loader
Foto

Artişti renumiţi din diaspora, invitaţi la „A doua Românie"

Corina Dobre vă invită să revedeți o ediție în care faceți cunoștință cu parte dintre ambasadorii culturali ai României în lume, artişti apreciaţi peste hotare şi care au rămas în strânsă legătură cu ţara lor de origine. Vineri, 28 ianuarie, de la ora 12.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Trei muzicieni de top ai scenei internaționale, soprana Rodica Vică, violonista Clara Cernat, împreună cu pianistul și compozitorul francez Thierry Huillet, s-au reunit pentru o serie inedită de concerte-conversații, cu o temă interesantă: „De ce europenii iubesc muzica românească”?

Acestea fac parte din turneul internaţional „Romanian Music Journey”, organizat de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, care cuprinde cinci orașe europene: Montauban (Franţa), Viena (Austria), Iași, București și Cluj-Napoca (România).

(w882) Vica R

Rodica Vică şi Clara Cernat au povestit la „A doua Românie" despre bucuria reîntâlnirii cu publicul şi despre emoţia întoarcerii „acasă”.

(w882) Clara

Artistul vizual Ioan Iacob, stabilit în Germania, la Düsseldorf, este unul dintre cei mai apreciati pictori români din diaspora şi a avut numeroase expoziții în mai toate oraşele importante din Germania, dar şi în Olanda, Belgia, Luxemburg, Statele Unite ale Americii, Israel şi, desigur, în România. În ultimii ani, artistul petrece tot mai mult timp în România, iar cea mai recentă expoziţie a fost găzduită de Muzeul de Artă din Constanţa.

Invitat la „A doua Românie", Ioan Iacob a vorbit despre copilăria petrecută la Biertan, unul dintre cele mai pitorești sate din Transilvania, despre studiile efectuate la cea mai bună universitate de arte din Germania, dar şi despre căutarea continuă a „ADN- ului de pictor”.

(w882) Iacob

În aceeaşi ediţie, ați putut afla detalii despre un inedit dialog poetic, inspirat de actuala pandemie, între poeta şi traducătoarea Ioana Ieronim, rezidentă la Washington DC, şi poeta Dagmar Dusil, născută în Transilvania, dar stabilită în Germania.

 

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptănaru

Producători: Anastasia Ciuleacu şi Mihaela Ursu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri