Joi, 7 aprilie, de la ora 21.30, la TVRi am vorbit despre masacrul de la Fântâna Albă, un festival francez de pian, noul program de burse al ICR şi caravana folclorului românesc de la Vidin.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Ne aducem aminte, în această ediţie, de un eveniment tragic, petrecut în urmă cu 75 de ani, la 1 aprilie, în Bucovina de Nord. În localitatea Fântâna Albă, din regiunea Cernăuţi, Ucraina, au fost comemorate zilele trecute victimele masacrului comis de sovietici în 1941, când peste două mii de români au fost executaţi pentru că au vrut să se refugieze în România. Despre această tragedie, ţinută sub tăcere mulţi ani de zile, şi despre importanţa comemorării sale vorbim cu senatorul Viorel Badea, vicepreședintele Comisiei românilor de pretutindeni.
Festivalul francez de pian «Piano aux Jacobins», una din cele mai importante manifestări de gen la nivel internaţional, se desfăşoară în aceste zile la Toulouse. La acest festival, care, de-a lungul timpului i-a avut ca invitaţi pe cei mai mari pianişti ai lumii, participă şi o tânără pianistă româncă, depre care poate aţi mai auzit şi, cu siguranţă, veţi mai auzi. Axia Marinescu evoluează pentru a doua oară pe scena prestigiosului festival, cu trei recitaluri despre care ne va vorbi chiar ea.
Vă aducem în atenţie, în continuare, un adevărat ambasador de onoare al limbii române, şi nu oriunde, ci la renumita universitate Oxford din Marea Britanie, una dintre cele mai vechi universităţi din lume. Ocupă locul 4 în topul universităţilor, are 18.000 de studenţi de 130 de naţionalităţi şi, datorită renumitului profesor de romanistică dr. Martin Maiden, un lectorat de limba română. Îl veţi cunoaşte pe Martin Maiden în ediţia din 7 aprilie a emisiunii.
Vorbim şi despre programul de burse și rezidențe al Institutului Cultural Român (ICR) care are, de anul acesta, un nou regulament și un buget majorat. Prin finanțările acordate în cadrul acestui program, România este reprezentată printr-o varietate de domenii în marile centre de cercetare și artistice ale lumii. De asemenea, cercetători și jurnaliști străini au posibilitatea să se documenteze, cu ajutorul acestor burse, în România. Amănunte primim de la Cătălin Rogojinaru – coordonatorul acestor proiecte din cadrul ICR şi de la două dintre beneficiarele acestor burse: Elena Scutaru - artist vizual şi Cătălina Vărzaru - arhitect.
În aceste zile, în regiunea Vidinului din Bulgaria se desfășoară o caravană a teatrului și folclorului românesc, organizată de Institutul Cultural Român prin Direcția Românii din Afara Granițelor. Amănunte despre acest program dedicat unor comunităţi de români poate prea puţin sustinuţe de autorităţile locale, au Radu Baltasiu, director al Direcţiei „Românii din Afara Granițelor și Limba Română” din cadrul Institutului Cultural Român şi Ivo Gheorghiev, preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria „AVE".
“Dezbateri amicale pentru liceeni” este un proiect care se va desfăşura în perioada 8-10 aprilie, în Bucureşti, şi la care sunt invitaţi să participe tineri elevi şi profesori din România, dar şi din afara ţării. Este vorba despre un program al Asociaţiei “Liber la Educaţie, Cultură şi Sport”, despre care aflăm mai multe de la profesoara Oana Şiclovan, preşedinta organizaţiei, şi de la trei participanţi: Francesca Andrei, Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr”, Bogdan Negru, Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”, Ştefan Niţă, Colegiul Economic “Virgil Madgearu”.
Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+
***
Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.