loader
Foto

Galerie foto

Investiţi în România: Alba, un ţinut de ţinut minte

Conf. univ. dr. Marilena Stoian, preşedinte fondator Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural, Dan Mihai Popescu, administrator public, judeţul Alba, şi Gheorghe Damian, preşedinte Asociaţia Comunelor din România-Filiala Alba, primar comuna Ciugud, judeţul Alba, au fost invitaţii lui Sorin Burtea, marţi, 6 februarie, la TVRi, de la ora 21.30.

 

Sorin Burtea
Investiţi în România!

„Sat al meu, ce porţi în nume sunetele lacrimei, la chemări adânci de nume, în cea noapte te-am ales, ca prag de lume şi potecă patimei. Spre tine cine m-a-ndrumat, din străfund de veac, în tine cine m-a chemat, fie binecuvântat, sat de lacrimi fără leac”.

(w882) investiti

Când spui judeţul Alba, spui inevitabil Lucian Blaga. Dinspre Sibiu, la nici câţiva kilometri de graniţă, lângă Sebeş, ajungi în Lancrăm, satul lui Blaga. Personalitate marcantă, scriitorul este unul dintre reperele acestor meleaguri ale României.

Din cele mai vechi timpuri, judeţul Alba a fost un spaţiu ideal pentru locuit. Aici s-au găsit celebrele tăbliţe de la Tărtăria, aici este Roşia Montană. Aici sunt biserici şi mănăstiri străvechi, staţiuni montane pentru practicarea sporturilor de iarnă, peşteri şi gheţari, biserici fortificate, castele şi cetăţi medievale.

(w882) investiti

Mănăstirea Râmeţ este unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania, supranumită Catedrala Munților Apuseni, un loc binecuvântat de Dumnezeu.

(w882) investiti

În nord, vă întâmpină unul dintre puţinele sate-monument din România, Rimetea. Iar mai la sud, Ciugud este comuna cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene.

Patru oraşe-municipii ale judeţului vă aşteaptă să le cunoaşteţi povestea: Alba Iulia, Aiud cu a sa istorie sângeroasă, Blajul sau Roma mică, aşa cum o numea Mihai Eminescu, o localitate renovată complet, centrul cultural al vechii Transilvanii, şi Sebeş, un oraş medieval, cu industrie puternică şi şomaj zero, după cum spun autorităţile.

(w882) investiti

***

Emisiunea „Investiţi în România!” este difuzată în direct la TVR Internaţional şi retransmisă în Republica Moldova pe postul TVR MOLDOVA.

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.


7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri