loader
Foto

ARTPROFILE Christian Paraschiv

De Ziua Românilor de Pretutindeni, TVR Internațional v-a invitat să îl cunoașteți pe Christian Paraschiv, artistul vizual decorat pentru merite culturale de statul francez și de președintele României. Duminică 29 mai, ora 15.00. O emisiune de Raluca Tudor  

 

Încadrat de unii critici în generația optzecistă, de alții printre postmoderniști, sau neo-ortodocși, sau neo-bizantini, artistul vizual Christian Paraschiv privește aceste tipare stilistice ca pe niște haine un pic cam strâmte. Făcea body-art sub dictatura comunistă și pudibondă. S-a stabilit definitiv în Franța în 1986, după ce expoziția “Feminin/Masculin” i-a fost interzisă la București. În occident a continuat explorările asupra posibilităților plastice ale corpului uman; a realizat o serie de performance-uri în care propriul trup, supus la încercări dure, își manifesta expresivitatea plastică.

(w882)

La Paris, a făcut parte dintre primii artiști care au explorat arta digitală. Calculatorul, ca un altfel de creion, i-a permis lui Cristian Paraschiv să conceptualizeze estetic dinamica interioară a corpului în relație cu mediul, mai mult, să treacă de bariera care delimitează interioritatea, intimitatea trupului de spațiul exterior.  Prin metamorfozele realizate în 1995,  Cristian Paraschiv nu  este numai în pas cu un moment de răscruce al artelor plastice - digitalizarea mijloacelor de expresie, artistul propune ca temă de reflecție schimbarea raportării sociale la corp: privirea a devenit din ce în ce mai intruzivă și corpul mai transparent.  Și-a folosit propriul ADN și propriile umori în artă, din nou înaintea timpului. Critica de specialitate a trebuit să dea un nume unui nou curent – bio-art.

(w882)

Cel mai îndrăzneț proiect al artistului român este cel care a făcut vâlvă în marile cotidiene pariziene: trupul său să fie lansat în spațiu după moarte. Costurile prohibitive blochează deocamdată proiectul și oricum artistul mai are încă multe de făcut pe pământ.

(w882)

O altă temă de reflecție originală propusă de Cristian Paraschiv este de astă dată teoretică – negrul este culoarea limbajului. Pornind de la observația că pictura contemporană folosește urme plastice închise pe suportul deschis la culoare, spre deosebire de epocile anterioare în care pe fondul închis se desena cu lumină, artistul incită la regândirea raportului dintre alb și negru și implicațiile schimbării limbajului plastic în comunicare.

(w882)

Dincolo de temele cu înaltă încărcătură filosofică, artistul vizual Christian Paraschiv rămâne un ochi lucid ațintit asupra realității contemporane. O serie de lucrări realizate de-a lungul timpului esențializează plastic percepția sa asupra României. În paralel arta sa are și o componentă angajată: denunțarea regimurilor totalitare.

(w882)

Din 2003 Christian Paraschiv are anual cel puțin o expoziție în țară. O face cu drag pentru noile generații, cei care nu au avut cum să cunoască arta românilor autoexilați în occident. De fapt este un act de apropiere până la estomparea granițelor dintre artiștii din diaspora și din țară.

(w882)

De Ziua Românilor de pretutindeni, TVR Internațional v-a propus un interviu cu artistul care vrea să-și trimită ADN-ul printre stele – ARTPROFILE Christian Paraschiv.

Realizator Raluca Tudor

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

20:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
Regizorul Nae Caranfil vine la „Noaptea Albă a Filmului Românesc” | VIDEO

În luna iunie,  Televiziunea Română îi dedică „Noaptea Albă” regizorului Nae Caranfil. TVR Cultural, TVR Moldova (simultan) şi TVR Internaţional ...

Gala divelor la ”Drag de România mea”

Gala divelor la ”Drag de România mea”

publicat: sâmbătă, 03 iunie 2023

Duminică, 4 iunie, de la ora 15.00, la TVR 2,  vă dăm întâlnire în gala a zecea a sezonului 10 aniversar. Este o gala cu multe surprize, duete ...

TVR aduce în atenţie potenţialul strategic al diasporei prin campania Smart Diaspora

• Proiectul debutează la TVR Internaţional • Interviuri cu personalităţi recunoscute în plan internaţional vor fi difuzate zilnic în grila de vară