loader
Foto

Luminița Odobescu: "România este pregătită pentru acordarea de vize Schengen"

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a fost invitata Mihaelei Crăciun  la TVR Internațional la emisiunea "Articolul VII" din 6 martie.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Printre temele dezbaterii s-au regăsit: politica externă românească în contextul războiului de lângă noi; evoluţiile privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre; aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană; pregătirea MAE pentru acordarea vizelor Schengen, posibilitatea de preluare a unui nou portofoliu, de comisar European pentru Apărare, de către un român; organizarea alegerilor în străinătate; memorandumurile de înțelegere bilaterale semnate de miniştrii de externe român şi italian la Roma, în Italia, ţara unde trăiesc peste un milion de români.

Principalele declarații ale ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, miercuri seară, în cadrul emisiunii "Articolul VII", difuzată în direct la TVR Internațional:

România este pregătită pentru acordarea de vize Schengen

Ministerul Afacerilor Externe este foarte  avansat în legătură cu componenta de acordare a vizelor Schengen, care vizează direct ministerul, astfel încât, după 31 martie, acestea să poată fi acordate:

Suntem în perioada de testare, avansate, pentru acordarea de vize Schengen. Suntem în grafic, ca și colegii noștri de la MAI, în ce privește schimbările necesare din aeroporturile românești. Am notificat împreună cu MAI toate statele terțe. Este doar un prim pas. Apoi, vom continua demersurile diplomatice pentru îndeplini și acest obiectiv – Schengen terestru, ridicarea controalelor și pentru acesta”, a spus ministrul Luminița Odobescu.

(w882)Deținătoarea portofoliului MAE s-a declarat optimistă în ceea ce privește accederea României în Spațiul Schengen până la sfârșitul acestui an:

Nu-mi place să vorbesc înainte de a vedea rezultatele. Dar mai avem un pas de făcut și sperăm că împreună cu Ministerul de Interne, cu primul ministru, colegii mei din Guvern, anul acesta, vom reuși să finalizăm și acest ultim pas astfel încât România să fie pe deplin membră a Schengen”, a declarat ministrul Afacerilor Externe.

De asemenea, Luminița Odobescu a afirmat că România poate să aspire la orice post pe plan european, inclusiv la cel de comisar pentru Apărare:

Sigur că structura noii Comisii va fi decisă imediat după alegeri și dna președinte Ursula von den Leyen a exprimat dorința de a avea acest comisar pentru Apărare. De altfel, o serie de prevederi legate de Apărare se află pe agenda actualei conduceri a UE. Nu vreau să speculez ce se va întâmpla după alegerile europene, dar sigur România poate să aspire la orice post pe plan european”, a răspuns ministrul de Externe la întrebarea privind posibilitatea de preluare a unui astfel de portofoliu, de comisar European pentru Apărare, de către un român.

Ideea înființării unui post de comisar European pentru Apărare a fost avansată recent de președintele Comisiei Europene, Ursula Von den Leyen. Congresul Partidului Popular European (PPE), desfășurat între 6-7 martie, la București, ar putea fi contextul începerii negocierilor pentru poziția de comisar European de Apărare, având în vedere că toți liderii importanți ai UE s-au reunit în capitala României, țara noastră fiind unul dintre actorii importanți din regiunea afectată de războiul dus de Rusia în Ucraina.

Luptăm alături de Republica Moldova împotriva narativelor rusești care creează stare de nesiguranță

Rusia vrea să folosească în narativele ei Republica Moldova și folosește atacurile hibride bazate pe dezinformare, știri false, manipulare.  România sprijină Republica Moldova ca să-și crească reziliența și să-și urmeze parcursul european, respingând narativele Rusiei.

Republica Moldova este afectată de consecințele războiul din Ucraina în mai multe domenii. Subliniez sprijinul pe care partenerii europeni și România îl acordă Republicii Moldova. Cooperarea noastră cu Republica Moldova este zilnică, extrem de importantă în contextul actual pentru că avem obiective comune. Pe de o parte  pentru că obiectivul nostru este să sprijinim Republica Moldova să-și crească reziliența în fața atacurilor hibride ale Rusiei,  iar pe de alta, să-și urmeze parcursul european acum când au fost lansate negocierile și este important să avanseze”, a subliniat ministrul Afacerilor Externe.

Ministrul de Externe a precizat că sunt mai multe tipuri de provocări, zilnice, din partea Rusiei care trebuie identificate și respinse rapid și cu calm.

În acest război, Rusia folosește zilnic atacuri hibride. E important să întărim reziliența în fața acestor atacuri cu sprijinul partenerilor europeni, al Serviciului European de Acțiune Externă. Este important să identificăm rapid narativele Rusiei și să le respingem, să le contracarăm prin informații corecte. De multe ori, riscă, prin răspândirea lor, prin intermediul rețelelor de socializare,  să creeze foarte multă emoție și unul dintre scopurile urmărite de Rusia în contextul în care ne pregătim de alegeri în România, Republica Moldova și întreaga Uniune Europeană. Contracararea dezinformărilor Rusiei este prioritară”, a spus Luminița Odobescu.

Ministrul de Externe s-a referit la situația din Transnistria, de unde s-a cerut ajutor Rusiei, în urmă cu o săptămână:

Sunt dezinformări care nu servesc intereselor noastre și trebuie să le respingem. Este bine să stăm calmi și să ne coordonăm foarte bine să explicăm cât mai corect ce se-ntâmplă cu ajutorul mai multor factori de decizie”, a mai spus ministrul de Externe în dialogul cu Mihaela Crăciun  de la emisiunea  "Articolul VII", la TVR Internațional.

***

Realizator şi moderator Mihaela Crăciun
Jurnalist Mihaela Iamandei
Producător Iulia Popescu

Articolul VII - Difuzare în premieră miercuri, ora 21.00; redifuzări - joi, orele 4.00 și 14.45 (ora României).

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

10:00 Dăruieşte Românie!

Moderator şi producător Carmen Târnoveanu

11:35 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

*Ep. 102-106

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

 
Exercitarea autorităţii părinteşti în Uniunea Europeană

Vă invităm să urmăriți un interviu realizat de Angela Avram cu Monica Livescu, avocat, despre exercitarea autorităţii părinteşti în Uniunea ...

Radu Afrim, un regizor original și provocator

Radu Afrim, un regizor original și provocator

publicat: luni, 02 decembrie 2024

Regizorul Radu Afrim este un mare apărător al scrisului contemporan, îndrăgit de publicul tânăr pentru stilul său revizionist colorat, original, ...

Iubire, pasiune și o mare dragoste pentru muzică

Iubire, pasiune și o mare dragoste pentru muzică

publicat: luni, 02 decembrie 2024

De Sf. Nicolae, în ediția de vineri, 6 decembrie, a emisiunii „Destine ca-n filme”, invitații Iulianei Marciuc sunt doi oameni cu povești de ...

 

#tvri