loader

Diaspora și problemele asociate migrației în spațiul public românesc

Miercuri, 8 mai, de la ora 21.30, la TVR i, vă invităm să urmăriți o nouă ediție "Articolul VII".

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Ce știm despre diaspora și problemele asociate migrației în spațiul public românesc?  Avem politici de migraţie? De ce se pleacă atât de mult din Estul Europei? Cum legăm diaspora mai mult de țară?

Ce se așteaptă de la liderii europeni prezenți la  reuniunea Consiliului European de la Sibiu, din 9 mai, Ziua Europei? Summit-ul de la Sibiu va reprezenta ”hârtia de turnesol” a eficienței Președinției române la Consiliului UE, aflată aproape de finalizarea mandatului?
.
Sunt întrebări la care Mihaela Crăciun va afla răspunsuri de la invitații ediției de miercuri, 8 mai, a emisiunii Articolul VII: prof. univ. Gabriela Drăgan, director general, Institutul European din România, și prof. univ. Dumitru Sandu, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti..
.
(w882)
.
De la Sibiu vor fi în legătură telefonică la Articolul VII:  ambasadorul Lazăr Comănescu, fost ministru de externe, prof. univ. Vasile Pușcaș, fost negociator-şef al României cu UE, și Victoria Bucătaru, analist politic, moderator, Punctul pe AZI, TVR Moldova.

(w882)
.
2019, anul  Președinției României la Consiliul UE, reprezintă și al 13-lea an de existență a țării noastre în Uniune.

De la Summit-ul Consiliului European de la Sibiu, organizat cu două săptămâni înainte de alegerile pentru PE, se așteaptă adoptarea unei declarații comune privind viitorul UE, suficient de atrăgătoare pentru a-i stimula pe cetățenii europeni să se prezinte la vot.
.
Cum ar trebui viitoarea politică de coeziune a UE să abordeze noile provocări, tot mai numeroase, de la migrație, terorism și securitate până la digitalizare și securitate cibernetică? Care ar trebui să fie principalele obiective ale viitoarei PCUE: coeziune sau competitivitate, dimensiune urbană sau rurală, regiuni de tranziție sau regiuni mai puțin dezvoltate, crearea de locuri de muncă și sprijinirea inovării sau dezvoltarea infrastructurii etc.?
.
Vom realiza un bilanț al președinției române de până cum, una de succes,  care  a avut de gestionat peste 200 de dosare.
.
De la sociologul Dumitru Sandu vom afla și care sunt concluziile mesei rotunde: Ce știm despre Diaspora Românească? organizată de Departamentul Români din Afara Graniţelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

* * *
Moderator Mihaela Crăciun
Jurnalişti: Raluca Tudor şi Marian Nicola
Producător Mihaela Crăciun

Transmisiune directă

Ediția poate fi urmărită online pe TVR+.

 

2:30 A doua emigrare

Absolventă a Facultății de Drept, cu master în drept internațional și master

executiv în managementul energiei, manager de top în mari companii din

domeniul energetic, Amalia Săftoiu a locuit și a lucrat în SUA, Dubai, Azerbaidjan, Norvegia, Kazahstan, Rusia și România.

Și atunci când părea că, profesional vorbind, a atins punctul maxim, a luat-o

de la început. În 2017 a avut curajul de a porni de la zero, transformând o

pasiune într-o afacere de succes. Și s-a întors în România, pentru a numi această țară, din nou, acasă.

Producător Aziza Micu

(Reluare)

3:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)
 
Medici pentru România - Întoarcerea care vindecă: dr. Mădălina Popescu

Rând pe rând, profesioniști cu ani de experiență în spitale de prestigiu din străinătate, au decis că Acasă e mai bine și pot face o diferență. ...

Ținutul Buzăului - o istorie de milioane

Ținutul Buzăului - o istorie de milioane

publicat: vineri, 20 iunie 2025

Cristi Tabără și echipa sa ne propun o călătorie în Ținutul Buzăului pentru a descoperi povești de viață ale oamenilor din această zonă și ...

Când întoarcerea acasă înseamnă și transformarea unei pasiuni într-o afacere de succes...

Un nou episod al emisiunii „A doua emigrare” în 22 iunie,  numai la TVR Internațional.

 

#tvri