loader
Foto

Sărbătoarea spiritului în dialogurile de la "Articolul VII"

Pe 8 iulie, Mihaela Crăciun v-a invitat să revedeți, de la ora 21:00, la TVR Internațional, o ediție specială a emisiunii "Articolul VII".

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Mihaela Crăciun ne-a propus să revedem, la Articolul VII, o emisiune realizată împreună cu Norman Manea - SUA, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani, Ion Vianu, medic psihiatru și scriitor, stabilit, din 1977, în Elveția, dr. Radu Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Române de Terapii Comportamentale şi Cognitive, Sorin Cîmpeanu, președinte al Agenției Universitare a Francofoniei.

În dialogul transatlantic, Norman Manea a transmis un mesaj de solidaritate cu toți românii și, în special, cu Suceava, care formează, alături de New York, punctele cardinale ale existentei sale. Scriitorul a rememorat cel mai emoționant moment al călătoriei din 2008, în Bucovina natală, participarea la slujba de Înviere, la Mănăstirea Dragomirna, acum una dintre localitățile închise de pandemie. Mihaela Crăciun este jurnalista care l-a readus pe Norman Manea acasă.

(w882) Mihaela Cr

Dr. Ion Vianu, psihiatru și scriitor, stabilit în Elveția, 86 de ani la 15 aprilie, a transmis o serie de mesaje atât din perspectiva medicului, a psihiatrului, dar și a scriitorului. În 1977 se refugia în Elveția, la doi ani după ce repunea în circulație, discret, în România, psihanaliza și psihoterapia în general. Scriitorul își amintește povestirile tatălui, Tudor Vianu, pe care gripa spaniolă din 1918 l-a găsit mobilizat, fiind militar. Atunci pandemia a lovit multe familii; au murit copii și tineri. Iată că niciodată nu suntem în afara primejdiei. Esențial este să trăim în pace și înțelegere și să ne facem concesii unii altora. Trebuie să ne întărim, să ne păstrăm răbdarea.

(w882)

Chiar la aniversarea zilei de naștere a lui Ion Vianu, autorul primei cărți de psihoterapie, după 1948, în România, un mai tânăr confrate din București, dr. Radu Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Române de Terapii Comportamentale şi Cognitive, a anunțat deschiderea unei linii telefonice unice, de sprijin pentru persoanele speriate de situația actuală.

Meloman și cititor împătimit, psihoterapeutul care pleca la Paris la 31 septembrie 1991, pentru o formare în psihoterapie, după trei ani a ales să revină în România. Acum el ne spune să încercăm, fie și pentru 5 minute, să trăim cerul, soarele, florile, păsările, să trăim totul. Dialogul a avut loc în livada înflorită a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV).

(w882)

Rectorul USAMV, Sorin Cîmpeanu, președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România, ne-a vorbit despre inițiativele universităților românești, despre fapte bune și despre solidaritate, despre normalitate si spiritualitate. Valorile umane, spirituale ne dau puterea de a traversa momentele dificile, a mai spus președintele Agenției Universitare a Francofoniei, în interviul acordat Mihaelei Crăciun, chiar în Campusul USAMV, acolo unde se găsește și Biserica "Sf. Chiril și Metodiu".

(w882)

Mulțumiri USAMV București pentru livada cu pomi înfloriți, pe care le-o dăruim, împreună, telespectatorilor, cu ajutorul imaginilor lui Claudiu Petringenaru.

Realizator și producător: Mihaela Crăciun

Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+

13:00 Omul şi timpul (R)

Producător Rafael Udriste

(Reluare)

13:35 Românii universali (R)

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan. Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani. Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume. In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic. Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 

#tvri