loader
Foto

Punţi culturale între românii de pretutindeni

Joi, 5 octombrie, TVR Internațional a redifuzat o ediție a emisiunii ”A doua Românie”, de la ora 21:00. Printre subiectele abordate în această ediție se numără Ziua Internaţională a Poeziei şi Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Au fost reluate întâlnirile săptămânale cu cei care alcătuiesc România din afara granițelor şi care construiesc, de multe ori, în ciuda distanțelor, punţi culturale între românii de pretutindeni, pe de o parte, dar şi între noi şi restul lumii, pentru că mulţi străini ajung sa cunoască România prin intermediul lor.

Pentru că ne-am aflat între Ziua Internaţională a Poeziei şi Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii, le-am sărbătorit pe amândouă cu ajutorul invitaţilor noştri.

Predă istorie și studii teatrale la Metropolitan State University din Denver și conduce organizația de promovare artistică „Bucharest Inside the Beltway”. Cristina A. Bejan este profesoară de istorie şi scriitoare de origine română din Statele Unite.

După ce a absolvit Facultatea de Filosofie de la Universitatea Northwestern, a obținut un doctorat în istorie la Universitatea Oxford, desfășurându-și o parte din cercetările doctorale, în calitate de bursier Fulbright, la Universitatea din București.

(w882)

Un lucru absolut remarcabil este faptul că atât cărțile de istorie, cât și volumele de poezie sunt în mare parte despre România. De altfel, Cristina susţine că Bucureștiul este orașul ei favorit.

Cristina A. Bejan s-a aflat în turneu de lansare a cărţilor ei în România. Cai verzi pe pereți este titlul volumului de poezii lansat în Bucureşti. Mădălina Mangalagiu ne-a spus cât timp a lucrat, cum a decurs colaborarea şi cât de greu a fost de tradus.

L-am invitat în studio pe Petre Crăciun, unul dintre cei mai apreciaţi autori de cărti pentru copii. Scriitor, jurnalist, autor de filme documentare, realizator de emisiuni de televiziune, iar de curând este şi președinte al Filialei de Literatura pentru Copii şi Tineret a Uniunii Scriitorilor din România.

(w882)

De mai bine de 10 ani, este o prezență constantă în comunităţile româneşti din jurul graniţelor. Evenimentele literare s-au desfăşurat în Ucraina, Serbia, dar mai ales Republica Moldova. Scriitorul are şi proiecte dedicate diasporei, care sunt foarte bine primite de public.

***

Moderator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

10:00 Rivalii

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalişti: Mirela Vasile, Andreea Baciu, Adrian Bănuţă

Realizator Marina Almăşan

Regizor artistic Dan Manoliu

Producător Marina Almăşan

Coproducator Astra dell Arte

(redifuzare)

11:35 La un pas de România

* Serbia 1 -Mică Românie din Voivodina

Ultimul recensământ din Serbia reflectă o scădere dramatică a populației de origine română: mai sunt puțin peste 23.000 de români, iar în ultimii 11 ani, comunitatea românească a pierdut peste 20%. Printre motive: scăderea natalității și plecările masive la muncă în străinătate. In mică Românie din Voivodina flacăra identitară pâlpâie datorită culturii. Consulul României la Vârșeț, Gheorghe Dinu, ne-a dat câteva repere legate de viața culturală și socială a românilor din Voivodina. Diplomatul a vorbit despre problema bisericilor ortodoxe române care nu sunt recunoscute în Serbia și despre rolul Consiliului Minorității Românilor în reprezentarea intereselor etnicilor români in fața instituțiilor statului sârb. S-a conturat problema școlilor cu clase sau ore de predare în limba română, aflate pe cale de dispariție, dar și misiunea tot mai grea a Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina în a păstra și a duce mai departe valorile limbii și culturii române.

Director de imagine Claudiu Petringenaru

Realizator Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
Tradițiile, obiceiurile și gastronomia din regiunea Vidin

Tradițiile, obiceiurile și gastronomia sunt elemente culturale care oglindesc încă, în Bulgaria, existența pe pământurile de la sud de Dunăre a ...

Prezențe românești (II) - Biserica românească din Bulgaria

În Bulgaria, bisericile în care se oficiază și în limba română s-au pierdut în negura timpului, odată cu procesul accelerat de asimilare a ...

Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane (III)

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi ...

 

#tvri