loader
Foto

Galerie foto

Românii din străinătate. Exprimarea identităţii lingvistice, la "Articolul VII"

Miercuri, 2 octombrie, la TVR i și  online pe TVR+, de la ora 21.30, ora României, vă invităm să urmăriți la "Articolul VII" o ediție despre  deschiderea primului Campus Universitar românesc în afara țării, în Germania, la Hamburg.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Realizatoarea Mihaela Crăciun va discuta cu Sorin Cîmpeanu, preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România și  al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaților, despre această premieră pentru viața academică românească.

(w882)

În anii 2000, când emisiunea "Articolul VII" se numea Legile Integrării, acest lucru părea imposibil și neobișnuit. Dar la 12 ani de la integrarea țării în Uniunea Europeană, drapelul României este la Hamburg, acolo unde începând cu anul universitar 2019/2020 vor fi școlarizați, la programul de studii Medicină–limba engleză, un număr de 150 de studenți/an.

(w882)

În campusul Universităţii de Medicină, Farmacie, Știinte și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș sunt așteptați și  tinerii de origine română stabiliți în străinătate.

În partea a doua a emisiunii, vom discuta cu directorul general al Institutului Limbii Române (ILR), Daiana Cuibuș, despre programele ILR: lectoratele românești și predarea cursurilor de Limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) în străinătate.

Primele cursuri LCCR au fost predate în anul școlar 2007-2008 în școli din Spania și Italia. Limba română, dincolo de statutul de limbă oficială a României, respectiv de limbă oficială a Uniunii Europeane, are și o dimensiune vastă, de limbă a lumii. Institutul Limbii Române asigură păstrarea, dezvoltarea și afimarea identității lingvistice și culturale, prin promovarea limbii române.

(w882)

Moderator Mihaela Crăciun

Foto: Sorin Mihai Cîmpeanu, preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România, și Leonard Azamfirei, rector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș.

19:30 Prezenţe româneşti

*Mirabela Rusu şi Gabriel Blaj, SUA

Marian Voicu vă invită să îi cunoaşteţi pe Mirabela Rusu-lector la Universitatea Stanford şi pe Gabriel Blaj-cercetător la Universitatea Stanford, Acceleratorul Naţional SLAC.

Realizator şi producător Marian Voicu

(redifuzare)

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Claudiu Lucaci si Mihai Rădulescu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri