loader
Foto

Articolul VII: Virusuri, bacterii și prioni

​Bacteriile le distrugem cu antibiotice, virusurile cu vaccinuri.  Rămân, indestructibili, prionii. Medicul și savantul Mircea Constantin Popescu din SUA ne-a împărtășit secrete din universul virusologiei. Le-am revăzut miercuri, de la ora 21.00, la TVRi.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Omenirea poate fi atacată de virusuri necunoscute? Este întrebarea realizatorului Mihaea Crăciun, adresată, în septembrie 2019, medicului și savantului Mircea Constantin Popescu din SUA: “În universul virusologiei, profesorii Cajal și Ștefan S. Nicolau au întâlnit o lume mult mai mare decât cea a microbiologiei – ei vorbeau despre inframicrobiologie. Nu numai virusurile, ci molecule care nu au nici un semn de viață, dar care pot infecta un om și provoca o boală. Este ceea ce se cheamă acum prioni – elemente moleculare care pot infecta un om și provoca, de obicei, boli cronice și boli foarte grave ale creierului. Acești prioni sunt indestructibili. Nu îi poți distruge cu căldură, prin sterilizare, nici prin alte metode chimice, pur și simplu sunt elemente moleculare indestructibile aproape și trebuie să le avem acum în vedere în acest domeniu al inframicrobiologiei, al vieții și al elementelor care nu au semne de viață, dar care pot ataca ființa umană. Acesta este un punct de vedere.

Pe de altă parte, trebuie să știți că lumea virusurilor e enormă. Dacă luăm o linguriță dintr-un ocean putem găși milioane de virusuri, milioane. […] Deci, suntem înconjurați de o imensă multitudine care chiar dacă nu au viață, interacționează cu viața. Deci, pornind de la aceste date este imposibil să nu avem avem probleme cu noi și noi virusuri.

Dacă mergem în amănunte trebuie să ne gândim și la om și la animalele care sunt gazde pentru virusuri și microorganisme în general. Problema este că noi, prin sistemul de civilizație modernă, facilităm transmiterea acestor virusuri de la un continent la altul, de la un pol la altul. Deci ele au acum un sistem extrem de favorabil pentru a se răspândi.

Al II-lea factor este că există astăzi o omogenitate a structurilor umane și animale în care se pot înmulți. Deci, există această uniformitate în structurile în care virusurile trăiesc și care favorizează enorm răspândirea lor, și nu numai datorită comunicațiilor, ci în mediul uniform care este creat de către civilizație. Situația e monitorizată la nivel mondial foarte atent, pentru că o epidemie în aceste condițîi se poate răspândi și provoca pagube imense.”

Realizator și producător: Mihaela Crăciun.

12:00 A doua Românie (R)

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

13:00 Omul şi timpul (R)

Producător Rafael Udriste

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

Duminica, 5 mai, de la ora 21:00, la TVR MOLDOVA (reluare – vineri, de la ora 10.00) şi sâmbătă, 4 mai, de la ora 13:00, la TVR Internaţional

 

#tvri