loader
Foto

Galerie foto

Despre Conferința de Securitate de la Munchen, la "Articolul VII"

La 18 ani de la atacurile teroriste asupra turnurilor World Trade Center din New York, Mihaela Crăciun ne-a propus miercuri, 11 septembrie, o întâlnire cu diplomatul Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

O ediție despre provocările de securitate actuale, cu președintele celui mai important forum care, din 1963, îi reunește pe liderii și factorii de decizie la nivelul cel mai înalt în materie de securitate și apărare: Conferința de Securitate de la Munchen.

(w882)

Reputatul diplomat german a fost invitat de New Strategy Center și Curtea Veche Publishing pentru lansarea cărții ,,Lumea în pericol. Germania și Europa în vremuri nesigure”, prilej pentru un dialog de excepție despre evoluțiile imprevizibile în relațiile internaționale, împreună cu Sorin Ducaru, director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene, președinte onorific al Consiliului Științific al New Strategy Center, și Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin.

Autorul nu este un nume foarte cunoscut în România. Avem de-a face cu unul dintre mandarinii de vârf ai coregrafiei diplomatice germane, europene și internaționale. A fost ambasadorul țării sale în SUA și Marea Britanie, director politic și secretar de stat, cele mai înalte funcții pe care un diplomat de carieră le poate avea în Auswärtigen Amt (MAE german). Are la activ mandate sensibile, și în parte faimoase, datorită reușitelor în calitate de negociator la Dayton (1995), unde a fost semnat tratatul de pace care a pus capăt războiului din Bosnia, dar și datorită troicii ce a mediat sfârșitul războiului din Kosovo (2008)”, notează Emil Hurezeanu în prefața volumului.
.
Directorul Curtea Veche Publishing, Irene Aresene, a povestit, în interviul pentru TVR Internațional, despre prima traducere într-o limbă străină a cărții ,,Lumea în pericol”.
.
(w882) lumea in p
.
"Nicicând după încheierea Războiului Rece nu a fost situația mondială mai tensionată decât în prezent. Nu doar amenințarea atomică planează asupra lumii contemporane, ci și problemele de securitate cibernetică, terorismul și, nu în ultimul rând, schimbările climatice, pe care nimeni nu le mai poate ignora. Deși ar trebui să fim mereu pregătiți pentru surprize, ne este din ce în ce mai greu să ne menținem în gardă. Față în față cu această situație, statele reacționează paradoxal: în loc să conlucreze, se adâncesc în politica internă și refuză dialogul", spune Wolfgang Ischinger, a cărui primă zi ca ambasador al Germaniei în SUA a fost chiar 11 septembrie 2001.
.
Dar soluții există întotdeauna.
.
Realizator și producător: Mihaela Crăciun

(w882)

 

4:00 A doua Românie (R)

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

5:00 Prezenţe româneşti (R)

* Laboratorul de manuale in limba româna din Voivodina.

Pentru românii minoritari în Voivodina, manualele și cărțile în limba română au fost și sunt principalele instrumente de învățare și păstrare a limbii materne în forma sa literară. Conceperea și editarea manualelor în limba română sunt adevărate provocări, printre numeroase obstacole, pentru comunitatea românească, atât din Provincia Autonomă, cât și din întreaga Serbie. Vă invităm să pătrundeți în “Laboratorul de manuale al românilor din Voivodina”.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(Reluare)
 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri