loader
Foto

ARTPROFILE Christian Paraschiv

De Ziua Românilor de Pretutindeni, TVR Internațional v-a invitat să îl cunoașteți pe Christian Paraschiv, artistul vizual decorat pentru merite culturale de statul francez și de președintele României. Duminică 29 mai, ora 15.00. O emisiune de Raluca Tudor  

 

Încadrat de unii critici în generația optzecistă, de alții printre postmoderniști, sau neo-ortodocși, sau neo-bizantini, artistul vizual Christian Paraschiv privește aceste tipare stilistice ca pe niște haine un pic cam strâmte. Făcea body-art sub dictatura comunistă și pudibondă. S-a stabilit definitiv în Franța în 1986, după ce expoziția “Feminin/Masculin” i-a fost interzisă la București. În occident a continuat explorările asupra posibilităților plastice ale corpului uman; a realizat o serie de performance-uri în care propriul trup, supus la încercări dure, își manifesta expresivitatea plastică.

(w882)

La Paris, a făcut parte dintre primii artiști care au explorat arta digitală. Calculatorul, ca un altfel de creion, i-a permis lui Cristian Paraschiv să conceptualizeze estetic dinamica interioară a corpului în relație cu mediul, mai mult, să treacă de bariera care delimitează interioritatea, intimitatea trupului de spațiul exterior.  Prin metamorfozele realizate în 1995,  Cristian Paraschiv nu  este numai în pas cu un moment de răscruce al artelor plastice - digitalizarea mijloacelor de expresie, artistul propune ca temă de reflecție schimbarea raportării sociale la corp: privirea a devenit din ce în ce mai intruzivă și corpul mai transparent.  Și-a folosit propriul ADN și propriile umori în artă, din nou înaintea timpului. Critica de specialitate a trebuit să dea un nume unui nou curent – bio-art.

(w882)

Cel mai îndrăzneț proiect al artistului român este cel care a făcut vâlvă în marile cotidiene pariziene: trupul său să fie lansat în spațiu după moarte. Costurile prohibitive blochează deocamdată proiectul și oricum artistul mai are încă multe de făcut pe pământ.

(w882)

O altă temă de reflecție originală propusă de Cristian Paraschiv este de astă dată teoretică – negrul este culoarea limbajului. Pornind de la observația că pictura contemporană folosește urme plastice închise pe suportul deschis la culoare, spre deosebire de epocile anterioare în care pe fondul închis se desena cu lumină, artistul incită la regândirea raportului dintre alb și negru și implicațiile schimbării limbajului plastic în comunicare.

(w882)

Dincolo de temele cu înaltă încărcătură filosofică, artistul vizual Christian Paraschiv rămâne un ochi lucid ațintit asupra realității contemporane. O serie de lucrări realizate de-a lungul timpului esențializează plastic percepția sa asupra României. În paralel arta sa are și o componentă angajată: denunțarea regimurilor totalitare.

(w882)

Din 2003 Christian Paraschiv are anual cel puțin o expoziție în țară. O face cu drag pentru noile generații, cei care nu au avut cum să cunoască arta românilor autoexilați în occident. De fapt este un act de apropiere până la estomparea granițelor dintre artiștii din diaspora și din țară.

(w882)

De Ziua Românilor de pretutindeni, TVR Internațional v-a propus un interviu cu artistul care vrea să-și trimită ADN-ul printre stele – ARTPROFILE Christian Paraschiv.

Realizator Raluca Tudor

23:15 1989-DECEMBRIE ROŞU

*Documentar

Episodul 8: Craiova, Sibiu

Producători: Cornel Mihalache, Răzvan Butaru

(redifuzare)

0:05 Jurnal Cultural

Producător Anca Lăzărescu

 
Balneoclimatologia românească, domeniu medical de interes mondial

O treime dintre izvoarele de ape minerale din Europa se află în România. Datorită resurselor extraordinare balneo-climatice, la nivel mondial, ...

O altă „Cântare a României”

O altă „Cântare a României”

publicat: marţi, 10 septembrie 2024

La „Miturile comunismului”, ne amintim mai ales de lucrurile frumoase: de Festivalul Cerbul de Aur care i-a adus la Brașov pe Cliff Richard, ...

Corina Dobre: „Asta e... de când s-a schimbat găleata cu apă cu sticluţa de parfum!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

 

#tvri