loader
Foto

Galerie foto

Criza politică de la Chișinău și votul în străinătate pentru Președintele României

Articolul VII: O ediţie despre criza politică de la Chișinău, organizarea primului tur al alegerilor în străinătate și garantarea exercitării, în bune condiții, a dreptului de vot pentru cetățenii români care au votat, în cele 835 de secții în străinătate.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

La ediția din 13 noiembrie 2019, realizatorul Mihaela Crăciun a discutat cu analistul politic Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie din București, despre criza politică de la Chișinău, organizarea primului tur al alegerilor prezidențiale în străinătate și garantarea exercitării, în bune condiții, a dreptului de vot pentru cetățenii români care au votat, pe parcursul a 3 zile, în cele 835 de secții în străinătate.

(w882)

Au fost împreună cu telespectatorii TVR Internațional, prin telefon: ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, ambasadorul României la Roma, George Bologan, de la Paris, ambasadorul Luca Niculescu, și de la Haga, ambasadorul Brândușa Predescu.

La Chișinău, după asumarea răspunderii pe legea prin care premierul numea Procurorul General, guvernul Maia Sandu a căzut prin moțiune de cenzură. Analistul Iulian Chifu a vorbit despre sfârșitul iluziilor și despre costuri: de exemplu, Ion Ceban, reprezentantul socialiştilor, noul primar al Chişinăului, va sărbători, la 31 august, “Limba moldovenească” și să nu ne mirăm de dispariția unor simboluri publice culturale și spirituale românești din capitala Republicii Moldova. În privința reacției externe, atât la București, în asumările Președintelui Klaus Iohannis, a premierului Orban, a MAE, cât și la nivelul Uniunii Europene, rămâne poziția canonică privind susținerea românilor, a cetățenilor Republicii Moldova și a instituțiilor ce fac reforme, în măsura în care fac reforme, în nici un caz a unui guvern cu alte aspirații și orientări strategice.

(w882)

În Republica Moldova, la alegerile pentru Președintele României, în primul tur, au fost 43.307 votanti în 37 de secţii de votare, cu timpi practic zero de aşteptare.

În conformitate cu atribuţiile ce revin Ministerului Afacerilor Externe, ministrul afacerilor externe a transmis Autorității Electorale Permanente numărul total al materialelor de vot necesare organizării în străinătate a procesului electoral aferent turului 2 de scrutin pentru alegerea Președintelui României: 4.608.175 buletine de vot și 2.866.260 timbre autocolante. Numărul de buletine de vot solicitat de misiunile diplomatice pentru turul 2 este mai mare cu 107.068 decât cel solicitat pentru primul tur.

Este important ca cetățenii români din străinătate să voteze în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în fiecare din zilele de 22, 23 și 24 noiembrie 2019, începând chiar cu ziua de vineri, 22 noiembrie, pentru a evita aglomerarea în ultima zi.

 

 

(w882)

 

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

14:55 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

 

#tvri