„Un doctor pentru dumneavoastră” vă ţine la curent, de luni până joi, de la ora 18:30, cu cele mai noi descoperiri din sănătate, la TVR Internaţional şi online pe TVR+.
LUNI, 9 MARTIE
INFECȚIILE RENALE BACTERIENE
Invitat: acad. IOANEL SINESCU, medic primar urologie, șeful Centrului de Urologie, Nefrologie și Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni
Deși medicina a evoluat foarte mult în capacitatea de investigare, diagnostic și tratament, alături de produsele farmacologice, atacul bacteriilor asupra organismului nu poate fi combătut complet din cauza rezistenței acestora la antibiotice și a creșterii variabilității genetice a tipurilor de bacterii. Rinichiul are rol important în menținerea sănătății corpului și este unul dintre cele mai afectate organe de infecțiile bacteriene. Frecvența infecțiilor renale este foarte mare iar complicațiile apărute ca urmare a neglijenței, indiferenței și absenței tratamentului corespunzător, sunt extrem de periculoase și pot duce la pierderea rinichiului.
CUM SĂ TRĂIM MULT ȘI BINE?
Invitat: dr. ADRIAN STĂNESCU, medic primar geriatrie și gerontologie, specializare în psihoterapie geriatrică și ozonoterapie
”Îmbătrânirea este un proces fiziologic și reversibil. Orice materie este distrusă într-un final de entropie. Cel mai important este să avem un confort bun atât timp cât trăim, să ne simțim bine în pielea noastră și mai ales să nu fim o povară pentru generația care vine după noi, declară gerontologul Adrian Stănescu, autorul cărții ”Hai să trăim mult și bine”. Îmbătrânirea poate fi întârziată printr-un mod de gândire pozitiv, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație adecvată, prin apelarea la metode variate de regenerare și recuperare precum exercițiile fizice, terapiile ocupaționale sau terapii convenționale de succes.
Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU
Redifuzare din 13 noiembrie 2019
MARȚI, 10 MARTIE
METODE MODERNE DE TRATARE A ARITMIILOR
Invitat: conf. dr. RADU VĂTĂȘESCU, medic primar cardiologie, competență Electrofiziologie Intervențională și Dispozitive Electronice Cardiace Implantabile
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în lume. Obezitatea, sedentarismul, fumatul sunt printre cei mai importanți factori care pot duce la apariția bolilor cardiovasculare structurale, pot conduce la modificări metabolice și dereglări ale ritmului normal al inimii. Bolile cardiace structurale sunt asociate cu incidență crescută a tulburărilor de ritm. Aritmiile pot varia de la o persoană la alta, pot apărea chiar și la vârste tinere și pot afecta, în final, întregul organism. Uneori sunt asimptomatice sau pot avea manifestări severe, pierderea conștienței sau moarte subită cardiacă. O ediție în care vorbim despre cauzele, simptomele și factorii de risc ai acestei afecțiuni. Prevenţia şi metodele inovative de tratament sunt o necesitate.
ÎNȚELEGEREA ȘI ACCEPTAREA DEMENȚELOR
Invitat: prof. dr. CĂTĂLINA TUDOSE, șef al Disciplinei Psihiatrie din Departamentul Neuroștiințe Clinice, Facultatea de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila", București, președinte al Societății Române Alzheimer, coordonatorul Centrului Memoriei
Îmbătrânirea populației constituie o mare problemă demografică a secolului și, în consecință, un număr din ce în ce mai mare de vârstnici sunt afectați de suferințe cronice, dintre care demențele ocupă primul loc. Neurodegenerarea determină modificări profunde atât în plan biologic cât și psihologic, cu repercusiuni dramatice din punct de vedere emoțional și social. Atât persoanele suferinde cât și familiile lor au mari dificultăți în recunoașterea și acceptarea bolii, în înțelegerea simptomelor și asumarea rolului de a organiza îngrijirea pe termen lung a pacienților. Este adevărat însă că familia se află de cele mai multe ori singură în fața bolii fără servicii de sprijin și consiliere, adesea fără resurse pentru a asigura îngrijirea necesară iar societatea românească are o atitudine evidentă de stigmatizare legat de vârstnci în general și demențe în mod particular.
Moderator: Ana Maria Ghiur
MIERCURI, 11 MARTIE
AFECȚIUNILE COLONULUI
Invitat: prof. dr. MIRCEA DICULESCU, medic primar gastroenterologie și medicinã internã, Șef Clinica de Gastroenterologie și Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni
Este important să avem grijă de colonul nostru dacă vrem să fim sănătoși. Pentru funcționarea optimă a acestuia se recomandă o alimentație săracă în grăsimi și bogată în fibre. Se estimează că, anual, un adult trece prin cel puţin 5 episoade diareice, în vreme ce un copil are măcar 15, din diverse cauze. Diareea este un simptom general, o reacție a organismului de apărare și de curațare a corpului, cu multiple cauze printre care: infecții cu microorganisme, parazitoze, tulburări în structura și fiziologia întregului sistem digestiv.
Sindromul colonului iritabil este o afecțiune comună, mai ales în rândul femeilor și se manifestă prin diaree, balonări și constipație. Ideal este să consulți un medic încă de la primele simptome. Pentru a vindeca pereții colonului se recomandă consumul de orez, piure de mere, banane și pâine prăjită. Dacă suferi de constipație, este important să consumi o cantitate suficientă de fibre și să bei multă apă. Hemoroizii, inflamarea venelor și a arterelor de la nivelul rectului, reprezintă una dintre afecțiunile de care poate suferi colonul. Cancerul de colon este una dintre cele mai comune forme de cancer.
Moderator: Măriuca Mihăilescu
JOI, 12 MARTIE
BOALA HEMOROIDALĂ
Redifuzare din 29 octombrie 2019
Invitat: dr. ADRIAN GHENEA, medic primar chirurgie generală, specialist în endoscopie digestivă, laparoscopie și proctologie
Ca urmare a sedentarismului și a unei alimentații nepotrivite, în ultimele decenii, populația umană se confruntă cu o frecvență din ce în ce mai mare a bolii hemoroidale, o inflamație și dilatare a vaselor de sânge de la nivelul rectului și anusului. Vorbim despre renumiții hemoroizi, pernuțe vasculare care blochează orificiul anal și eliminarea materiilor fecale. Fenomenul este similar cu apariția varicelor de la nivelul membrelor inferioare. În urma creșterii în volum, aceste vene devin vizibile la exterior și încep să sângereze chiar și la un traumatism minor. De obicei, hemoroizii se formează odată cu înaintarea în vârstă, din cauza scăderii rezistenței peretelui venos și pierderii fermității țesutului din zona respectivă. În instalarea bolii mai pot fi implicate cauze genetice, boli cardiovasculare, tratamente medicamentoase, alimentația bogată în grăsimi și proteine dar săracă în fibre, excesul de condimente, obezitatea, fumatul sau sarcina.
TRATAMENTE INOVATIVE ÎN ARTROZĂ
Redifuzare din 29 octombrie 2019
Invitat: dr. VASILE DRUȚĂ, medic primar ortopedie - traumatologie, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, membru al Societății Europene de Vertebrologie
Din nefericire, organismul uman suferă procese degenerative la nivelul întregului organism pe măsură ce înaintează în vârstă, ca urmare a proceselor de apoptoză, adică moartea celulară, a deficiențelor de minerale și vitamine, a dezechilibrelor endocrino-metabolice, a depunerilor de substanțe toxice și de formare a radicalilor liberi. Procesele degenerative care afectează cartilajul, acel țesut cartilaginos, bogat în colagen, care îmbracă oasele la capetele de articulare, pentru înlesnirea alunecării suprafețelor articulare și amortizarea șocurilor la frecare, produc boala artrozică. De obicei, se instalează la nivelul articulațiilor, mai ales a celor mai frecvent supuse mișcării și eforturilor de mișcare, cum sunt cele ale genunchiului și se produce gonartroza, a șoldurilor – coxartroza, a coloanei vertebrale – spondiloartroza și ale degetelor de la mâini și picioare. Artroza este cea mai frecventă boală a articulațiilor care poate aparea încă de la vârsta de 30 de ani și care afectează mai mult femeile decât bărbații.
Moderator: Ana Maria Ghiur
***
Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.
Ne găsiți și pe pagina de Facebook a emisiunii.
***
Partenerii emisiunii:
Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora. Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. Tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.
Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.
Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.
Traian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.