loader
Foto

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

 

Fac parte de secole din viaţa satului. Desprinse din vremuri de mult apuse, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi azi. Mulţi dintre români le-au uitat, dar sunt, poate, la fel de mulţi cei care le iubesc şi doresc să nu le lase să dispară.

În ciuda tăvălugului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

De peste 25 de ani, Angela Avram ne ţine la curent cu tot ce se întâmplă în domeniul legislativ, invitându-ne la o întâlnire cu „Avocatul dumneavoastră”, pe TVRi. E în legătură cu românii din diaspora în fiecare săptămână, iar interlocutorii ei sunt printre cei mai mari iubitori ai tradiţiilor noastre strămoşeşti. Am invitat-o şi pe Angela Avram să ne vorbească ce tradiţii îşi au locul bine stabilit în viaţa ei şi a familiei ei.

Ce tradiție crezi că e tipic românească?

O tradiţie care nu ştiu dacă este românească, dacă e numai a noastră, dar care pe mine mă intrigă puţin este tăierea porcului de Ignat. Nu de alta, dar eu am fost crescută într-o familie de creştini, care ţineau post. Şi Ignatul e pe 20 decembrie, în plin post... Am trăit destul de mult timp la ţară, vacanţele le petreceam la ţară, la bunici – e drept, o ţară destul de aproape de Bucureşti, dar tot ţară se numeşte – şi se tăia porcul de Ignat. Sigur că tăiam şi noi porcul. Noi, copiii, până ne trezeam, porcul arăta ca la măcelărie şi nu-l mai vedeam... Dar dispărea din coteţ, iar bunicul avea grijă să fie deja în coteţ alţi doi Ghiţă mici, să nu plângem după Ghiţă cel adevărat... chiar şi aşa, tot mi se pare o tradiţie discutabilă.

Ce tradiții dăinuie în familie?

O tradiţie care mie îmi e foarte dragă şi pe care am moştenit-o de la bunica şi de la mama şi pe care încerc să i-o transmit şi fiicei mele este vopsitul ouălor în Joia Mare. Întotdeauna reuşesc să fac acest lucru în Joia Mare, pentru că ştiu că atunci se face. Bunica le vopsea cu coji de ceapă şi mama le vopsea cu coji de ceapă, dar le punea în ciorap, cu nişte modele, frunze de leuştean pe ele, de exemplu. Bunica făcea la fel, dar asta aşa, pentru bucuria noastră, a copiilor... Pentru că am fost crescută într-o familie de creştini care au respectat tradiţiile aşa cum erau ele şi ni s-a explicat clar, de când eram mici, că ouăle trebuia să fie roşii, iar restul era fantezia noastră, a copiilor. O fi, n-o fi aşa... noi respectăm majoritatea, dar le colorăm pe toate cu sidef, cu abţibilduri, în funcţie de vârsta copilului.

Cu ce tradiții te identifici?

Cred că mă identific cu tot ce înseamnă sărbătoarea Învierii Domnului. Tradiţiile de Paşti sunt foarte frumoase, vopsim ouă joia, mergem la biserică joia şi vinerea, la denii. Sigur că ar trebui să mergem toată Săptămâna Mare, dar nu reuşim. Iar la Înviere mergem toţi trei. Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie. Deci am evitat plecatul în vacanţe, dar atâta vreme cât am avut noroc să avem familie – deocamdată am rămas doar noi trei, dar asta e, ne regrupăm – am sărbătorit în familie şi nu regret nicio clipă.

(w882)

Angela Avram

Angela Avram lucrează la TVR din anul 1994. Este absolventă a Politehnicii din Bucureşti, în anul 1990, iar în 1995, a Facultăţii de Teologie, Universitatea Bucureşti. Vorbeşte fluent italiana, engleza şi franceza. Angela Avram prezintă emisiunea „Avocatul dumneavoastră”, pe TVR Internaţional.

De peste 25 de ani, Angela Avram ne ţine la curent cu tot ce se întâmplă în domeniul legislativ, invitându-ne la o întâlnire cu „Avocatul dumneavoastră”. Fie că se află în ţară sau în afara graniţelor, românii au ocazia să se informeze şi să-şi clarifice problemele juridice cu care se confruntă. Şi o fac în număr mare. Telespectatorii pot urmări emisiunea în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, şi în reluare marţea, de la 12.00, la TVR Internaţional.

 

10:00 Rivalii

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalişti: Mirela Vasile, Andreea Baciu, Adrian Bănuţă

Realizator Marina Almăşan

Regizor artistic Dan Manoliu

Producător Marina Almăşan

Coproducator Astra dell Arte

(redifuzare)

11:35 La un pas de România

* Serbia 1 -Mică Românie din Voivodina

Ultimul recensământ din Serbia reflectă o scădere dramatică a populației de origine română: mai sunt puțin peste 23.000 de români, iar în ultimii 11 ani, comunitatea românească a pierdut peste 20%. Printre motive: scăderea natalității și plecările masive la muncă în străinătate. In mică Românie din Voivodina flacăra identitară pâlpâie datorită culturii. Consulul României la Vârșeț, Gheorghe Dinu, ne-a dat câteva repere legate de viața culturală și socială a românilor din Voivodina. Diplomatul a vorbit despre problema bisericilor ortodoxe române care nu sunt recunoscute în Serbia și despre rolul Consiliului Minorității Românilor în reprezentarea intereselor etnicilor români in fața instituțiilor statului sârb. S-a conturat problema școlilor cu clase sau ore de predare în limba română, aflate pe cale de dispariție, dar și misiunea tot mai grea a Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina în a păstra și a duce mai departe valorile limbii și culturii române.

Director de imagine Claudiu Petringenaru

Realizator Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
Tradițiile, obiceiurile și gastronomia din regiunea Vidin

Tradițiile, obiceiurile și gastronomia sunt elemente culturale care oglindesc încă, în Bulgaria, existența pe pământurile de la sud de Dunăre a ...

Prezențe românești (II) - Biserica românească din Bulgaria

În Bulgaria, bisericile în care se oficiază și în limba română s-au pierdut în negura timpului, odată cu procesul accelerat de asimilare a ...

Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane (III)

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi ...

 

#tvri