Vineri, 9 decembrie, de la ora 19:30, TVR Internațional a continuat seria emisiunilor „La un pas de România”, realizate în acest sezon sub numele de Românii Balcanilor. În această săptămână i-am descoperit pe aromânii din sudul Albaniei.
În Albania, la peste 1000 de km distanță de România, există o comunitate numeroasă de aromâni. Cei mai mulți dintre ei sunt filoromâni și își recunosc aparteneța la neamul românesc. Loiali cetățeni ai Albaniei, trăiesc cu aminirea și cu dorul rudelor din România sau ale poveștilor transmise din generație în generație despre legăturile dintre Albania și Țara Mamă. Și țin să spună tuturor celor interesați că ei sunt rămâni.
Legăturile dintre Albania și România au o istorie mai puțin cunoscută. Încă din primul deceniu al secolului trecut, România a susținut înființarea unui stat independent, federal româno-albanez în Peninsula Balcanică. Viitoarea republică urma să adune teritoriile locuite de albanezi și de aromâni. Acest fapt a fost de altfel punctat în tratatul încheiat la Londra în 1913, după primul război balcanic. Deși aromânii și România au avut o contribuție decisivă în proclamarea și declararea idependenței Albaniei, noul stat înființat a uitat de prevederea din documentul diplomatic. Cei care încercau să-și declare apartenența la neamul românesc și la România erau torturați și omorâți.
Un exemplu este preotul Haralambie Balamace, papa Lambru Balamace, cum era cunoscut. Preotul martir, care a înființat și școli albaneze, a fost omorât de persoane care nu vedeau cu ochi buni o oază de românitate în Balcani.
O altă legătură interesantă dintre Albania și România este faptul că ţara noastră are, cel puțin în acte și hotărâri finale ale instanțelor albaneze, câteva sute de metri pătrați pe malul Mării Ionice, la Saranda. Terenul, pe care ulterior a fost construit, în anii 30 ai secolului trecut, Institutul de Cercetări Balcanice, a fost un dar pe care regele Albaniei i l-a oferit istoricului Nicolae Iorga pentru contribuția sa la independența țării. Terenul există, Casa Iorga… există, însă, sub forma unui hotel de lux, iar proprietarul de azi încă se încăpățânează să le păstreze.
Două milioane și cinci sute de mii de cetățeni albanezi trăiesc în prezent în Albania, țara aflată pe malul a două mări Adriatică și Ionică. Din aceste milioane de oameni mulți sunt aromâni, care își declară apartenența la românitatea balcanică, o declarație care de multe ori deranjează.
***
Echipa tv: Constantin Lupescu – lectura, Cătălin Grigore - ilustrația muzicală, Elena Moise – post procesare sunet, Rudolf Szilagyi – imagine, Nicoleta Georgescu - montaj, Aura Dobre – realizator și producător
La un pas de România poate fi urmărită pe TVR INFO (luni, de la 13.30), TVR+ și pe canalul oficial de YouTube al TVR.
****
La un pas de România este singura emisiune tv dedicată românilor care trăiesc în comunitățile istorice din jurul României. Se difuzează, din 2016, la TVR Internațional.