loader
Foto

Galerie foto

Aromânii din Albania şi bustul lui Nicolae Iorga

"Actualitatea TVR i" a relatat miercuri, 30 noiembrie de la ora 21:00, povestea comunităţii de aromâni din Albania. Un reportaj de Răzvan Petrişor.

 

Răzvan Petrişor
Actualitatea TVRi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Oricine pleacă dintr-o țară în plină iarnă, România, și ajunge pe o coastă scăldată în azuriu și soare, sudica Albanie, la mijloc de noiembrie, poate cădea în ispita de a se lăsa furat de peisaj.

Contextul cultural-istoric-politic și misia pentru care s-a deplasat la Sarandë îl țin însă pe jurnalist cu picioarele pe pământ.

(w882) Portocali

Va fi martor și cronicar la un eveniment cultural organizat pentru a cinsti munca unui renumit istoric român, fără de care albanezii nu și-ar cunoaște obârșia neamului, eveniment menit să impulsioneze politicul de la Tirana să le recunoască românilor-aromâni care trăiesc în Albania statutul de minoritate națională: dezvelirea bustului lui NICOLAE IORGA, autor al primei istorii a poporului albanez, cel care a găsit întâiul înscris ce atestă existența ca nație a albanezilor.

(w882) Dezvelire

În sfârșit, așa după cum și-a dorit mereu, marele istoric, filosof și om politic privește Maria Adriatică! În timpul vieții, nu a reușit să ajungă la Sarandë. Pe lângă bustul lui Iorga, România mai are o fundație, și mai trainică, încastrată în solul stâncos al Sarandei. Ea susține Casa Iorga, cu istoria ei dramatică.

(w882) Drona

În 1931, după ce Iorga scrie prima istorie a albanezilor, Regele Ahmed Zogu îi oferă în dar un teren de 1.000 m² pe malul Mării Ionice. “Moșioara mea”, cum îi spunea marele istoric, și pe care o donează statului român în 1934. Cu bani ministeriali aici se construiește Institutul Român, cu profil de cercetări arheologice, lingvistice, etnologice pentru a demonstra unitatea culturală din Balcani. Războiul mondial întrerupe activitatea institutului. Se redeschide în 1943, însă după doi ani clădirea este confiscată de regimul comunist.

(w882) Dinspre ma

Abia în 1990, după democratizarea Albaniei, s-au reluat discuțiile bilaterale despre retrocedarea Casei Iorga către aparținătorul de drept: statul român. Lucru care s- a realizat deja, însă România nu a fost și pusă în posesie.

În Albania trăiesc în jur de 250.000 de aromâni, ramura sudică a poporului român, care vorbesc graiul fărșerot. Nu le este, încă, recunoscut statutul de minoritate națională. Sunt catalogați oficial drept grup etnic. România face demersuri politice ca Albania, țară a cărei aderare la Uniunea Europeană o susține, să le acorde românilor-aromâni statutul cuvenit.

***

AROMÂNII DIN ALBANIA ȘI BUSTUL LUI NICOLAE IORGA. AU STATUIE. VOR STATUT !

Realizator: Răzvan Petrişor

(w882) RP

***

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+.

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

12:00 Articolul VII (R)

* Migraţia medicilor şi motivele intenţiei de a pleca în străinătate. Deficitul de personal din sănătate. România-hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. Şcoala medicală românească.

Invitaţi: Prof.univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Moderator şi realizator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu şi Mihaela Iamandei

(Reluare)

13:00 Universitaria

Pe vremuri, România era considerată grânarul Europei, o ţară eminamente agrară. Astăzi, când tehnologia a evoluat fantastic şi viaţa noastră arată cu totul altfel, nu putem să nu ne întoarcem la ceea ce înseamnă o viaţă sănătoasă şi în armonie cu natura. Despre agricultură, horticultură, silvicultură, biotehnologii şi multe altele, într-o ediţie specială, în două părţi, dedicată Universităţii de Agronomie şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior și prezentator Camelia Moise

Producator Larisa Avram

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri