumii.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

De asemenea, aflăm care au fost demersurile culturale, sociale sau economice care i-au făcut pe românii de pretutindeni să se simtă mai aproape de ţara lor de origine.

Joi, 18 decembrie, avem bucuria de a primi aceste informaţii de la câţiva dintre cei care şi-au asumat rolul de a reprezenta interesele României şi ale românilor în lume: şefii reprezentanţelor diplomatice ale ţării noastre, dar şi ai unor instituţii culturale.

E.S. Nineta Bărbulescu, ambasador al României în Australia, ne spune că 2014 a fost Anul limbii române vorbite, cântate și scrise în Australia și Noua Zeelandă!

(w882) E.S. Ninet

Despre Uniunea jurnaliştilor români din Europa, înfiinţată în acest an în Franţa, ne oferă detalii Gabriela Dancău, consul general al României la Lyon.

(w882) Gabriela D

Ambasadorul României la Chişinău, E.S.Marius Gabriel Lazurca, ne vorbeşte despre importanţa anului 2014 pentru consolidarea relaţiilor politice, economice şi diplomatice dintre România şi Republica Moldova.

(w882) Ambasadoru

De la Berlin, E.S. Lazar Comănescu, ambasadorul României în Republica Federală Germană, ne relatează, printre altele, despre evenimentele dedicate împlinirii a 300 de ani de la primirea lui Dimitrie Cantemir ca membru al Academiei din Berlin, Tricentenarului Brâncoveanu sau comemorării a 100 de ani de la moartea regelui Carol I.

(w882) E.S. Lazar

Aflăm că la Madrid se desfăşoară în această perioadă a V-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc, iar la Barcelona a fost organizat programul de filme Sfârșitul unei dictaturi: Ceaușescu, România, 1989. Avem detalii de la Ioana Anghel - director al I.C.R. Madrid.

(w882) Ioana Angh

Care este cea mai veche biserică românească din Canada şi cât de apreciaţi sunt inginerii români din regiune ne dezvăluie E.S. Maria Ligor, ambasador al României la Ottawa.

(w882) E.S. Maria

Producător: Liliana Văduva

Moderator: Corina Dobre

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

12:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Ediţia 3

De 17 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate!

*Terapia prin călătorii și pasiuni

Povești care inspiră... cu prof. dr. Alexandru Radu Mărmureanu, medic primar chirurgie toracică și cardiovasculară, director Secție Chirurgie Cardiotoracică din Los Angeles, SUA

Stresul face parte din viața noastră. Când este continuu, pot apărea probleme de sănătate. Este important să îl gestionăm, să ne adaptăm și să ne deconectăm de la acest inamic, cât mai des cu putință. Invadat constant de stres, chirurgul Mărmureanu a reușit să găsească metode de combatere a acestuia și să mențină un echilibru între viața personală și cea profesională. Afecțiunile apar din cauza stilului de viață dezechilibrat iar alimentația, mișcarea, socializarea, drumețiile pot preveni apariția bolilor. Echilibrul în toate este cheia pentru sănătate! Vorbim despre întoarcerea Acasă, reconectarea cu propria istorie, despre lucruri care contează, despre identitate și rădăcini.

*Experți din 38 de țări la EABM 2024, cel mai mare congres de chirurgie cardiovasculară din România

Recent, sub egida Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, orașul Iași a găzduit cel mai mare eveniment științific de Medicină Cardiovasculară organizat în România. Sute de specialiști au împărtășit idei inovatoare ce vor stimula dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare și toracice. Evenimentul s-a desfășurat sub președinția dlui. prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, membru de onoare al Academiei de Ştiinţă a Moldovei din Chişinău, membru al Academiei de Științe Medicale și al Academiei Oamenilor de Știință din România, carepunctează faptul că diferențele de acces la tehnologie între țări reprezintă o problemă reală și aceste reuniuni ajută să învățăm unii de la alții, să dezvoltăm parteneriate internaționale și să identificăm soluții comune pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților.
Prezentator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist Lucian Băbeanu

Realizator şi producător Monica Ancuţa-Tiuntiuc

13:00 Tradiţii

*Ioana Dordea

Prezentator şi producător Tatiana Slivca

 
Scriitoarea Narine Abgarian, invitată la „Garantat 100%”

Scriitoarea Narine Abgarian, invitată la „Garantat 100%”

publicat: sâmbătă, 23 noiembrie 2024

„The Guardian” a inclus-o pe lista celor mai buni șase autori contemporani europeni. E una dintre cele mai importante voci ale literaturii ...

Echilibrul în viață, cheia sănătății

Echilibrul în viață, cheia sănătății

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Stresul face parte din viața noastră. Când este continuu, pot apărea probleme de sănătate. Este important să îl gestionăm, să ne adaptăm și să ne ...

„Tu votezi România!” – maraton jurnalistic şi emisiuni speciale la TVR, pe 24 noiembrie

Sub genericul „Tu votezi România!”, Televiziunea Română difuzează, pe 24 noiembrie, jurnale şi ediţii speciale dedicate primului tur al ...

 

#tvri