loader
Foto

Info "Avocatul dumneavoastră": Înmatricularea mașinii în alt stat membru UE

Laura Ioana Stoicescu, avocat român în Bruxelles, explică, în rubrica „INFO” a emisiunii „Avocatul dumneavoastră”, din 15 noiembrie a.c., în ce condiții trebuie să vă reînmatriculați mașina, dacă vă mutați într-o altă țară a UE.

 

Angela Avram
Avocatul dumneavoastră

„ Înmatricularea mașinii în alt stat membru al UE reprezintă o problemă practică foarte importantă din două puncte de vedere. Primul punct de vedere este acela al înmatriculării efective, al plăcuței de înmatriculare pe care trebuie să o poarte autoturismul, iar al doilea este plata taxelor auto.

Înmatricularea autovehiculului într-un alt stat membru al UE depinde de durata șederii dvs. în respectivul stat. De exemplu, dacă vă mutați cu titlu permanent în alt stat al UE, mașina dvs. trebuie reînmatriculată în statul respectiv și veți plăti taxele auto în acel stat. De obicei, durata de clemență pentru înmatricularea unui autovehicul în noul stat este de trei luni de zile, dar variază de la un stat la altul, nu este armonizată la nivelul UE. În cazul în care, după perioada de clemență, nu v-ați înmatriculat autoturismul puteți fi amendat de către autoritățile locale. De asemenea, puteți fi amendat dacă nu vă plătiți taxele auto în statul de origine . Dacă vă mutați într-un stat, altul decât statul de origine, dar cu titlu temporar, problemele stau în mod diferit. În acest caz nu trebuie să vă reînmatriculați mașina în noul stat de reședință. Mașina poate să fie condusă în mod legal, cu plăcuțele din statul de origine, sau așa numitul stat al reședinței obișnuite.

Reședința obișnuită desemnează statul în care fie aveți familia, fie aveți cele mai strânse legături, fie locuiți mai mult de 185 de zile calendaristice într-un an. Atenție, în cazul în care sunteți oprit în trafic de către poliția rutieră trebuie să aveți asupra dvs. o dovadă a reședinței obișnuite în alt stat, o carte de identitate sau un titlu de proprietate.

Există formalități speciale în cazul studenților și al lucrătorilor transfrontalieri.” În cazul studenților care se mută într-un alt stat doar cu scopul de a studia, aceștia nu trebuie să își reînmatriculeze mașina, ci o pot folosi pe durata studiilor. Atenție, însă, dacă începeți să lucrați pe durata studiilor, mașina va trebui reînmatriculată în noul stat și va trebui să platiți taxele auto aferente.

Revenind la statutul studenților pur și simplu, este necesar să aveți asupra dvs., atunci când conduceți mașina, o dovadă a înscrierii pe lângă o instituție de învățământ. În cazul lucrătorilor transfrontalieri, adică al lucrătorilor care locuiesc într-un stat, dar lucrează într-un alt stat al UE, aceștia pot folosi mașina personală înmatriculată în statul de origine pentru a circula în statul în care își desfășoară activitatea și invers, pot folosi mașina de serviciu, înmatriculată în statul în care lucrează, pe teritoriul statului de reședință, fără necesitatea unor formalități suplimentare.

 

 

Emisiunea poate fi urmărită și online pe TVR+.
Producător: Angela Avram

 

 

 

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

*Sport (montaj TVRi)

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
Exercitarea autorităţii părinteşti în Uniunea Europeană

Vă invităm să urmăriți un interviu realizat de Angela Avram cu Monica Livescu, avocat, despre exercitarea autorităţii părinteşti în Uniunea ...

Radu Afrim, un regizor original și provocator

Radu Afrim, un regizor original și provocator

publicat: luni, 02 decembrie 2024

Regizorul Radu Afrim este un mare apărător al scrisului contemporan, îndrăgit de publicul tânăr pentru stilul său revizionist colorat, original, ...

Iubire, pasiune și o mare dragoste pentru muzică

Iubire, pasiune și o mare dragoste pentru muzică

publicat: luni, 02 decembrie 2024

De Sf. Nicolae, în ediția de vineri, 6 decembrie, a emisiunii „Destine ca-n filme”, invitații Iulianei Marciuc sunt doi oameni cu povești de ...

 

#tvri