loader
Foto

Punţi culturale între românii de pretutindeni

Joi, 5 octombrie, TVR Internațional a redifuzat o ediție a emisiunii ”A doua Românie”, de la ora 21:00. Printre subiectele abordate în această ediție se numără Ziua Internaţională a Poeziei şi Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Au fost reluate întâlnirile săptămânale cu cei care alcătuiesc România din afara granițelor şi care construiesc, de multe ori, în ciuda distanțelor, punţi culturale între românii de pretutindeni, pe de o parte, dar şi între noi şi restul lumii, pentru că mulţi străini ajung sa cunoască România prin intermediul lor.

Pentru că ne-am aflat între Ziua Internaţională a Poeziei şi Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii, le-am sărbătorit pe amândouă cu ajutorul invitaţilor noştri.

Predă istorie și studii teatrale la Metropolitan State University din Denver și conduce organizația de promovare artistică „Bucharest Inside the Beltway”. Cristina A. Bejan este profesoară de istorie şi scriitoare de origine română din Statele Unite.

După ce a absolvit Facultatea de Filosofie de la Universitatea Northwestern, a obținut un doctorat în istorie la Universitatea Oxford, desfășurându-și o parte din cercetările doctorale, în calitate de bursier Fulbright, la Universitatea din București.

(w882)

Un lucru absolut remarcabil este faptul că atât cărțile de istorie, cât și volumele de poezie sunt în mare parte despre România. De altfel, Cristina susţine că Bucureștiul este orașul ei favorit.

Cristina A. Bejan s-a aflat în turneu de lansare a cărţilor ei în România. Cai verzi pe pereți este titlul volumului de poezii lansat în Bucureşti. Mădălina Mangalagiu ne-a spus cât timp a lucrat, cum a decurs colaborarea şi cât de greu a fost de tradus.

L-am invitat în studio pe Petre Crăciun, unul dintre cei mai apreciaţi autori de cărti pentru copii. Scriitor, jurnalist, autor de filme documentare, realizator de emisiuni de televiziune, iar de curând este şi președinte al Filialei de Literatura pentru Copii şi Tineret a Uniunii Scriitorilor din România.

(w882)

De mai bine de 10 ani, este o prezență constantă în comunităţile româneşti din jurul graniţelor. Evenimentele literare s-au desfăşurat în Ucraina, Serbia, dar mai ales Republica Moldova. Scriitorul are şi proiecte dedicate diasporei, care sunt foarte bine primite de public.

***

Moderator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri