loader
Foto

Amintiri din Infern – Pogromuri

Din 6 iunie, TVR Internațional difuzează săptămânal o nouă serie a emisiunilor document „Amintiri din Infern - Pogromuri”. În fiecare duminică a lunii iunie, pot fi urmărite, de la ora 14:30, episoadele despre Pogromurile din Dorohoi, București și Iași.  

 

Proiectul „Amintiri din infern”, început în 2015, prezintă noi mărturii despre tragedia prin care au trecut familiile de evrei originari din România la jumătatea secolului trecut.

Un moment dureros din istoria României este cel care acoperă pogromurile de la Dorohoi, București și Iași îndreptate împotriva populației evreiești din aceste localități și nu numai.

(w882)

Cum era de așteptat despre pogromuri nu am învățat la școală. Nimeni nu pomenea despre trenurile morții ticsite de trupuri muribunde care se mișcau ca melcul pe liniile de cale ferată, așteptând ca ultimul bărbat evreu din vagonul de vite să moară. Nimeni nu a pomenit de gropile comune în care au fost aruncate trupurile acestor nefericiți care aveau singura vină că se născuseră într-o altă etnie decât populația majoritară.

(w500)

Pogromul de la Iași din 27 -30 iunie 1941 a fost unul dintre cele mai violente acțiuni din istoria evreilor din România. Potrivit documentelor în cele trei zile au fost uciși peste 13.000 de evrei.

(w882)

Nu a fost de ajuns ca i-au scos din case, spre disperarea copiilor si a familiei, că i-au purtat pe drumuri până la chestură, printre oameni care priveau fie înfricoșați, fie indiferenți… i-au aruncat apoi în vagoane de vite în trenurile gata pregătite să-i ducă către destinații necunoscute. Trenurile au fost mișcate încet între stații aflate la 10-15 km. Oamenii mureau de cald, de foame, sau de frică. Cei morți erau aruncați din trenuri pe marginea căii ferate.

Cei care rezistau…și se încăpățânau să nu moară erau duși la muncă forțată în sudul țării, la Călărași, de exemplu...

După 80 de ani, supraviețuitorii pogromurilor din România își spun povestea. A lor și a celor celor care nu s-au mai întors din Infernul creat de oameni acum mai bine de 80 de ani.

Seria Amintiri din infern – Pogromuri va fi difuzată în fiecare duminică, de la 14:30, pe TVR Internațional.

***

Echipa TVR:

Imagine: Rudolf Szilagyi

Sunet: Marius Stanciu

Ilustrația muzicală: Cătălin Grigore

Lectura: Constantin Lupescu

Postprocesare sunet: Elena Moise

Montaj: Nicoleta Georgescu

Realizator: Aura Dobre

 

 

5:00 Prezenţe româneşti

*Serbia-Turism

În Banatul central și de sud, unde trăiesc cei mai mulți etnici români din Serbia, potențialul turistic este uriaș, dar prea puțin valorificat. Românii au istorie, au datini și obiceiuri, au tradiții, port popular. Au biserici, muzee, fanfară, orchestre, teatru, trupe de dans și fac spectacol oriunde merg. Într-un periplu cultural prin Banatul central și Banatul de sud, am constatat că circulația turistică este intensă, mai ales spre și dinspre România. În același timp, românii din Voivodina produc cultură mai mult ca oriunde, dar nu produc bani în Turism pe seama culturii lor.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

5:30 România face bine

Editie dedicată oamenilor care fac bine, care îi transformă pe cei din jur și locurile prin care trec. Și fac lumea un loc mai bun.

*Cea mai mica școală din România. Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia. Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de Suflete

Ultimul reportaj din ediția 25 aprilie este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

PrezentatorIrina Luca

Jurnaliști: Camelia Moise, Raluca Aftene, Steliana Orășanu

Producător Maria Cristina Țilică

(Reluare)
 
Sâmbăta tăcerii: TVR dedică o zi memoriei Papei Francisc | VIDEO

TVR a transmis Funeraliile Papei Francisc în direct şi fără pauze publicitare. Totodată, Televiziunea Publică difuzează o serie de programe ...

Natura - medicina viitorului

Natura - medicina viitorului

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Plantele au fost, sunt și vor rămâne o sursă de energie prețioasă prin care omul vibrează cu natura și cu universul din care face parte. În ...

Info Diaspora: Achiziția unui imobil nou

Info Diaspora: Achiziția unui imobil nou

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Angela Avram și invitații ei, Ovidiu Șerban, avocat, şi Radu Berevoianu, notar, le propun celor interesați de achiziționarea unui imobil nou - ...

 

#tvri