loader
Foto

Info "Avocatul dumneavoastră": Înmatricularea mașinii în alt stat membru UE

Laura Ioana Stoicescu, avocat român în Bruxelles, explică, în rubrica „INFO” a emisiunii „Avocatul dumneavoastră”, din 15 noiembrie a.c., în ce condiții trebuie să vă reînmatriculați mașina, dacă vă mutați într-o altă țară a UE.

 

Angela Avram
Avocatul dumneavoastră

„ Înmatricularea mașinii în alt stat membru al UE reprezintă o problemă practică foarte importantă din două puncte de vedere. Primul punct de vedere este acela al înmatriculării efective, al plăcuței de înmatriculare pe care trebuie să o poarte autoturismul, iar al doilea este plata taxelor auto.

Înmatricularea autovehiculului într-un alt stat membru al UE depinde de durata șederii dvs. în respectivul stat. De exemplu, dacă vă mutați cu titlu permanent în alt stat al UE, mașina dvs. trebuie reînmatriculată în statul respectiv și veți plăti taxele auto în acel stat. De obicei, durata de clemență pentru înmatricularea unui autovehicul în noul stat este de trei luni de zile, dar variază de la un stat la altul, nu este armonizată la nivelul UE. În cazul în care, după perioada de clemență, nu v-ați înmatriculat autoturismul puteți fi amendat de către autoritățile locale. De asemenea, puteți fi amendat dacă nu vă plătiți taxele auto în statul de origine . Dacă vă mutați într-un stat, altul decât statul de origine, dar cu titlu temporar, problemele stau în mod diferit. În acest caz nu trebuie să vă reînmatriculați mașina în noul stat de reședință. Mașina poate să fie condusă în mod legal, cu plăcuțele din statul de origine, sau așa numitul stat al reședinței obișnuite.

Reședința obișnuită desemnează statul în care fie aveți familia, fie aveți cele mai strânse legături, fie locuiți mai mult de 185 de zile calendaristice într-un an. Atenție, în cazul în care sunteți oprit în trafic de către poliția rutieră trebuie să aveți asupra dvs. o dovadă a reședinței obișnuite în alt stat, o carte de identitate sau un titlu de proprietate.

Există formalități speciale în cazul studenților și al lucrătorilor transfrontalieri.” În cazul studenților care se mută într-un alt stat doar cu scopul de a studia, aceștia nu trebuie să își reînmatriculeze mașina, ci o pot folosi pe durata studiilor. Atenție, însă, dacă începeți să lucrați pe durata studiilor, mașina va trebui reînmatriculată în noul stat și va trebui să platiți taxele auto aferente.

Revenind la statutul studenților pur și simplu, este necesar să aveți asupra dvs., atunci când conduceți mașina, o dovadă a înscrierii pe lângă o instituție de învățământ. În cazul lucrătorilor transfrontalieri, adică al lucrătorilor care locuiesc într-un stat, dar lucrează într-un alt stat al UE, aceștia pot folosi mașina personală înmatriculată în statul de origine pentru a circula în statul în care își desfășoară activitatea și invers, pot folosi mașina de serviciu, înmatriculată în statul în care lucrează, pe teritoriul statului de reședință, fără necesitatea unor formalități suplimentare.

 

 

Emisiunea poate fi urmărită și online pe TVR+.
Producător: Angela Avram

 

 

 

 

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri