Aromânii din Albania şi bustul lui Nicolae Iorga
marţi, 29 noiembrie 2016
"Actualitatea TVR i" a relatat miercuri, 30 noiembrie de la ora 21:00, povestea comunităţii de aromâni din Albania. Un reportaj de Răzvan Petrişor.
Amorsa
Portocali
Dezvelire
Dinspre mare casa
Drona
RP
Amorsa
Portocali
Dezvelire
Dinspre mare casa
Drona
RP

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Oricine pleacă dintr-o țară în plină iarnă, România, și ajunge pe o coastă scăldată în azuriu și soare, sudica Albanie, la mijloc de noiembrie, poate cădea în ispita de a se lăsa furat de peisaj.

Contextul cultural-istoric-politic și misia pentru care s-a deplasat la Sarandë îl țin însă pe jurnalist cu picioarele pe pământ.

(w640) Portocali

Va fi martor și cronicar la un eveniment cultural organizat pentru a cinsti munca unui renumit istoric român, fără de care albanezii nu și-ar cunoaște obârșia neamului, eveniment menit să impulsioneze politicul de la Tirana să le recunoască românilor-aromâni care trăiesc în Albania statutul de minoritate națională: dezvelirea bustului lui NICOLAE IORGA, autor al primei istorii a poporului albanez, cel care a găsit întâiul înscris ce atestă existența ca nație a albanezilor.

(w640) Dezvelire

În sfârșit, așa după cum și-a dorit mereu, marele istoric, filosof și om politic privește Maria Adriatică! În timpul vieții, nu a reușit să ajungă la Sarandë. Pe lângă bustul lui Iorga, România mai are o fundație, și mai trainică, încastrată în solul stâncos al Sarandei. Ea susține Casa Iorga, cu istoria ei dramatică.

(w640) Drona

În 1931, după ce Iorga scrie prima istorie a albanezilor, Regele Ahmed Zogu îi oferă în dar un teren de 1.000 m² pe malul Mării Ionice. “Moșioara mea”, cum îi spunea marele istoric, și pe care o donează statului român în 1934. Cu bani ministeriali aici se construiește Institutul Român, cu profil de cercetări arheologice, lingvistice, etnologice pentru a demonstra unitatea culturală din Balcani. Războiul mondial întrerupe activitatea institutului. Se redeschide în 1943, însă după doi ani clădirea este confiscată de regimul comunist.

(w640) Dinspre ma

Abia în 1990, după democratizarea Albaniei, s-au reluat discuțiile bilaterale despre retrocedarea Casei Iorga către aparținătorul de drept: statul român. Lucru care s- a realizat deja, însă România nu a fost și pusă în posesie.

În Albania trăiesc în jur de 250.000 de aromâni, ramura sudică a poporului român, care vorbesc graiul fărșerot. Nu le este, încă, recunoscut statutul de minoritate națională. Sunt catalogați oficial drept grup etnic. România face demersuri politice ca Albania, țară a cărei aderare la Uniunea Europeană o susține, să le acorde românilor-aromâni statutul cuvenit.

***

AROMÂNII DIN ALBANIA ȘI BUSTUL LUI NICOLAE IORGA. AU STATUIE. VOR STATUT !

Realizator: Răzvan Petrişor

(w640) RP

***

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+.

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

 • 12:30
  Izolaţi în România
  *Best of Producător Dite Dinesz
 • 13:00
  Tezaur folcloric
  Prezintă Gheorghiţa Nicolae Producător Roxana Pletea Popuşoi
 • 13:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 14:00
  Info Plus
 • 14:30
  Identitate Basarabia
  Producător Violeta Gorgos Studioul teritorial Iaşi
 • 14:55
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 15:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * 160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 15:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 16:00
  5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  Ep. 102-106 Realizator Irina Ifrimache
 • 16:30
  Gări de poveste
  * Garile Olteniei Partea I Producător Rafael Udrişte
 • 17:20
  Exclusiv în România
  Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * Adrian Pînzaru-violonist, Torino Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 19:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Daniela Movileanu-campioana Italiei la şah în 2016, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 20:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 20:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:45
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 20:55
  Concert extraordinar pop-simfonic Paul Surugiu-Fuego
  Cu: Orchestra Metropolitană Bucureşti şi corul Accoustic, dirijor Daniel Jinga, Producător Codruța Prunariu
 • 23:00
  Teatru TV
  * Apostolul Bologa , după Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu O poveste despre eroi, frici, speranțe și iubire! Cu: Mihai Stănescu-Apostolul Bologa, Alexandru Repan-Iosif Bologa, Răzvan Vasilescu-Karg, Cristi Iacob-Klapka, Demeter Andras-Varga, Adrian Titieni-Boteanu, Ion Haiduc-Vidor, Marius Bodochi-Pretorul, Bogdan Nechifor-Cervenko, Mihai Bica-Gross, Andreea Vasile-Ilona, Meda Victor-Marta, Andrada Fuscaș-Maria Bologa, Mircea Postelnicu-Svoboda, George Constantinescu-Preotul militar, Albert Demeter-Apostol Bologa copil Director de imagine Daniel Şerbănică Editare Dragoş Smărăndescu Costume Bristena de Satmaari Scenografie decor Raluca Chelaru Muzica Matei Bucur Mihăescu Ilustraţia muzicală Mihaela Constantinescu Producător Claudia Nedelcu Duca Adaptarea si regia artistica Dominic Dembinski Dintr-un spațiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireș japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povestește drumul său de la beznă la lumina învierii. Amintirile lui devin filmul Apostolul Bologa. Un sfânt care (ne) povestește, dincolo de moarte-sfinții și eroii, nu mor niciodată, nu-i așa?-o aventură în care cei de azi ne putem recunoaște, ne putem vedea spaimele și urma de curaj, depășindu-ne zona de confort istoric actual. Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 00:40
  Portret
  * In memoriam Valeria Gagealov Realizator Daniela Ciolan
 • 01:10
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 01:15
  Vineri seară în direct
  Moderator Kyrie Mendel Producător Bogdan Stănescu
 • 02:10
  Prezenţe româneşti în Italia
  *160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca
 • 02:35
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 03:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 03:45
  Info Diaspora
  Realizator Aura Iosif
 • 03:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 04:00
  Iarna bobocilor
  Film * România, 1977 Regia Mircea Moldovan Scenariul Petre Sălcudeanu Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Carmen Galin, Sebastian Papaiani, Constantin Diplan Comedie. În satul Viişoara are loc un fenomen cel puţin ciudat: au dispărut bărbaţii ! Fiindcă n-au mai suportat “tirania” Varvarei, soţia primarului, ei au preferat să plece şi să se angajeze la o altă fabrică. Astfel, primarul Toderaş e nevoit să rămână pe post de “om bun la toate” şi, de parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, în sat îşi face apariţia un personaj care dă totul peste cap. Tocmai de aceea, Varvara se gândeşte la o măsură radicală… Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV, exclusiv pe site-ul tvrplus.ro
 • 05:35
  Izolaţi în România
  *Best of Producător Dite Dinesz