Pe 21 aprilie, la ora 21:00, emisiunea „Articolul VII" de la TVRi v-a propus mai multe teme de actualitate, între care limba română în Republica Moldova și Ucraina, frontiera de est a Ucrainei și problema transnistreană.
Discursul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în fața plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg. Limba română în Republica Moldova şi Ucraina. Frontiera de est a Ucrainei. Problema transnistreană. 30 de ani de independență a Republicii Kazahstan - temele ediției din 21 aprilie a emisiunii Articolul VII.
De la Strasbourg a intervenit fostul ministru de Externe Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României.
În partea a doua a emisiunii a fost programat un interviu realizat de Claudia Robu cu rectorul Conservatorului Național din Kazahstan, Arman Adilihanovici Judebaev.
***
„A venit vremea ca moldovenii să aibă o viață demnă acasă.” Cu aceste cuvinte şi-a încheiat preşedintele Maia Sandu discursul din plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri.
La întrebarea adresată de Titus Corlăţean, când va fi introdusă limba română în Constituţia Republicii Moldova, Maia Sandu a răspuns că Parlamentul de la Chişinău are prerogativele să modifice articolul 13 din Constituție cu privire la limba română.
„Până acum nu s-a format un număr suficient de parlamentari care să susțină ajustarea în Constituție și să avem limba română în legea supremă. Îndată ce va fi un Parlament care să rezolve problema, aceasta va fi soluționată. Important acum sunt programele de studiere a limbii române pentru ucraineni, găgăuzi, ruși etc”.
Referindu-se la relația cu Rusia, președintele a menționat că alegerea sa în calitate de șef de stat a avut drept consecință apariția unor probleme în relația cu acest stat.
În legătură cu problema transnistreană, Maia Sandu a declarat că federalizarea nu este o soluție. „Nu există o soluție imediată pentru conflictul din Transnistria, acum scopul nostru este de a promova condiții de viață bune și să asigurăm respectarea drepturilor omului în regiune”.
În partea a doua a emisiunii este programat un interviu cu rectorul Conservatorului Național din Kazahstan, dirijorul Arman Adilihanovici Judebaev, realizat de Claudia Robu, cu ocazia participării la o serie de evenimente organizate de Ambasada Republicii Kazahstan în România, pentru celebrarea a 30 de ani de independență a acestei țări.
“Mulţumesc foarte mult Televiziunii Române, Ambasadei Republicii Kazahstan în România, rectorului Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Ne aflăm aici inclusiv pentru că vom inaugura un monument în cinstea marelui compozitor Kurmangazy care este foarte iubit, o comoară a poporului nostru”, i-a mărturisit dirijorul Claudiei Robu.
***
Realizator și producător: Mihaela Crăciun