loader
Foto

"Articolul VII": despre comunicare și diplomație publică în pandemie | VIDEO

Andrei Țărnea, directorul general al Departamentului Comunicare și Diplomație Publică, din Ministerul Afacerilor Externe, a fost invitatul Mihaelei Crăciun, la ediția emisiunii "Articolul VII" din 7 octombrie, ora 21.00, la TVRi.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Comunicarea și diplomația publică, imaginea României în lume, sezonul România – Franța, semnificația culturală a Mănăstirii Putna sunt subiectele ce deschid emisiunea Articolul VII.

În criza sanitară, în perioada cu vulnerabilități, cu necunoscut, suntem împreună de la distanță, Reuninunea Anuală a Diplomației Române având loc online.

În acest context echipa emisiunii "Articolul VII" va aduce treptat, în fața publicului, în noul sezon, diplomați din țările cu număr semnificativ de români, cu informații utile și captivante.

(w882) sezon roma

Andrei Țărnea, directorul general al Departamentului Comunicare și Diplomație Publică, din Ministerul Afacerilor Externe, a fost comisar al sezonului România-Franța, desfășurat sub sloganul "Uitați de clișee!"

"A fost o perioadă în care puteai să îți imaginezi evenimente cu public, puteai interacționa direct. Au fost evenimente la care au participat mii de oameni" – a declarat Andrei Țărnea.

(w882) Andrei si

Mihaela Crăciun, realizatoarea emisiunii, v-a invitat să aflați de la diplomatul român despre:

  • Importanța reorganizării evenimentelor, a agendei culturale pentru o lume virtuală, care, desigur, nu e ideală
  • Relația dintre public și artă, diferită, când e directă
  • Cataloage virtuale ale unor expoziții la muzee
  • Colecția Mănăstirii Putna la Muzeul Louvre
  • Expoziția dedicată Reginei Maria în Catedrala Notre Dame, spațiu patrimonial, loc în care regi ai Franței au fost încoronați, o capsulă a istoriei în Occident
  • Identitatea culturală româno-franceză (români care au marcat cultura franceză și francezi importanți pentru cultura română)
  • Succesul unor români în Occident (ex. Cristian Măcelaru)
  • Ambasadorul industriilor creative franceze, pianistul Thibaudet
  • Importanța reconfigurării vieții după pandemie la nivel cultural și diplomatic
  • Tradiția și folclorul românesc
  • Efectul economic al Festivalului Enescu pentru București.

Invitatul Mihaelei Crăciun, Andrei Țărnea, a subliniat faptul că nu trebuie să fie cultura" un pretext, ci un motiv în sine, o programare cu scop în sine, făcută autentic pentru a capta atenția ... cultura trebuie să fie vie".

Domnia Sa apreciază generația de români care au plăcerea de a face un lucru, evidențiind importanța modului de raportare la un domeniu, de practică într-un domeniu.

(w882) George Tar

V-am invitat să urmăriți și un moment dedicat poeziei lui George Țărnea, tatăl lui Andrei Țărnea, cel care a gândit un abecedar cultural dedicat Republicii Moldova.

(w882) carte tarn

Emisiunea s-a încheiat cu o reflecție asupra instrumentelor de adaptare a societății la contextul pandemic, importanța educației, a media și societății civile pentru a rezista la crizele care cuprind lumea.

Este esențială capacitatea de reinventare în condiții de criză: "Ne adaptăm la circumstanțe pentru a ne întoarce la o lume mai bună când condițiile ne vor permite" – a conchis Andrei Țărnea.

Urmăriți "Articolul VII", miercuri, 7 octombrie, ora 21.00, la TVR Internațional și online, pe TVR+!

***

Jurnalişti: Raluca Tudor şi Marian Nicola

Realizator şi producător: Mihaela Crăciun

2:00 Miturile comunismului

*Frontieriştii

Un fenomen încă tabu pe agenda publică: fenomenul frontierist, adică fuga din ţară, prin trecerea ilegală a frontierei, în perioada comunistă. Un capitol sângeros al istoriei noastre recente: mii de fugari, prinşi, au fost împuşcaţi sau torturaţi în anchete, iar pentru toate acestea, după 35 de ani de democraţie, nimeni nu a fost găsit vinovat.

Invitaţi: Marina Constantinoiu, jurnalistă, a creat o campanie de presă dedicată fenomenului frontierist şi Cătălin Popescu, un frontierist care a traversat Dunarea înot

Moderator Irina Luca

Promovare online Codruț Pânzaru

Jurnalişti: Cătălin Apostol, Gheorghe Preda

Realizatori: Irina Luca, Raluca Rogojină

Producător Mimi Necula

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri