loader
Foto

„A doua Românie”: artiști valoroși și succese internaționale

Joi, 7 aprilie, de la ora 21.00, Corina Dobre a adus în atenția telespectatorilor noi proiecte culturale românești, prin care țara noastră este recunoscută la nivel internațional, dar și personalități care revin cu plăcere în fața publicului din România .

 

Corina Dobre
A doua Românie

Pe 23 aprilie începe Bienala de Artă de la Veneţia, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaţionale, cu o tradiţie de peste 100 de ani. România va fi reprezentată în acest an printr-un proiect complex, intitulat „Tu ești un alt Eu: O catedrală a corpului”, creat de Adina Pintilie, o prezență artistică confirmată la nivel internațional. Adina Pintilie este cunoscută publicului datorită lungmetrajului „Touch Me Not”, câștigător al Ursului de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și aclamat în întreaga lume. Despre mesajul pe care țara noastră îl transmite prin intermediul acestui proiect artistic ne-a vorbit Georgiana Petcu, responsabil cu comunicarea în cadrul echipei care reprezintă România la Bienala de la Veneția și Cosmin Costinas, curatorul expoziției.

(w882)

„Un cocktail de muzică clasică cât se poate de serioasă combinată cu artificiile repertoriului pentru pian”, așa își descrie muzica pianistul Daniel Ciobanu, unul dintre cei mai apreciați tineri pianiști ai României, cap de afiș al unui concert extraordinar susținut de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu" în aceste zile. Invitat la A doua Românie, Daniel Ciobanu a povestit despre studiile și concertele din străinătate, dar și despre colaborarea cu Filarmonica George Enescu și cu actrița austriacă Isabel Karajan, fiica legendarului dirijor Herbert von Karajan.

(w882)

Anul acesta, singurul post de radio românesc dedicat exclusiv muzicii clasice și de jazz, împlinește un sfert de secol de la înființare. Cu prilejul aniversării celor 25 de ani de existență ai Radio România Muzical, colegii noștri din Radio au programat emisiuni dedicate, au organizat concerte, lansări de albume, întâlniri cu publicul. Dirijorul și compozitorul Cristian Măcelaru a venit special de la Bonn pentru concertul eveniment ce avea să marcheze cei 25 de ani de existență ai postului Radio România Muzical. Am aflat detalii din reportajele realizate de Sandrino Gavriloaia.

***

Moderator: Corina Dobre

Producător: Liliana Văduva

***

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+.

5:30 Istorii de bun gust (R)

* Clejani

Realizator Camelia Moise

Producător Larisa Avram

(Reluare)

6:20 Românii universali

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan.

Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani.

Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume.

In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic.Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri