loader
Foto

Aurel Vlaicu, un film biografic la TVR Internaţional

Sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 23.00, suntem invitaţi să facem o călătorie specială cu „maşina de zburat cu corp în formă de săgeată”. TVR Internaţional vă recomandă un film biografic dedicat inginerului, inventatorului şi pilotului Aurel Vlaicu.

 

Filmul românesc la TVRi

Viaţa romanţată a pionierului aviaţiei mondiale Aurel Vlaicu. După ce a studiat la Universitatea din München, întors în ţară, construieşte aparate de zbor performante. Acest "Icar al secolului al XX-lea" îşi găseşte sfârşitul încercând să treacă munţii în Transilvania.

Într-un text inedit publicat într-un număr al revistei Flacăra din 1911 (Anul I – No. 2 – 29 octombrie 1911), Aurel Vlaicu scria despre cucerirea cerului, bucuria zborului, „beţia izbânzii”, dar şi despre teama de „misterul nemărginirii”. Dacă nu ar fi fost inventator, Vlaicu ar fi putut cu uşurinţă să ne umple inimile cu poezie: „deşi am izbutit să mă ridic chiar până la o mie de metri cu aparatul meu, mărturisesc că niciodată n-am coborât acoperit de eter, cu ochii plini de praf de stele, pe ghete cu puf de planetă sau pe haine cu păr de cometă. Şi nici Calea Lactee nu mi-a stropit niciodată bluza cu laptele care-o…pavează.”

(w882) aurel vlai

Aurel Vlaicu a realizat că avea acces în sfere în care „omul nu mai însemnează nimic faţă de infinitul atotputernic”, dar a rămas cu picioarele pe pământ, conştient de recordurile pe care dorea să le depăşească.

Filmul biografic dedicat lui Vlaicu ne înfăţişează cele mai importante trepte ale evoluţiei sale. Regizat de Mircea Drăgan şi lansat în 1978, filmul îi are în distribuţie, printre alţii, pe Gabriel Oseciuc, Maria Voluntaru, Radu Beligan şi Octavian Cotescu. Scenariul a fost realizat de Eugenia Busuioceanu. Filmările din 1977 s-au desfăşurat la Herculane, Clinceni, Brașov, Deva, Orăștie, Binținți, București, dar şi la Görlitz, Bautzen și Dresda. În ciuda criticilor pe care le-a adunat în timp, filmul are valoarea pe care i-o dă parcursul temerarului Aurel Vlaicu şi ne impiedică să-l lăsăm să se piardă în uitare.

 

 

1:00 România literară TV

*In memoriam Nicolae Manolescu

Producător Bianca Sărăţeanu

(redifuzare)

2:00 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

* Cataracta, principala cauză de pierdere a vederii

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, supraspecializare în chirurgia refractivă și a cataractei

În general, cataracta afectează persoanele după vârsta de 60 de ani, dar există şi tipuri rare care apar mai devreme sau la naștere. Vorbim despre prima cauză tratabilă de orbire din lume. Această afecţiune se poate opera în orice stadiu însă, se recomandă o chirurgie timpurie.

* Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Invitat: acad. Maya Simionescu, director Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu al Academiei Române, preşedinte Societatea Română de Biologie Celulară

Acad. Maya Simionescu, ex-profesor la universităţi din SUA și Canada, cercetătoarea care a obținut multe premii, distincţii și s-a remarcat în cercetarea biomedicală la nivel internațional, vorbește despre progresele spectaculoase care pot ajuta omenirea să trăiască mai bine în viitor.

* Tratarea gonartrozei şi leziunilor genunchiului

Invitat: dr. Dragoş Popescu, medic primar chirurgie ortopedică, Spania

Dr. Dragoş Popescu, ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopică şi protetica genunchiului, s-a specializat în Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie în cadrul centrului universitar “Hospital Clínic de Barcelona”, unde şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 21 ani. Din 2014, tratează pacienţi şi în România. Are o vastă experienţă în transplanturile şi implanturile artificiale de menisc, precum şi în protezarea robotică a genunchiului.

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Producător Monica Ancuţa

(Reluare)
 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri