loader
Foto

Artişti renumiţi din diaspora, invitaţi la „A doua Românie"

Joi, 28 octombrie, de la ora 21.00, Corina Dobre v-a invitat să îi cunoaşteţi pe câţiva dintre ambasadorii culturali ai României în lume, artişti apreciaţi peste hotare şi care au rămas în strânsă legătură cu ţara lor de origine.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Trei muzicieni de top ai scenei internaționale, soprana Rodica Vică, violonista Clara Cernat, împreună cu pianistul și compozitorul francez Thierry Huillet, s-au reunit pentru o serie inedită de concerte-conversații, cu o temă interesantă: „De ce europenii iubesc muzica românească”?

(w882) Vica R

Acestea fac parte din turneul internaţional „Romanian Music Journey”, organizat de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, care cuprinde cinci orașe europene: Montauban (Franţa), Viena (Austria), Iași, București și Cluj-Napoca (România).

Rodica Vică şi Clara Cernat au povestit la „A doua Românie" despre bucuria reîntâlnirii cu publicul şi despre emoţia întoarcerii „acasă”.

(w882) Clara

Artistul vizual Ioan Iacob, stabilit în Germania, la Düsseldorf, este unul dintre cei  mai apreciati pictori români din diaspora şi a avut numeroase expoziții în mai toate oraşele importante din Germania, dar şi în Olanda, Belgia, Luxemburg, Statele Unite ale Americii, Israel şi, desigur, în România. În ultimii ani, artistul petrece tot mai mult timp în România, iar cea mai recentă expoziţie a fost găzduită de Muzeul de Artă din Constanţa.

Invitat la „A doua Românie", Ioan Iacob a vorbit despre copilăria petrecută la Biertan, unul dintre cele mai pitorești sate din Transilvania, despre studiile efectuate la cea mai bună universitate de arte din Germania, dar şi despre căutarea continuă a „ADN- ului de pictor”.

(w882) Iacob

În aceeaşi ediţie, ați putut afla detalii despre un inedit dialog poetic, inspirat de actuala pandemie, între poeta şi traducătoarea Ioana Ieronim, rezidentă la Washington DC, şi poeta Dagmar Dusil, născută în Transilvania, dar stabilită în Germania.

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 4: Românii din Poroşcovo

Rușii le-au spus volohi. Ucrainenii le spun ”țigani albi”. Ei își spun rumâni. Trăiesc de când se știu, la marginea satului Poroșcovo, din Transcarpatia Ucrainei de azi. Acolo s-au născut, au crescut și mulți nu au plecat niciodată din sat. Se simt în siguranță, neștiind că la doar câteva sute de kilometri există oameni la fel ca ei, vorbitori de aceeași limbă. Până nu demult România era ceva abstract pentru ei. Temători de străini și duc traiul așa cum au învățat de la bătrânii lor din ce în ce mai puțini. Au mulți copii. Frații cei mari ăși crec pe cei mici în timp ce părinții muncesc cu ziua pe unde apucă. Cei mai mulți știu să scrie și să citească în rusă sau ucraineană. În română nu i-a învățat nimeni. Încă. Realizator și producător Aura Dobre

(redifuzare)

12:00 Prezenţe româneşti în Italia (R)

*Alina Pascariu-Antrenor gimnastică

Antrenor gimnastică şi co-fondator al clubului G&A Academy ASD Torino, Alina Pascariu​ este născută la Bârlad şi a facut parte din lotul olimpic al României, antrenează acum copii-români şi italieni-pentru lotul olimpic de tineret al Italiei.

Realizator Claudia Duca

(Reluare)
 
România promovată la Târgul de Turism de la Barcelona

România promovată la Târgul de Turism de la Barcelona

publicat: marţi, 10 decembrie 2024

“Hola, Rumania!” s-a auzit la Barcelona. Duminică, 15 decembrie, de la ora 16.45, la TVR Internaţional, vă propunem să urmăriţi o ediţie dedicată ...

Mobilitatea pe piaţa muncii

Mobilitatea pe piaţa muncii

publicat: marţi, 10 decembrie 2024

Vă invităm să urmăriți un interviu realizat de Angela Avram cu doamna Irina Perşa, șef serviciu EURES România din cadrul ANOFM.

”România în lume”, o nouă ediție surprinzătoare în 10 decembrie, la TVR Internațional

În ediția din 10 decembrie a emisiunii ”România în lume”, prima invitată a lui Kyrie Mendel este Medeea Marinescu, una dintre cele mai cunoscute ...

 

#tvri