loader
Foto

ARTPROFILE Christian Paraschiv

De Ziua Românilor de Pretutindeni, TVR Internațional v-a invitat să îl cunoașteți pe Christian Paraschiv, artistul vizual decorat pentru merite culturale de statul francez și de președintele României. Duminică 29 mai, ora 15.00. O emisiune de Raluca Tudor  

 

Încadrat de unii critici în generația optzecistă, de alții printre postmoderniști, sau neo-ortodocși, sau neo-bizantini, artistul vizual Christian Paraschiv privește aceste tipare stilistice ca pe niște haine un pic cam strâmte. Făcea body-art sub dictatura comunistă și pudibondă. S-a stabilit definitiv în Franța în 1986, după ce expoziția “Feminin/Masculin” i-a fost interzisă la București. În occident a continuat explorările asupra posibilităților plastice ale corpului uman; a realizat o serie de performance-uri în care propriul trup, supus la încercări dure, își manifesta expresivitatea plastică.

(w882)

La Paris, a făcut parte dintre primii artiști care au explorat arta digitală. Calculatorul, ca un altfel de creion, i-a permis lui Cristian Paraschiv să conceptualizeze estetic dinamica interioară a corpului în relație cu mediul, mai mult, să treacă de bariera care delimitează interioritatea, intimitatea trupului de spațiul exterior.  Prin metamorfozele realizate în 1995,  Cristian Paraschiv nu  este numai în pas cu un moment de răscruce al artelor plastice - digitalizarea mijloacelor de expresie, artistul propune ca temă de reflecție schimbarea raportării sociale la corp: privirea a devenit din ce în ce mai intruzivă și corpul mai transparent.  Și-a folosit propriul ADN și propriile umori în artă, din nou înaintea timpului. Critica de specialitate a trebuit să dea un nume unui nou curent – bio-art.

(w882)

Cel mai îndrăzneț proiect al artistului român este cel care a făcut vâlvă în marile cotidiene pariziene: trupul său să fie lansat în spațiu după moarte. Costurile prohibitive blochează deocamdată proiectul și oricum artistul mai are încă multe de făcut pe pământ.

(w882)

O altă temă de reflecție originală propusă de Cristian Paraschiv este de astă dată teoretică – negrul este culoarea limbajului. Pornind de la observația că pictura contemporană folosește urme plastice închise pe suportul deschis la culoare, spre deosebire de epocile anterioare în care pe fondul închis se desena cu lumină, artistul incită la regândirea raportului dintre alb și negru și implicațiile schimbării limbajului plastic în comunicare.

(w882)

Dincolo de temele cu înaltă încărcătură filosofică, artistul vizual Christian Paraschiv rămâne un ochi lucid ațintit asupra realității contemporane. O serie de lucrări realizate de-a lungul timpului esențializează plastic percepția sa asupra României. În paralel arta sa are și o componentă angajată: denunțarea regimurilor totalitare.

(w882)

Din 2003 Christian Paraschiv are anual cel puțin o expoziție în țară. O face cu drag pentru noile generații, cei care nu au avut cum să cunoască arta românilor autoexilați în occident. De fapt este un act de apropiere până la estomparea granițelor dintre artiștii din diaspora și din țară.

(w882)

De Ziua Românilor de pretutindeni, TVR Internațional v-a propus un interviu cu artistul care vrea să-și trimită ADN-ul printre stele – ARTPROFILE Christian Paraschiv.

Realizator Raluca Tudor

21:00 Info Diaspora

*Riscuri,măsuri de protecţie, remedii juridice şi propuneri legislative cu privire la achiziția unui imobil nou, ce urmează a fi construit sau finalizat de dezvoltatorul imobiliar, pentru o mai bună protecţie a cumpărătorilor.Invitaţi: Ovidiu Serban, avocat şi Radu Berevoianu notar.

Rubrica info: Cererea şi dosarul de pensie comunitara. Interviu cu Maria Luiza Socol Florescu, director, Relații Internaționale, CNPP;

Regimul juridic al monumentelor istorice, interviu cu Roxana Avramescu, avocat;

Cadastru şi intabulare înainte sau după succesiune ? interviu cu Dragoş Balanişcu, expert autorizat ANCPI;

Proprietatea soţilor asupra bunurilor imobiliare dobândite cu plata preţului în rate, interviu cu Tatiana Şoldănescu, avocat

Realizatori şi producători Aura Iosif şi Angela Avram

22:00 Dosar România

*Regii şi cerşetorii norocului

Jocurile de noroc au fost mereu un teritoriu al contrastelor.

Pe de-o parte, strălucirea marilor campioni de poker, adevărați strategi ai riscului, oameni care au transformat arta jocului într-o demonstrație de inteligență, disciplină și stăpânire de sine. De cealaltă parte, umbrele celor care joacă nu pentru glorie, ci din disperare, captivi într-un ciclu al pierderilor, unde norocul nu este niciodată suficient.

Unde se trage linia între joc și dependență? Între talent și autodistrugere? La final, nu jocul este cel care decide, ci omul care îl joacă. Diferența dintre un campion și un dependent? Alegerea pe care o faci înainte să intri în joc.

Realizator Alina Amza

Producător Răzvan Butaru

 
TVR organizează confruntarea decisivă a candidaţilor la preşedinţie în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni

Dezbaterea „Un preşedinte pentru România" va fi difuzată în direct şi simultan pe TVR1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA, marţi, 29 ...

Sâmbăta tăcerii: TVR dedică o zi memoriei Papei Francisc | VIDEO

TVR a transmis Funeraliile Papei Francisc în direct şi fără pauze publicitare. Totodată, Televiziunea Publică difuzează o serie de programe ...

Natura - medicina viitorului

Natura - medicina viitorului

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Plantele au fost, sunt și vor rămâne o sursă de energie prețioasă prin care omul vibrează cu natura și cu universul din care face parte. În ...

 

#tvri