loader
Foto

„Asfalt tango” – comedia „road movie” a lui Nae Caranfil, la TVRi

Sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 01.00 (în noaptea de sâmbătă spre duminică) vă invităm din nou la film: la TVRi a fost programată comedia lui Nae Caranfil „Asfalt tango”, cu Charlotte Rampling, Mircea Diaconu şi Florin Călinescu în rolurile principale.

 

Filmul românesc la TVRi

Filmul este o coproducţie România-Franţa din anul 1997, cu scenariul şi regia semnate de Nae Caranfil. Comedia are în centru aventurile unui soţ care vrea să îşi oprească tânăra soţie de la plecarea la muncă într-un club din Occident.

La începutul anilor '90, când viaţa în România însemna să faci grevă, să schimbi valută sau să încerci să devii patron, 11 tinere femei pornesc într-o călătorie cu autocarul, către mirajul vieţii de artist la Paris. Ele sunt însoţite de un impresar dubios (Florin Călinescu), de un şofer lipsit de scrupule (Constantin Cotimanis) şi de o franţuzoaică destul de cinică, bună cunoscătoare a lumii show-biz-ului (Charlotte Rampling). Ea este stresată de ţara lui Dracula şi vrea doar să se vadă dincolo de graniţă, împreună cu proaspetele ei recrute.

(w882) Asfalt tan

Neprevăzutul în toată această aventură apare în persoana soţului uneia dintre fete (interpretat de Mircea Diaconu); bărbatul nu se împacă deloc cu ideea că a fost părăsit şi porneşte în urmărirea autocarului. Cursa se dezlănţuie, iar punctul final este frontiera. Dora devine favorita lui Marion, care nu e dispusă să-şi lase prada din mână. Franţuzoaica încearcă să se interpună între soţ şi soţie.

Acest road movie este, bineînţeles, plin de întâmplări complicate - furturi de maşini, atacuri armate şi răpiri.

Este cunoscută declaraţia regizorului Nae Caranfil despre acest film: „Ambiţia mea a fost să fac o farsă, o comedie cât mai aproape de nivelul de excelenţă, de strălucire al unor filme americane precum „Unora le place jazz-ul” de Billy Wilder".

În distribuţie mai apar Constantin Cotimanis, Cătălina Răhăianu, Marthe Felten, Camelia Zorlescu.

UCIN a recompensat filmul cu premiile pentru regie - Nae Caranfil, pentru rol secundar masculin - Constantin Cotimanis, Florin Călinescu, şi pentru montaj - Mircea Ciocâltei.

(w882) Asfalt tan

Presa franceză a remarcat, în filmul lui Nae Caranfil, accente apropiate comediei italiene din anii '60, precum şi abordarea ironică a fascinaţiei pe care Occidentul o are asupra Orientului.

Filme regizate de Nae Caranfil: 6,9 pe scara Richter (2014), Closer to the Moon / Mai aproape de lună (2014), Restul e tăcere (2008), Filantropica (2002), Dolce far niente (1998), Asfalt Tango (1995), E pericoloso sporgersi (1993), Frumos e în septembrie la Veneţia (1983).

Este scenarist la toate filmele realizate de el, exceptându-l pe primul din cariera lui. Nae Caranfil a fost şi actor în majoritatea filmelor lui, nu doar scenaristul şi regizorul lor.

***

Filmul poate fi urmărit la ora difuzării și online pe TVR+.

Mai multe informații despre filmele programate pe canalele TVR aflați aici.

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri