loader
Foto

"Articolul VII": Ce ar scrie Eminescu astăzi?

TVR Internațional și TVR 3 au transmis o ediție de colecție a emisiunii "Articolul VII", miercuri, 6 mai, ora 22.00, amintindu-ne de marele poet Mihai Eminescu.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII
Ce ar scrie Eminescu astăzi?
Mihaela Crăciun a aflat răspunsuri de la istoricul literar Alex Ștefănescu și profesorii universitari Valeriu Stoica și Vasile Pușcaș.

Prof. Valeriu Stoica: Oamenii politici se schimbă, dar năravurile rămân.

Ar scrie la fel că în urmă cu 100 de ani, când era redactor la Curierul de Iași și apoi la Timpul, dar ar scrie și diferit. Ar scrie la fel, pentru că toate-s vechi și nouă-s toate, deși oamenii politici se schimbă, dar năravurile rămân.(...)

Deciziile politice afectează o națiune, la nivel local afectează o întreagă comunitate. Din fericire în sistemele democratice greșelile nu se eternizează, ele se corectează.

Azi, greșelile se văd, dar să avem și o nuanță optimistă. Dacă un om onest compară România din 90 cu cea de astăzi, observă totuși că s-au schimbat lucruri. Nu atât cât ne-am dori noi și nu atât de repede pe cât ne-am dori. S-ar fi putut face mai mult, s-ar fi putut face mai bine, dar în orice caz această schimbare există.

Cât putem reproșa clasei politice că nu s-a făcut mai mult și mai bine? Cred că mai întâi e vorba despre lipsa de viziune politică a partidelor, a liderilor politici, e vorba despre insuficientă grijă pentru promovarea valorilor în structurile de partid. Nu avem în fiecare partid o politică de resurse umane care să le permită oameni competenți și onești să ajungă în vârful ierarhiei de partid.

De aceea când vorbim despre reforma partidelor, ea este valabilă pentru toate partidele. (...) Azi toate aceste tranzacții, care se fac în parlament dincolo de ceea ce ar trebui să fie comportamentul firesc și normal în acord cu doctrina partidului toate astea  fragilizează parlamentarismul și încrederea cetățeanului în democrație. Ceea ce e foarte periculos.

Prof. Vasile Pușcăș: Ce politicieni sunt aceia care nu au cultură?!

M-am retras din politică tocmai din cauza faptului că politia a luat o formă pe care a criticat-o tot timpul Mihai Eminescu. El era împotriva tranzacționismului în politică. El credea că politică e o chestiune foarte serioasă, care se adresează binelui public și este construcția binelui public. Ori tranzacționismul de acum și de atunci vine tot timpul cu fanariotismul. Acum se numește neo-fanariotism, am văzut în exprimarea unora.

Cât am putut face binele public am stat în politică, când am văzut că politică o ia mult prea accentuat pe calea acesta a tranzacționismului, de la comportamentul liderilor sau al grupărilor, am preferat să fac ceea ce pot să fac cel mai bine, adică cercetarea istoriografică și bineînțeles activitatea mea academică.

Alex Ștefănescu: Românii au efervescență, vitalitate. Politicienii sunt cei care o mortifică.

În primul rând, Eminescu n-ar scrie azi improvizat. O caracteristică a gândirii lui Eminescu este că nu putea să se adapteze la subiecte minore și subiecte majore. Totdeauna mășinăria lui de gândire uriașă funcționa la maximum, chiar și numai pentru că să-i răspundă printr-o notă unui adversar de idei.

Și dacă ar scrie despre ce se întâmplă azi în România, ar scrie cu toată seriozitatea, cu toată gravitatea, și-ar mobiliza și expresivitatea formidabilă a scrisului lui. Eminescu nu a fost negativist. A avut exigențe înalte, dar știa să încurajeze ceva ce poate duce România spre o salvare. (...)

Eu cred sincer că România se îndreaptă spre o renaștere, mă duc prin țară și văd, dar la nivelul conducerii ei stă rău de tot. Românii au vitalitate și folosesc orice moment de libertate. Între cele două războaie mondiale au făcut cât alții au făcut în 200 de ani, în toate domeniile. Românii au un fel de efervescență, au vitalitate. Politicienii sunt cei care o mortifică.

Dacă Eminescu ar scrie azi un articol, ar vedea că la nivelul clasei politice a început să se schimbe ceva și ar încuraja tendința asta, pentru că el voia binele țării, nu voia să se remarce el prin articole negativiste. El chiar voia binele țării!

(w882) eminescu

5:30 Istorii de bun gust (R)

* Clejani

Realizator Camelia Moise

Producător Larisa Avram

(Reluare)

6:20 Românii universali

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan.

Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani.

Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume.

In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic.Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri