loader
Foto

Galerie foto

"A doua Românie", joi la TVR Internațional

Joi, 19 mai, de la ora 21.00, la TVR Internațional, Corina Dobre v-a adus în atenţie noi personalități și proiecte care contribuie la promovarea unei imagini corecte a României în lume, dar și la cunoașterea istoriei recente a țării noastre.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Invitaţii ediţiei sunt producătorul şi jurnalistul John Florescu, Cătălin Constantin - editor de carte, antropolog şi profesor la Facultatea de Litere a Universității din București şi Ana Preda - realizatoare de documentare la Casa de Producţie a TVR.

Despre povestea nespusă a vieții Regelui Mihai în exil, prezentată în cel mai recent  documentar care îi este dedicat, povesteşte John Florescu, producătorul executiv al acestui film, precum şi al documentarelor "Războiul Regelui" (2016) și "Maria: Inima României" (2018). Descendent al unei vechi familii boiereşti din Ţara Românească, John Florescu a studiat istorie, politologie, filozofie şi economie la Boston College şi la Oxford.

(w882)

Un foarte interesant  proiect de antropologie vizuală, realizat de profesorul român Cătălin Constantin a fost itinerat şi apreciat în mai multe ţări europene. Este vorba despre expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor”, prezentată cel mai recent la Torino, cu sprijinul Consulatului General al României din Torino și al Institutului Universitar de Studii Europene.

(w882)

Casă de Producţie a TVR pregăteşte un documentar inedit - „Dragii noştri, aflaţi despre noi…” , un film în care viaţa de zi cu zi din perioada comunistă este prezentată aşa cum a fost ea, cu ajutorul scrisorilor din acele vremuri şi despre care oferă detalii Ana Preda. Pentru realizarea filmului, echipa TVR invită şi telespectaorii din străinătate să se alăture proiectului şi să participe cu scrisori şi/sau imagini din arhivă personală.

(w882)

În aceeaşi emisiune este prezentată şi personalitatea istoricului și fostului diplomat american Ernest H. Latham, jr, care a publicat numeroase articole, studii și cărți despre istoria, politică, identitatea și cultură românească.  Aflați mai multe, din interviul realizat de Sandrino Gavriloaia.

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptănaru

Producători: Anastasia Ciuleacu şi Mihaela Ursu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri