loader
Foto

„Bădăranii”, comedia datorată lui Sică Alexandrescu, la TVRi

Sâmbătă, 13 iunie, de la ora 22:00, TVR Internaţional vă propune reîntâlnirea cu o peliculă clasică a cinematografiei româneşti, realizată în urmă cu peste 50 de ani de Gheorghe Naghi şi Sică Alexandrescu.

 

Filmul românesc la TVRi

Călătorim în Veneţia anului 1760, în plin carnaval. Aici, jupân Lunardo, un om morocănos şi bănuitor, pune la cale, împreună cu amicul său Maurizio, să-şi mărite fata cu băiatul acestuia, cu condiţia ca tinerii să nu se cunoască până în ziua nunţii. Soţiile lor află însă de plan şi îi ajută pe tineri să se cunoască. După ce descoperă complotul, bărbaţii hotărăsc să-şi exercite autoritatea şi vor să anuleze căsătoria, dar e prea târziu: cei doi tineri se iubesc, iar doamnele, dorindu-le fericire, îşi impun voinţa prin nemuritoarele şi imbatabilele tertipuri feminine.

Filmul a fost turnat după piesa „Bădăranii" , de Carlo Goldoni, pusă în scenă la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 1957, de Sică Alexandrescu. Este o producţie a Studioului Cinematografic Bucureşti din 1960, filmată la Buftea, într-o vară.

Adaptarea cinematografică a fost semnată de Mircea Ştefănescu şi Sică Alexandrescu. Distribuţia de aur face din comedia realizată în 1960 o adevărată comoară a marelui ecran: Grigore Vasiliu-Birlic, Carmen Stănescu, Nicky Atanasiu, Alexandru Giugaru , Cella Dima, Sanda Toma, George Calboreanu, Silvia Dumitrescu-Timică, Marcel Anghelescu, Radu Beligan, Silly Vasiliu, Coca Andronescu, Constantin Rauţchi.

Costin Tuchilă scria în 2008, în Amos News: „După succesul uriaş reportat cu „Revizorul” de Gogol în turneul de la Moscova, din 1956 (premiera Naţionalului fusese la 1 iulie 1952, cu Radu Beligan în Hlestakov şi Alexandru Giugaru în rolul Primarului), Sică Alexandrescu montează „Bădăranii” de Goldoni, spectacol antologic al Teatrului Naţional din Bucureşti, jucat cu un succes extraordinar şi la Veneţia, cu ocazia aniversării a 250 de ani de la naşterea lui Goldoni, în 1957. Montarea românească a uimit prin fidelitatea viziunii regizorale faţă de universul goldonian şi prin performanţele actoriceşti, greu egalabile. Presa italiană scria în termeni superlativi despre „surprinzătoarea” trupă bucureşteană care încântase prin proprietatea limbajului scenic, prin expresivitatea caracterologică a personajelor, devenite o dată în plus memorabile, şi nu în ultimul rând prin stilul şi plasticitatea montării, cum de altfel se întâmplase şi cu „Revizorul”, ovaţionat şi considerat un adevărat triumf la Moscova. „Bădăranii” este … un spectacol de autor, traducerea şi regia artistică aparţinând lui Sică Alexandrescu”.

Sică Alexandrescu a fost regizor de teatru şi film, semnând sute de spectacole pe scenele bucureştene şi realizând două filme: O scrisoare pierdută în 1953 şi Bădăranii în 1960. A montat comedii ale lui Gogol și Goldoni, piese românești și rusești, a fost prim regizor artistic la Teatrul Național „I. L. Caragiale” şi de două ori laureat al Premiului de Stat.

Sică Alexandrescu a murit la Cannes, în 1973.

Foto: colectiacinemateca.ro

15:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

16:00 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator Bogdan Şerban-Iancu

Realizatori: Bogdan Ţerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri