Sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 23.00, suntem invitaţi să facem o călătorie specială cu „maşina de zburat cu corp în formă de săgeată”. TVR Internaţional vă recomandă un film biografic dedicat inginerului, inventatorului şi pilotului Aurel Vlaicu.
Viaţa romanţată a pionierului aviaţiei mondiale Aurel Vlaicu. După ce a studiat la Universitatea din München, întors în ţară, construieşte aparate de zbor performante. Acest "Icar al secolului al XX-lea" îşi găseşte sfârşitul încercând să treacă munţii în Transilvania.
Într-un text inedit publicat într-un număr al revistei Flacăra din 1911 (Anul I – No. 2 – 29 octombrie 1911), Aurel Vlaicu scria despre cucerirea cerului, bucuria zborului, „beţia izbânzii”, dar şi despre teama de „misterul nemărginirii”. Dacă nu ar fi fost inventator, Vlaicu ar fi putut cu uşurinţă să ne umple inimile cu poezie: „deşi am izbutit să mă ridic chiar până la o mie de metri cu aparatul meu, mărturisesc că niciodată n-am coborât acoperit de eter, cu ochii plini de praf de stele, pe ghete cu puf de planetă sau pe haine cu păr de cometă. Şi nici Calea Lactee nu mi-a stropit niciodată bluza cu laptele care-o…pavează.”
Aurel Vlaicu a realizat că avea acces în sfere în care „omul nu mai însemnează nimic faţă de infinitul atotputernic”, dar a rămas cu picioarele pe pământ, conştient de recordurile pe care dorea să le depăşească.
Filmul biografic dedicat lui Vlaicu ne înfăţişează cele mai importante trepte ale evoluţiei sale. Regizat de Mircea Drăgan şi lansat în 1978, filmul îi are în distribuţie, printre alţii, pe Gabriel Oseciuc, Maria Voluntaru, Radu Beligan şi Octavian Cotescu. Scenariul a fost realizat de Eugenia Busuioceanu. Filmările din 1977 s-au desfăşurat la Herculane, Clinceni, Brașov, Deva, Orăștie, Binținți, București, dar şi la Görlitz, Bautzen și Dresda. În ciuda criticilor pe care le-a adunat în timp, filmul are valoarea pe care i-o dă parcursul temerarului Aurel Vlaicu şi ne impiedică să-l lăsăm să se piardă în uitare.