loader
Foto

Punţi culturale între românii de pretutindeni

Joi, 5 octombrie, TVR Internațional a redifuzat o ediție a emisiunii ”A doua Românie”, de la ora 21:00. Printre subiectele abordate în această ediție se numără Ziua Internaţională a Poeziei şi Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Au fost reluate întâlnirile săptămânale cu cei care alcătuiesc România din afara granițelor şi care construiesc, de multe ori, în ciuda distanțelor, punţi culturale între românii de pretutindeni, pe de o parte, dar şi între noi şi restul lumii, pentru că mulţi străini ajung sa cunoască România prin intermediul lor.

Pentru că ne-am aflat între Ziua Internaţională a Poeziei şi Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii, le-am sărbătorit pe amândouă cu ajutorul invitaţilor noştri.

Predă istorie și studii teatrale la Metropolitan State University din Denver și conduce organizația de promovare artistică „Bucharest Inside the Beltway”. Cristina A. Bejan este profesoară de istorie şi scriitoare de origine română din Statele Unite.

După ce a absolvit Facultatea de Filosofie de la Universitatea Northwestern, a obținut un doctorat în istorie la Universitatea Oxford, desfășurându-și o parte din cercetările doctorale, în calitate de bursier Fulbright, la Universitatea din București.

(w882)

Un lucru absolut remarcabil este faptul că atât cărțile de istorie, cât și volumele de poezie sunt în mare parte despre România. De altfel, Cristina susţine că Bucureștiul este orașul ei favorit.

Cristina A. Bejan s-a aflat în turneu de lansare a cărţilor ei în România. Cai verzi pe pereți este titlul volumului de poezii lansat în Bucureşti. Mădălina Mangalagiu ne-a spus cât timp a lucrat, cum a decurs colaborarea şi cât de greu a fost de tradus.

L-am invitat în studio pe Petre Crăciun, unul dintre cei mai apreciaţi autori de cărti pentru copii. Scriitor, jurnalist, autor de filme documentare, realizator de emisiuni de televiziune, iar de curând este şi președinte al Filialei de Literatura pentru Copii şi Tineret a Uniunii Scriitorilor din România.

(w882)

De mai bine de 10 ani, este o prezență constantă în comunităţile româneşti din jurul graniţelor. Evenimentele literare s-au desfăşurat în Ucraina, Serbia, dar mai ales Republica Moldova. Scriitorul are şi proiecte dedicate diasporei, care sunt foarte bine primite de public.

***

Moderator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri