loader
Foto

Adevăruri pentru suflet și inimă cu Gheorghe Petrușan, la TVR Internațional, într-o nouă emisiune „Prezenţe româneşti” | VIDEO

Seria de emisiuni despre comunităţile de români din Ungaria a continuat cu o nouă ediţie care ne-a adus în atenţie un destin dedicat păstrării valorilor identitare şi culturale româneşti în ţara vecină. Vineri, 27 octombrie, de la ora 19.30, la TVR Internațional.

 

Prezenţe româneşti

.
Profesorul Gheorghe Petrușan este personalitatea exponenţială  a românilor din Ungaria, care a modelat generații de dascăli, pentru a preda limba și literatura română în școlile mixte din localități ale țării vecine unde viețuiește comunitatea românească.

(w500) Petrusan

Are prețuirea tuturor celor ce s-au adăpat de la izvorul generozității și înțelepciunii profesate cu dărnicie în misiunea asumată de o viață și cu înțelegere anume asupra destinului istoric al celor din neamul său.

(w500) Carte

Echipa TVR Internaţional formată din Radu Găină – realizator şi Mihai Buzura – director de imagine l-a întâlnit pe profesorul Gheorghe Petrușan în locul în care şi-a petrecut o mare parte din viaţă, înconjurat de cărţi şi de discipoli, şi a aflat detalii emoţionante dintr-o poveste de viaţă care poate inspira generaţii.

(w882) Echipa

***

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

(w500) Departamen

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri