loader
Foto

Punţi culturale între românii de pretutindeni

Joi, 30 martie, TVR Internațional a difuzat emisiunea ”A doua Românie”, de la ora 21:00. Printre subiectele abordate în această ediție s-au numărat Ziua Internaţională a Poeziei şi Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii.

 

Corina Dobre
A Doua Românie

Am reluat, începând de astăzi, întâlnirile săptămânale cu cei care alcătuiesc România din afara granițelor şi care construiesc, de multe ori, în ciuda distanțelor, punţi culturale între românii de pretutindeni, pe de o parte, dar şi între noi şi restul lumii, pentru că mulţi străini ajung sa cunoască România prin intermediul lor.

Pentru că ne aflăm între Ziua Internaţională a Poeziei şi Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii, le-am sărbatorit pe amândouă cu ajutorul invitaţilor noştri.

Predă istorie și studii teatrale la Metropolitan State University din Denver și conduce organizația de promovare artistică „Bucharest Inside the Beltway”. Cristina A. Bejan este profesoară de istorie şi scriitoare de origine română din Statele Unite.

După ce a absolvit Facultatea de Filosofie de la Universitatea Northwestern, a obținut un doctorat în istorie la Universitatea Oxford, desfășurându-și o parte din cercetările doctorale, în calitate de bursier Fulbright, la Universitatea din București.

(w882)

Un lucru absolut remarcabil este faptul că atât cărțile de istorie, cât și volumele de poezie sunt în mare parte despre România. De altfel, Cristina susţine că Bucureștiul este orașul ei favorit.

Cristina A. Bejan se află în turneu de lansare a cărţilor ei în România. Cai verzi pe pereți este titlul volumului de poezii lansat în aceste zile în Bucureşti. Tot astăzi o vom cunoaște şi pe traducătoarea poeziilor. Madălina Mangalagiu ne-a spus cât timp a lucrat, cum a decurs colaborarea şi cât de greu a fost de tradus.

Pentru că pe 2 aprilie sărbătorim Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii l-am invitat în studio pe domnul Petre Crăciun, unul dintre cei mai apreciaţi autori de cărti pentru copii. Scriitor, jurnalist, autor de filme documentare, realizator de emisiuni de televiziune, iar de curând este şi președinte al Filialei de Literatura pentru Copii şi Tineret a Uniunii Scriitorilor din România.

(w882)

De mai bine de 10 ani, este o prezență constantă în comunităţile româneşti din jurul graniţelor. Evenimentele literare s-au desfăşurat în Ucraina, Serbia, dar mai ales Republica Moldova. Scriitorul are şi proiecte dedicate diasporei, care sunt foarte bine primite de public.

***

Moderator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

 

21:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu (R)

* Ep. 182-186

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
22:00 Noaptea albă a filmului românesc

*Portret Nae Caramfil

Producător Claudia Duca

 
Regizorul Nae Caranfil vine la „Noaptea Albă a Filmului Românesc” | VIDEO

În luna iunie,  Televiziunea Română îi dedică „Noaptea Albă” regizorului Nae Caranfil. TVR Cultural, TVR Moldova (simultan) şi TVR Internaţional ...

Gala divelor la ”Drag de România mea”

Gala divelor la ”Drag de România mea”

publicat: sâmbătă, 03 iunie 2023

Duminică, 4 iunie, de la ora 15.00, la TVR 2,  vă dăm întâlnire în gala a zecea a sezonului 10 aniversar. Este o gala cu multe surprize, duete ...

TVR aduce în atenţie potenţialul strategic al diasporei prin campania Smart Diaspora

• Proiectul debutează la TVR Internaţional • Interviuri cu personalităţi recunoscute în plan internaţional vor fi difuzate zilnic în grila de vară