loader
Foto

Aventurile lui Mărgelatu, la TVR Internaţional

O serie de trei filme regizate de Doru Năstase, toate pe baza scenariilor lui Eugen Barbu, este programată la acest sfârşit de săptămână la TVR Internaţional.

 

Filmul românesc la TVRi

Vineri, 6 noiembrie, ora 13 : 00, „Drumul oaselor”

„Drumul oaselor” este cel mai dinamic „episod” din seria scrisă de Eugen Barbu, în colaborare cu N. Paul Mihail (continuată cu „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureştilor”, „Colierul de turcoaze” şi „Totul se plăteşte”), în care îşi face debutul Mărgelatu, personaj enigmatic, "cavaler al norocului" venit de niciunde, jumătate haiduc, jumătate revoluţionar paşoptist.

Filmul a fost regizat în anul 1980 şi îi are în distribuţie pe Florin Piersic, Marga Barbu, Ion Marinescu, Iurie Darie. Este o reconstituire a societăţii româneşti de la mijlocul secolului al XIX-lea, cu un puternic parfum de western spaghetti.

Sâmbătă, 7 noiembrie, ora 13 : 00, „Trandafirul galben”

Continuă aventura din „Drumul Oaselor”. Mărgelatu şi tovarăşii săi aduc în Muntenia armele cumpărate de la Viena cu banii rezultaţi din vânzarea odoarelor lăsate de Tudor Vladimirescu boierului Stroe Grădişteanu. Ei contribuie, în acest fel, la pregătirea revoluţiei de la 1848, din Ţările Române.

Filmul realizat în 1982 îi are în rolurile principale pe Florin Piersic, Marga Barbu, Ion Dichiseanu şi Szobi Cseh.

Duminică, 8 noiembrie, ora 13 : 00, „Misterele Bucureştilor”

În distribuţia filmului din 1983 îi întâlnim pe Florin Piersic, Marga Barbu, Szobi Cseh, Teofil Vîlcu şi Traian Stănescu.

Armele cumpărate de la Viena sunt aduse în Bucureşti de Mărgelatu şi oamenii lui şi urmează să fie ascunse la Moara Boarilor. Cum morarii erau oamenii Agiei, între cele două tabere se dezlănţuie o luptă în care Mărgelatu este rănit, iar Buză-de-iepure e capturat şi riscă să îşi piardă viaţa.

DE 20 DE ANI, FILMUL ROMÂNESC ESTE LA TVR INTERNAŢIONAL!

5:00 Exclusiv în România

*Minunile Romanaţiului

Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă invită într-un loc atât de încărcat de istorie, încât pe oriunde calci sau pe oriunde sapi, ies la iveală urme ale trecutului. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Olt sau fostul județ Romanați, cu vestigii care dovedesc că acest ținut a fost locuit încă din preistorie. Doar că în ciuda acestor dovezi, locul a dobândit o faimă oarecum negativă, cum este orașul Caracal, cunoscut mai degrabă pentru “minunile” lui. Pentru că lumea pare mai preocupată de această latură anecdotică decât de trecutul cu adevărat important al acestui oraș, care ar putea avea și un viitor mult mai bun, dacă nu și-ar tot promova aceste minuni, discutăm despre ele, cu istoricul Dana Nicula-director al Muzeului Romanațiului, să vedem cât de justificate sunt și dacă nu cumva ar fi mai bine să fie înlocuite cu alte tipuri de povești despre Caracal și împrejurimi. Aflăm cine erau „proștii” din căruța care s-a răsturnat la Caracal și de ce cifra 4, de la ceasurile din acest oraș, este reprezentată de 4 linii, în loc de IV (roman). De asemenea, mergem și în orașul Corabia, unde vizităm Cetatea Sucidava, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, prima cetate romană de apărare de pe plaiurile noastre. Alături de ghidul nostru, Mirela Trandafir-directorul cetății, vedem cum arăta viața în perioada romană târzie și bem apă din fântâna secretă, o bijuterie inginerească unică în perioada romană. Și tot aici mai vedem urmele unui alt unicat mondial: prima fostă autostradă a antichității, construită de Constantin cel Mare, trecea Dunărea pe la Sucidava.

Căutăm și urme istorice vii, pentru că momentul 1848, foarte important în această zonă și foarte prezent, a lăsat urmași. Renumitul popă sau preot Radu Șapcă, cel care a mobilizat la vremea respectivă, revoluționarii din sudul românesc, are stră-strănepoți, care se numesc tot Șapcă și sunt tot revoluționari în felul lor. Și dacă tot vorbim de bijuterii, revenim în Caracal să admirăm bijuteriile arhitectonice construite aici în secolul trecut-134 de clădiri de patrimoniu. La începutul secolului XX, odată cu dezvoltarea portului Corabia și a tranzitului cu cereale, Romanațiul a devenit grânarul României, iar la Caracal se stabilea bursa grâului din întreaga Europă. Majoritatea moșierilor își construiau aici case, unde veneau vara la moșie. Aflăm povestea câtorva case boierești, a superbului Teatru Național Caracal, dar și a Parcului Constantin Poroineanu, al treilea parc natural din Europa. Uimitor este și faptul că majoritatea clădirilor vechi și a bisericilor din Caracal au fost construite cu cărămizi de Antina, din cetatea Romula, peste care s-a ridicat localitatea Dobrosloveni, unde și în prezent săpăturile arheologice dezvăluie nu doar urme ale romanilor, ci și urme ale culturii Vădastra, din perioada neolitică. Vizităm situl Romula, din satul Reșca, împreună cu arheologul Sabin Popovici, iar apoi mergem în comuna Vădastra, unde ceramica de Vădastra a fost reînviată, după 7000 de ani, de faimosul olar Ionel Cococi, care ne arată cum își construiau vasele înaintașii nostri din perioada preistorică. Si tot în comuna Vădastra stăm de vorbă cu Tezaurul Uman Viu UNESCO, meșterul cojocar Dumitru Liceanu.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

5:55 Investiţi în România! (R)

*Investiţii cu fonduri europene prin programele regionale

Invitaţi: Roxana Mînzatu-secretar de stat, coordonator Departamentul pentru evaluarea integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, Cancelaria Prim-ministrului României, Hegedus Csilla-director general interimar Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Mihai-Cristian Lazăr-primar Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, prof. dr. Cornel Cătoi, rector Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri